„Gazprom“ smarkiai sumažino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream“ | kl.lt

„GAZPROM“ SMARKIAI SUMAŽINO DUJŲ TIEKIMĄ EUROPAI DUJOTIEKIU „NORD STREAM“

  • 0

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ trečiadienį smarkiai sumažino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream“, kuriuo dabar tiekiamas dujų kiekis atitinka tik maždaug 20 proc. jo pajėgumo, pranešė Vokietijos institucijos.

Rusijos valstybės valdoma bendrovė pirmadienį paskelbė, kad tiekimas bus sumažintas iki 33 mln. kubinių metrų per dieną, o šis kiekis yra perpus mažesnis, palyginti su dujų kiekiu, kuris buvo tiekiamas, kai dujotiekis po 10 dienų trukusių techninės priežiūros darbų praėjusią savaitę atnaujino veikimą.

Europos Sąjungos (ES) valstybės kaltina Rusiją mažinant dujų tiekimą keršijant už Vakarų sankcijas, kurios Maskvai buvo paskelbtos dėl invazijos į Ukrainą.

„Gazprom“ savo ruožtu aiškina, kad tiekimą teko sumažinti, nes dėl „variklio techninės būklės“ reikėjo sustabdyti vieną iš dviejų tebeveikiančių dujotiekio dujų pumpavimo turbinų.

Vokietijos ekonomikos ministerija atmetė tokį paaiškinimą ir pareiškė, jog „nėra jokių techninių priežasčių, dėl kurių reikėtų mažinti tiekimą“, o vyriausybės atstovė spaudai Christiane Hoffmann (Kristian Hofman) tokius Maskvos veiksmus trečiadienį pavadino „jėgos demonstravimu“.

Vokietijos energetikos tinklų priežiūros tarnybos vadovas Klausas Muelleris (Klausas Miuleris) pareiškė, kad dujų tiekimas trečiadienį sumažėjo nuo 40 iki 20 proc. dujotiekio pajėgumo.

„Šiandien stebėsime, ar jis [tiekimas] toks ir liks“, – pažymėjo jis tarnybos paskelbtame pranešime.

Techniniai pumpavimo pajėgumai yra sumažėję, labiau riboti. Kodėl? Nes Europos priimtos sankcijos labai smarkiai apsunkina techninių prietaisų priežiūros procesą.

Tuo tarpu Italijos energetikos milžinė „Eni“ pranešė, jog „Gazprom“ ją informavo, kad trečiadienį patieks tik „maždaug 27 mln. kubinių metrų“ dujų, nors pastarosiomis dienomis tiekė apie 34 mln. kubinių metrų.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog dėl apriboto tiekimo reikia kaltinti ES sankcijas.

„Techniniai pumpavimo pajėgumai yra sumažėję, labiau riboti. Kodėl? Nes Europos priimtos sankcijos labai smarkiai apsunkina techninių prietaisų priežiūros procesą“, – pareiškė jis.

„Gazprom“ buvo ir tebėra patikimas savo įsipareigojimų [vykdymo] garantas... bet jis negali garantuoti dujų pumpavimo, jei dėl Europos sankcijų negalima vykdyti importuotų prietaisų techninės priežiūros“, – pridūrė D. Peskovas.

K. Muelleris pagyrė vartotojus ir pramonę už savanorišką energijos vartojimo mažinimą. Anot jo, net ir atsižvelgiant į aukštesnę vasaros temperatūrą, vartojimas pastaruoju metu buvo sumažintas 5–7 procentais.

Tai, pasak jo, leis Vokietijai papildyti savo dujų atsargas, kurių lygis saugyklose šiuo metu siekia maždaug 65 procentus. Pagal ekonomikos ministro Roberto Habecko (Roberto Habeko) praėjusią savaitę paskelbtus tikslus, iki lapkričio 1 dienos, prieš šaltą Vokietijos žiemą, saugyklose turi būti pasiektas 95 proc. užpildymo lygius.

„Karo strategija“

„Rudenį padėtis pasikeis ir dujų vartojimas padidės“, – pareiškė K. Muelleris ir pažymėjo, kad Vokietija daug dujų, tradiciškai importuojamų iš Rusijos, naudoja šildymui.

„Vokietijai reikia vartoti mažiau dujų“, – pareiškė jis, energijos išteklių tiekimą pavadinęs Rusijos „užsienio politikos ir karo strategijos“ dalimi.

Europos Sąjunga (ES) antradienį suderino dujų vartojimo mažinimo planą, kuris laikomas solidarumo su Vokietija aktu ir atsaku į Rusijos, kuri dujų tiekimą naudoja kaip ekonominį ginklą, manipuliacijas.

Vokiečių dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ šį bloko planą pavadino „nuolankumo pamoka“ Vokietijai, „pretenduojančiai į ES mokytojo vaidmenį“.

„Staiga mes nesame stipriausieji ir esame priklausomi nuo kitų pagalbos“, – pareiškė leidinys.

O laikraštis „Rheinische Post“ savo straipsnyje parašė, kad ES susitarimas yra sveikintinas, bet jame numatytas siekis sumažinti gamtinių dujų paklausą 15 proc. „geriausiu atveju yra kuklus“.

„Jeigu ateinanti žiema bus ypač šalta arba jeigu [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas visiškai užsuks [dujų] čiaupus, tie 15 proc. pradės atrodyti kaip lašas jūroje.“

Padidintas tiekimas dujotiekiu „Transgas“

Sumažinusi tiekimą dujotiekiu „Nord Stream“, Rusija kartu padidino tiekimą magistraliniu dujotiekiu „Transgas“ iš Ukrainos per Slovakiją, pranešė šio dujotiekio operatorė „Eugas“, kurią cituoja Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Pasak bendrovės, prie Ukrainos sienos esančiame Velke Kapušanų mieste, kuris yra dujotiekio Slovakijos dalies pradinis taškas, buvo pranešta apie 68,6 mln. kubinių metrų dujų perdavimą, nors dieną anksčiau šis rodiklis siekė 36,8 mln. kubinių metrų.

Vokiečių agentūra DPA pažymi, jog tai galbūt rodo, kad „Gazprom“ mėgina kompensuoti nepakankamą tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream“, nes papildomas tiekimas dujotiekiu „Transgas“ daugmaž atitinka kiekį, kuriuo buvo sumažintas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“.

Gairės: Dujos, dujotiekis, Nord Stream, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS