„Gazprom“ vadovas: SGD terminalas pašalino dujų tranzito per Lietuvą grėsmę | kl.lt

„GAZPROM“ VADOVAS: SGD TERMINALAS PAŠALINO DUJŲ TRANZITO PER LIETUVĄ GRĖSMĘ

  • 6

Įjungusi suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą Kaliningrade, Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ pašalino tranzito per NATO narės Lietuvos teritoriją grėsmę, sekmadienį pareiškė šio dujų koncerno vadovas Aleksejus Mileris.

„Bet kokia su tranzitu susijusi grėsmė nelygi nuliui. Juolab kai dujos iš Rusijos į Rusiją transportuojamos per NATO šalies teritoriją. Dėl to Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas iškėlė tikslą visiškai pašalinti Lietuvos tranzitines  grėsmes. Tai reiškia, sukurti absoliučiai nepriklausomą, garantuotą, patikimą Kaliningrado srities aprūpinimo dujomis maršrutą“, – kalbėjo A. Mileris televizijos „Rossija“ laidoje „Maskva. Kremlius. Putinas“. 

„Šis pavedimas įgyvendintas. Sukurti rezerviniai pajėgumai, pastatytas terminalas priimti suskystintas gamtines dujas iš jūros. Ir šie pajėgumai leidžia tenkinti tiek esamus Kaliningrado srities poreikius, tiek perspektyvinius poreikius“, – sakė jis.

Rusijos dujų koncerno vadovas priminė, kad anksčiau Lietuvoje pradėjo veikti suskystintųjų gamtinių dujų terminalas laivas-saugykla „Independence“, ir tai leido šaliai sustiprinti savo pozicijas derybose su „Gazprom“ dėl tranzito į Kaliningrado sritį sąlygų. Pradėjus veikti terminalui SGD Kaliningrade, atkurta santykių pusiausvyra, sakė A. Mileris. 

„Dujų versle esama tam tikrų prieigų, leidžiančių niveliuoti tranzitines grėsmes, pavyzdžiui, susitarimo dėl dujų tranzito ir dujų tiekimo tranzito šaliai rėmuose. Tačiau kai Lietuva pastatė savo SGD terminalą, ši interesų pusiausvyra buvo sutrikdyta. Lietuva sustiprino savo derybinę poziciją dėl tranzito sutarties: atsirado du dujų tiekimo maršrutai – sausuma ir jūra. Dabar šis disbalansas visiškai pašalintas. Nežinome, ar Lietuva ateityje per šį SGD terminalą visiškai patenkins savo dujų poreikius, bet mes 100 proc. galime užtikrinti Kaliningrado srities aprūpinimą SGD jūra“, – kalbėjo „Gazprom“ vadovas.        

Jis pridūrė, kad autonominio Kaliningrado srities aprūpinimo dujomis per SGD terminalą patirtis gali būti pritaikyta ir kituose Rusijos regionuose, jei šalies vadovybė duos tokį pavedimą.

„Tokia plaukiojanti išdujinimo platforma šiuo metu Rusijoje yra vienintelė. Jos plaukiojimo rajonas neribotas. Projekte numatyta 4-oji arktinė klasė. Ir, žinoma, jei bus iškeltas tikslas užtikrinti autonominį vieno ar kito rajono aprūpinimą dujomis – šis tikslas bus įgyvendintas“, – kalbėjo A. Mileris.

„Gazprom“ vadovas pripažino, kad SGD tiekimas atsieina brangiau nei dujų tiekimas vamzdynais per Lietuvą ir Baltarusiją. Tačiau „Gazprom“ gali tiekti savo dujas į Karaliaučių, jas skystinti kompresorių stotyje „Portovaja“ statomoje įmonėje bei eksportuoti, todėl tiekimas gali būti labiau konkurencingas, aiškino A. Mileris.

„Mūsų projektas kompleksinis, ir mes kompresorių stoties „Portovaja“ rajone statome dujų skystinimo gamyklą. Gamykla bus pastatyta 2019 metais. Ir be jokios abejonės, savo gamybos SGD ir viso projekto kompleksiškumas (tai, ką mes dar statome ir vystome Kaliningrade) daro šį projektą gerokai konkurencingesnį ekonominiu požiūriu, palyginus su panašiais kitų šalių projektais. Nes kai Kaliningrado sričiai nereikės SGD, tieksime jas rinkai. Dėl to mūsų projektas ekonominiu požiūriu yra geriausias, palyginus su panašiais projektais“, – kalbėjo „Gazprom“ vadovas.   

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

tai cia tik ziedeliai, bet greit bus ir uogeles

nes jei musu valdzios beprociai dar ilgai bandys cia "didvyriais" zaisti, tai po 2025 o gal ir dar anksciau, suradus kokiu nors pretekstu, Achemos visa kontora galesim kaip metalo lauza parduoti. nes be duju is Ivano vamzdzio, o tik is "indapinda" Achemai amen pareis nei kas pagalvoti galetu. o zinant kad trasomis uz konkurencine kaina Rusija pasistaciusi pas save gamyklas jau pilnai aprupina beveik visa pasauli, tai musu Achema bus paaukota ant plikbajoriu "kovos" aukuro su rytu kaimynu. ne veltui liaudyje sakoma, kad kai "durna galvele, plika subinele"...prie Muravojo rumu aiksteje jau reikia pradeti kartuves budavosi, tai dar pries kumetyno gala pakarsime, ar ka ant kuolo pasodinsime, kad butu ka prisiminti, kas pra..pi..so valstybele.

...

AH: "„Gazprom“ vadovas pripažino, kad SGD tiekimas atsieina brangiau nei dujų tiekimas vamzdynais per Lietuvą ir Baltarusiją. Tačiau „Gazprom“ gali tiekti savo dujas į Karaliaučių, jas skystinti kompresorių stotyje „Portovaja“ statomoje įmonėje bei eksportuoti, todėl tiekimas gali būti labiau konkurencingas, aiškino A. Mileris" - lietuviškas 'biznis' UŽKNISA: gaus pinigus už dujų tranzitą į Kaliningradą, o paskui iš jo plukdys suskystintas dujas į 'Independencą' - jos juk vis vien bus PIGESNĖS nei iš Norvegijos atplukdytos, nekalbant apie amerikoniškas. O kam iš 'Independenso' pinigėliai byra, AR ne jie ir nori kad Valstybė tą geldą išpirktų?

Lietuvis

Mes be kaimynu,niekas! Vergais pusia salies paliko....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS