Generolas: Rusija šaudmenų kiekiu greitai gali aplenkti Ukrainą santykiu 10:1 | kl.lt

GENEROLAS: RUSIJA ŠAUDMENŲ KIEKIU GREITAI GALI APLENKTI UKRAINĄ SANTYKIU 10:1

  • 0

NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas trečiadienį JAV Kongrese pareiškė, kad jei nebus patvirtinta pagalba su daugiau šaudmenų ir ginklų Kyjivui, Rusija per kelias savaites jų skaičiumi ukrainiečius lenks jau 10 kartų.

Christopheris Cavoli (Kristoferis Kavolis) ir JAV gynybos sekretoriaus patarėja tarptautinio saugumo reikalams Celeste Wallander (Selestė Volander) apie tai prakalbo Kongrese prasidedant lemtingam etapui, kai turėtų būti balsuojama dėl pagalbos Ukrainai, tačiau nėra jokių garantijų, kad pakankamas finansavimas bus laiku suteiktas.

Kongresui delsiant priimti 60 mlrd. JAV dolerių (55 mlrd. eurų) vertės pagalbos paketą, Ukrainos pajėgos iš paskutiniųjų normuoja savo amuniciją.

„Dabar rusai juos lenkia santykiu penkiais prieš vieną. Taigi rusai į ukrainiečius paleidžia penkis kartus daugiau artilerijos sviedinių, nei ukrainiečiai gali paleisti atgal. Kelių savaičių tarpsniu šis santykis iš karto padidės iki 10 prieš 1, – sakė Ch. Cavoli. – Mes nekalbame apie mėnesius. Mes nekalbame hipotetiškai.“

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) bando rasti išeitį dėl įstatymo projekto, pagal kurį būtų finansuojama naujų šaudmenų gamyba JAV bendrovėse, kad Pentagonas galėtų kuo skubiau nusiųsti daugiau amunicijos Ukrainai.

Jis stengiasi pateikti šį įstatymą balsavimui Atstovų Rūmuose, tačiau susiduria su narių, prioretizuojančių vidaus poreikius, įskaitant JAV sienų apsaugą, pasipriešinimu.

Laikrodis tiksi, ir visi čia susirinkusieji jaučia, kaip tai skubu, tačiau reikia pasiekti konsensusą dėl šio klausimo, ir būtent dėl to mes dirbame.

M. Johnsonas taip pat jaučia spaudimą iš savo partijos kraštutinių dešiniųjų pusės. Džordžijos valstijos respublikonė Marjorie Taylor Greene (Mardžori Teilor Grin) yra paraginusi jį nušalinti dėl šio klausimo.

Gelbėjimosi ratas

Kol tęsiasi politiniai ginčai Kapitolijuje, Ukrainos padėtis mūšio lauke toliau blogėja.

Ch. Cavoli įstatymų leidėjams sakė, kad šiame kare JAV tiekiami 155 mm kalibro artilerijos sviediniai ukrainiečiams yra tarsi gelbėjimosi ratas.

„Didžiausias žudikas mūšio lauke yra artilerija. Daugumoje konfliktų, bet šiame – akivaizdžiai. Ir jei Ukrainai pritrūktų šaudmenų, jų pritrūktų, nes mes nustotume tiekti – nes mes tiekiame liūto dalį“, – kalbėjo jis.

Pati Rusija padidino savo raketų gamybą ir kas kelias dienas gali rengti plataus masto atakas. Jei Ukrainos oro gynybos atsargos baigtųsi, „šios atakos visiškai sužlugdytų Ukrainos ekonomiką, pilietinę visuomenę ir kariuomenę, jei nuo jų nepavyks apsisaugoti be JAV suteiktų gynybinių priemonių“, tęsė generolas.

„Jų gebėjimas ginti savo teritoriją, kurią jie šiuo metu kontroliuoja, ir savo oro erdvę greitai susilpnės [...] be papildymo“, – pridūrė jis.

Vėliau trečiadienį Atstovų Rūmų gynybos asignavimų pakomitečiui JAV kariuomenės vadai išsakė panašius perspėjimus, teigdami, kad per maža parama yra kritinė problema tiek Ukrainai, tiek JAV kariuomenei.

„Pralaimi ta pusė, kuri nesugeba atsišaudyti, o šiuo metu Ukraina iš tikrųjų jau pradeda būti pernelyg spaudžiama, kad galėtų atsišaudyti. Todėl esu labai susirūpinusi“, – sakė JAV kariuomenės sekretorė Christine Wormuth (Kristin Vormut).

„Prieš porą mėnesių matėme, kaip Ukraina prarado tam tikrą teritoriją. Ir manau, kad yra realus pavojus, (...) kad rusai gali kažkur fronte prasiveržti“, – teigė ji.

Kariuomenės štabo viršininkas generolas Randy George'as (Rendis Džordžas) pridūrė, kad finansavimas reikalingas siekiant padėti nusiųsti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklų ir oro gynybos sistemų, kad ji galėtų ginti savo itin svarbią infrastruktūrą ir karius priešakinėse linijose.

Trečiadienį Kapitolijuje surengtoje spaudos konferencijoje M. Johnsonas sakė: „Atstovų Rūmų nariai toliau aktyviai diskutuoja apie mūsų galimybes, kaip elgtis toliau.“

„Tai labai sudėtingas klausimas labai sudėtingu metu. Laikrodis tiksi, ir visi čia susirinkusieji jaučia, kaip tai skubu, tačiau reikia pasiekti konsensusą dėl šio klausimo, ir būtent dėl to mes dirbame“, – kalbėjo Atstovų Rūmų pirmininkas.

Demokratų atstovė Elissa Slotkin (Elisa Slotkin) paragino balsuoti.

„Pirmininkas Johnsonas turi pasirinkti. Sutinku, kad tai sudėtingas pasirinkimas. Sutinku, kad dėl šio pasirinkimo jis rizikuoja prarasti darbą“, – sakė ji.

Gairės: Christopheris Cavoli, karas Ukrainoje, šaudmenys, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS