Graikija neapsikentė: Europa mūsų šalį laiko patogiu „parkingu“ pabėgėliams | kl.lt

GRAIKIJA NEAPSIKENTĖ: EUROPA MŪSŲ ŠALĮ LAIKO PATOGIU „PARKINGU“ PABĖGĖLIAMS

Graikijos ministras pirmininkas Kyriakosas Mitsotakis griežtai sukritikavo ES už tai, kad vis dar nerastas tvarus sprendimas dėl pabėgėlių pasidalijimo. „Europa pabėgėlių atvykimo šalis, kokia yra Graikija, traktuoja kaip patogų parkingą pabėgėliams ir migrantams“, – sakė jis Vokietijos laikraščiui „Handelsblatt“.

„Aš to ilgiau netoleruosiu“, – pabrėžė konservatorių premjeras. Anot jo, nė viena šalis negali naudotis Šengeno erdvės privalumais ir kartu atsisakyti dalytis našta, „kaip tai daro kai kurios Rytų Europos šalys“.

Nuo vasaros į Graikiją atvykstančių pabėgėlių skaičius vėl auga. Šiais metais, JT Pabėgėlių agentūros (UNHCR) duomenimis, jų suskaičiuota jau beveik 60 tūkst. Tai gerokai mažiau nei 2015-ųjų skaičiai, tačiau vyriausybė Atėnuose tai laiko problema. Sąlygos didžiausioje Morijos pabėgėlių stovykloje Lesbo saloje jau daug metų humanitarinių organizacijų vertinamos kaip nepakankamos.

Premjeras kritikavo Turkijos vyriausybės poziciją pabėgėlių klausimu. Akivaizdu, jog Turkija mėgina „migraciją panaudoti kaip svertą daryti spaudimą Europai, kad gautų nuolaidų“, – kalbėjo K. Mitsotakis.

Jis teigė atvirai pasakęs prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, „kad jis negali migrantais ir pabėgėliais naudotis kaip instrumentu, jei nori gerų kaimynystės santykių su Graikija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS