Gydytojai tvirtina: M. Saakašvilis kalėjime buvo kankintas | kl.lt

GYDYTOJAI TVIRTINA: M. SAAKAŠVILIS KALĖJIME BUVO KANKINTAS

  • 11

Įkalinto Sakartvelo opozicijos lyderio ir buvusio prezidento Michailo Saakašvilio sveikatai smarkiai pakenkė kankinimas ir blogas elgesys su juo kalėjime, šeštadienį paskelbė nepriklausoma medikų taryba.

M. Saakašvilis 50 dienų atsisakė maisto protestuodamas prieš savo įkalinimą už piktnaudžiavimą tarnyba. Jis sako, kad toks nuosprendis yra politiškai motyvuotas.

53 metų provakarietiškas reformatorius nutraukė bado streiką po to, kai kritinės būklės buvo perkeltas į karinę ligoninę Sakartvelo rytiniame Gorio mieste.

Jį kalėjime apžiūrėjusių medikų teigimu, „dėl kankinimo, blogo elgesio su juo, netinkamos medicininės priežiūros ir ilgai trukusio bado streiko“ jam išsivystė neurologinių ligų. Be kita ko, jam diagnozuota potencialiai grėsmę gyvybei kelianti smegenų liga Vernikės encefalopatija bei potrauminis streso sindromas.

Viena iš gydytojų – psichiatrė Mariam Džiškariani – agentūrai AFP sakė, kad ši būklė „išsivystė dėl M. Saakašvilio kalėjime patirto psichologinio kankinimo, kuris gali privesti prie jo neveiksnumo, jeigu jis negaus tinkamos medicininės priežiūros“.

Buvau kankintas, su manimi elgėsi nežmoniškai, mane mušė ir žemino.

Pasak gydytojos, M. Saakašviliui „klaidingai buvo skirta antipsichotinių vaistų, kurių jam nereikėjo ir kurie gali dar labiau pakenkti jo sveikatai“.

„Tai gali būti laikoma farmakologiniu kankinimu“, – sakė gydytoja.

Lapkritį M. Saakašvilis teigė patiriantis psichologinį smurtą: jam grasinama mirtimi, jam neleidžiama miegoti. Jis taip pat patyrė ir fizinį smurtą.

„Buvau kankintas, su manimi elgėsi nežmoniškai, mane mušė ir žemino“, – sakė jis.

Sakartvelo valstybės inspektoriaus tarnyba praėjusią savaitę pranešė, jog „pradėtas tyrimas dėl tariamo nežmoniško elgesio“ su M. Saakašviliu.

„Amnesty International“ elgesį su M. Saakašviliu yra pavadinusi „ne tiesiog atrankiniu teisingumu, bet akivaizdžiu politiniu kerštu“.

O JAV valstybės departamentas Sakartvelo vyriausybę yra paraginęs „su M. Saakašviliu elgtis sąžiningai ir oriai“.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pareikalavęs, kad Sakartvelo valdžia „užtikrintų jo saugumą kalėjime ir tinkamą medicininę priežiūrą“.

Ukrainos pilietybę turintis M. Saakašvilis į Sakartvelą slapta sugrįžo rugsėjo 29 dieną. Spalio 1-ąją jis buvo sulaikytas Tbilisyje ir nuvežtas į kalėjimą Rustavyje, kur paskelbė bado streiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Asta

Laikykis, Misha.

šulcas

narkotikų nepavarė va čia tai kankinimas

šulcas

narkotikų nepavarė va čia tai kankinimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS