Į Briuselį atvykusi Th. May ragina savo įpėdinį siekti „Brexit“ sutarties | kl.lt

Į BRIUSELĮ ATVYKUSI TH. MAY RAGINA SAVO ĮPĖDINĮ SIEKTI „BREXIT“ SUTARTIES

  • 0

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) antradienį paragino bet kurį ją pakeisiantį politiką greitai išvesti Jungtinę Karalystę iš Europos Sąjungos, tačiau užsitikrinus susitarimą dėl išstojimo sąlygų.

Šiuos komentarus Th. May išsakė atvykusi į Briuselyje rengiamą ES lyderių susitikimą, praėjus vos kelioms dienoms po savo pareiškimo, kad nusprendė atsistatydinti.

Prieš kameras Th. May atrodė atsipalaidavusi ir šypsojosi, atvykusi į pirmąjį per daugelį mėnesių ES viršūnių susitikimą, kur ji neprivalės ginčytis su kitais lyderiais dėl „Brexit“.

Jie susirinko spręsti, kas turi užimti aukščiausius ES postus po praeitą savaitę įvykusių Europos Parlamento rinkimų, supurčiusių tradicinius aljansus.

Th. May sakė, kad nors praeitą penktadienį paskelbė pasitrauksianti iš ministrės pirmininkės pareigų, o Britanija ruošiasi išstoti iš bloko, per šį susitikimą ji atliksianti „konstruktyvų vaidmenį“.

Ji taip pat pasiuntė žinią savo kolegoms Britanijos valdančiojoje Konservatorių partijoje, besivaržantiems perimti vyriausybės vadovo vietą. Daugelis jos varžovų yra užsiminę, kad Britanija galėtų išstoti iš ES be sutarties, nors toks žingsnis tikriausiai padarytų daug žalos abipus Lamanšo sąsiaurio.

„Jie turės rasti būdą spręsti dėl abiejų pusių labai stipraus požiūrio šiuo klausimu. Tam padaryti ir gauti daugumą parlamente reikės kompromiso“, – pabrėžė premjerė.

Th. May kelis kartus nepavyko prastumti parlamente pernai su ES šalių lyderiais suderintos išstojimo iš Bendrijos sutarties, todėl „Brexit“ dukart teko atidėti, vėliausią kartą – iki spalio 31 dienos.

Praradusi viltį išeiti iš šios aklavietės, premjerė paskelbė, kad trauksis iš posto.

Kai kurie pagrindiniai pretendentai perimti šį darbą, ypač Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), tvirtino, kad Jungtinei Karalystei nereikėtų baimintis išstojimo be sutarties. Tokią pačią žinią skelbė ir Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas), kurio populistinė „Brexit“ partija Britanijoje per Europos Parlamento rinkimus pasirodė geriausiai.

Th. May pripažino, kad rinkimai, per kuriuos jos Konservatorių partija liko penkta, buvo „smarkiai nuviliantys“.

„Tai rodo, kaip svarbu iš tikrųjų užtikrinti „Brexit“, – ji sakė žurnalistams. – Manau, geriausias būdas tai padaryti – [išstoti] su sutartimi, bet tačiau mano įpėdinis ir parlamentas turės rasti kelią į priekį, kad pasiektų konsensusą.“

Keli pretendentai perimti Britanijos vairą ragino iš naujo derėtis su Briuseliu dėl išstojimo sąlygų, bet ES lyderiai pareiškė, kad to nebus.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) žurnalistams Briuselyje sakė: „Visiškai aiškiai nurodžiau, kad jokių pakartotinių derybų nebus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS