Indijos premjeras atidarė šventyklą, pastatytą vietoj nugriautos mečetės | kl.lt

INDIJOS PREMJERAS ATIDARĖ ŠVENTYKLĄ, PASTATYTĄ VIETOJ NUGRIAUTOS MEČETĖS

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pirmadienį iškilmingai atidarė šventyklą, kuri įkūnija jo tvirtos hinduistų nacionalistų politikos triumfą, ir taip paskatino savo lojalistus neoficialiai pradėti jo šių metų perrinkimo kampaniją.

N. Modi, vilkintis aukso spalvos tradiciniais drabužiais, atidengė juodą akmeninę dievo Ramos statulą 50 m aukščio šventyklos centre – o šventykla pastatyta teritorijoje, kurioje šimtmečius stovėjo mečetė, kol 1992 metais ją nugriovė induistų fanatikai, sukurstyti jo partijos narių.

Mečetės nugriovimas sukėlė didžiausias religines riaušes nuo nepriklausomybės atgavimo laikų – tuomet žuvo 2 tūkst. žmonių, daugiausia musulmonų, ir šis įvykis sukrėtė oficialiai pasaulietinės Indijos politinės santvarkos pamatus.

Dešimtys tūkstančių giedančių ir šokančių maldininkų, mojuojančių vėliavomis, spaudžiančių garso signalus ir mušančių būgnus, užpildė šiaurinio Ajodhijos miesto gatves, o kariniai sraigtasparniai iš dangaus barstė gėlių žiedlapius.

Vos keletas Ajodhijos musulmonų bendruomenės narių dalyvavo džiaugsmingoje gatvės šventėje, o opozicijos lyderiai, kaip pranešama, liko nuošalyje.

Tačiau N. Modi valdančiajai Bharatiya Janata partijai (BJP) Ramos šventyklos (Ram Mandir) atidarymas yra svarbus momentas dešimtmečius trukusioje kampanijoje, kuria siekiama priderinti šalies valdymą prie daugumos tikėjimo.

Man šventykla simbolizuoja tik mirtį ir naikinimą.

„Viešpats padarė mane instrumentu atstovauti visiems Indijos žmonėms“, – sakė N. Modi prieš „sėkmę žadantį“ šventyklos atidarymą, melsdamasis prie gėlėmis apipintos ir brangakmeniais nusagstytos žmogaus dydžio statulos kojų.

Musulmonai stebi su baime

Nuo pat atėjimo į valdžią prieš dešimtmetį N. Modi ir BJP siekė iškelti hinduistų tikėjimą į pirmą vietą visuomenės gyvenime.

Partijos veikėjai reguliariai smerkia ankstesnius islamo valdymo laikotarpius Indijos dalyse kaip „vergovės“ laikus, kai buvo engiama jų pačių religija, o Ajodhija yra pagrindinis jų pasakojimo elementas.

Pamaldūs induistai tiki, kad Rama, vienas iš labiausiai gerbiamų induistų dievų, gimė šiame mieste daugiau kaip prieš 7 tūkst. metų, tačiau 16 amžiuje musulmonų imperatorius jo gimimo vietoje pastatė Babri mečetę.

BJP suvaidino svarbų vaidmenį viešojoje kampanijoje, kuri galiausiai lėmė mečetės nugriovimą. Šis įvykis tapo BJP ir N. Modi kaip nesustabdomų rinkiminių jėgų iškilimo pradžia, išstumiant pasaulietinę Kongreso partiją, kuri beveik be pertraukų valdė Indiją nuo pat nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos paskelbimo laikų.

N. Modi, pašventinęs šventyklą kartu su hinduistų šventikais, vėl pasirodys kaip tikėjimo gynėjas prieš visuotinius rinkimus, kurie, kaip tikimasi, prasidės balandžio mėnesį.

BJP turi labai palankias sąlygas laimėti trečią pergalę iš eilės, iš dalies dėl N. Modi apeliacijų į induistų nacionalizmą, o opozicinės partijos boikotuoja šventyklos ceremoniją, sakydamos, kad šis renginys bus menkai pridengtas rinkimų kampanijos mitingas.

Tačiau daugelis iš 200 mln. Indijos musulmonų, jau ir taip nerimaujančių dėl padidėjusios įtampos tarp religijų, šurmulį aplink šventyklą stebėjo su baime.

52 metų Mohammedas Shahidas, praėjusį mėnesį kalbėdamas su AFP Ajodhijoje, pasakojo, kaip minia gyvą sudegino jo tėvą. „Man šventykla simbolizuoja tik mirtį ir naikinimą“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gale straipsnio krūvelę shu....

Būtina paparaciam sugadinti iškilmę kažkokiu sizifreniniu simbolizmu kur šventykla tapatinama su mirtimi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS