Indonezijos jūreiviai konfiskavo 82 mln. JAV dolerių vertės kokaino kontrabandą | kl.lt

INDONEZIJOS JŪREIVIAI KONFISKAVO 82 MLN. JAV DOLERIŲ VERTĖS KOKAINO KONTRABANDĄ

Indonezijos karinio jūrų laivyno jūreiviai, turėję užtikrinti kelionių saugumą musulmonų šventės Id al Fitro metu, aptiko ir konfiskavo vieną didžiausių iki šiol šalyje rastų kokaino kontrabandos siuntų, paslėptą vandenyje plūduriavusiuose plastikiniuose paketuose, pranešė karinis laivynas.

Indonezija yra stambus prekybos narkotikais centras Pietryčių Azijoje, nors šalyje galioja vieni griežčiausių kovos su narkotikais įstatymų, numatančių mirties bausmę narkotikus gabenantiems kontrabandininkams.

Keturiuose paketuose iš viso buvo rasta 179 kg kokaino. Toks narkotikų kiekis vertinamas 82,6 mln. JAV dolerių (78,44 mln. eurų). Kvaišalai buvo rasti sekmadienį plūduriuojantys netoli Merako uostamiesčio Džavos salos pakrantėje,  pirmadienį spaudos konferencijoje sakė karinio jūrų laivyno štabo viršininko pavaduotojas.

Narkotikų kontrabanda mėtant į jūrą pakuotes ir plūdurus yra įprasta taktika, sakė viceadmirolas Ahmadi Heri Purwono (Ahmadis Heris Purvonas).

Pasak jo, kontrabandininkai narkotikus veikiausiai įmetė į vandenį netoli uosto, kad juos būtų galima atsigabenti greitaeigiu kateriu. Tikriausiai stebėjo pakuotes ir matė, kaip jas konfiskavo karinis jūrų laivynas.

„Tai yra įspūdingas kokaino konfiskavimo atvejis, atsižvelgiant į (siuntos) didžiulę vertę ir tai, kokį poveikį turėtų šie nelegalūs narkotikai žmonėms“, – sakė A. H. Purwono.

Kol kas dėl šios siuntos niekas nesuimtas, pareigūnai tęsia tyrimą, nurodė jis.

Plūduriuojančią siuntą pastebėjo karinio jūrų laivyno jūreiviai, turėję užtikrinti vietos gyventojų kelionių Id al Fitro šventės metu saugumą. Iš viso šiuo tikslu buvo dislokuota 5 tūkst. jūreivių. Milijonai indoneziečių švenčia musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pabaigą, keliaudami po salas ir lankydami savo artimuosius.

JT Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro (UNODC) teigimu, Indonezija yra stambus narkotikų kontrabandos centas, nes tarptautiniai nusikalstami sindikatai yra nusitaikę į jos jaunus gyventojus.  Indonezijos nacionalinės narkotikų agentūros duomenimis, 270 mln. gyventojų turinčioje šalyje yra 5,6 mln. narkotikų vartotojų.

Dauguma iš 150 mirties bausmės Indonezijoje laukiančių žmonių buvo nuteisti už su narkotikais susijusius nusikaltimus. Maždaug trečdalis jų –užsieniečiai. Paskutinį kartą egzekucijų Indonezijoje buvo įvykdyta 2016 metais, kai buvo sušaudyti trys užsieniečiai ir vienas Indonezijos gyventojas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS