Intensyvėjant kalboms apie apkaltą D. Trumpas puola demokratus | kl.lt

INTENSYVĖJANT KALBOMS APIE APKALTĄ D. TRUMPAS PUOLA DEMOKRATUS

  • 0

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pratrūko pykčiu dėl nepaliaujamų jo ryšių su Rusija tyrimų, Kongreso demokratų lyderei apkaltinus prezidentą informacijos nuslėpimu, kuris galėtų būti pripažintas apkaltos reikalaujančiu nusikaltimu.

Praėjus vos kelioms minutėms D. Trumpas staiga nutraukė Baltuosiuose rūmuose surengtą susitikimą su demokratų lyderiais Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ir Chucku Schumeru (Čaku Šumeru), pareikškęs, kad negali bendrauti su jais dėl politikos, kol nesibaigs „apgaulingi tyrimai“.

Tai didelė eskalacija D. Trumpo žodžių kare su oponentais Kongrese, siekiančiais patraukti jį atsakomybėn dėl to, ką vadina prezidento nusikaltimu.

D. Trumpo susierzinimą tikriausiai išprovokavo Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi, jo pagrindinė oponentė Kongrese, kuri po anksčiau trečiadienį įvykusio skubaus susitikimo su įstatymų leidėjais pareiškė: „Manome, kad Jungtinių Valstijų prezidentas užsiima [informacijos] nuslėpimu.“

„Aš neužsiimu nuslėpimais“, – atkirto D. Trumpas per paskubomis, iškart po nutrauktų derybų, Baltųjų rūmų Rožyne surengtą susitikimą su žiniasklaidos atstovais.

„Taigi, baikite šiuos apgaulingus tyrimus“, – pareiškė D. Trumpas ir perspėjo, kad priešingu atveju laukia aklavietė tokiais klausimais kaip šalies infrastruktūros tvarkymas, dėl kurio abi šalys trečiadienį tikėjosi proveržio.

„Negalima tirti ir leisti įstatymus tuo pačiu metu. Taip nebūna“, – pridūrė prezidentas.

Dvejus metus trukęs specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) tyrimas dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus baigėsi išvada, jog nėra tvirtų D. Trumpo rinkimų kampanijos slapto susimokymo su Rusija įrodymų.

Tačiau specialusis prokuroras sakė negalintis aiškiai nuspręsti dėl to, ar D. Trumpas trukdė teisingumui, todėl D. Trumpo paskirtas generalinis prokuroras Williamas Barras (Viljamas Baras) galėjo paskelbti, kad jokio trukdymo nebuvo.

„Apkaltos reikalaujantis nusikaltimas“

Demokratų sprendimas aiškintis tyrimo „pilkąsias zonas“ ir atvira diskusija, ar siekti politiškai rizikingo apkaltos proceso, papiktino D. Trumpą.

„PREZIDENTO PULDINĖJIMAS!“ – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis, smarkiau atakuodamas tyrimus.

Bet koks hipotetinis noras bendradarbiauti politikos klausimais išgaravo D. Trumpui ir N. Pelosi surėmus ietis. Apkaltos klausimas tuo tarpu po truputį juda centrinės Vašingtono scenos link.

D. Trumpas į susitikimą su N. Pelosi ir Ch. Schumeru atvyko aiškiai piktas, sakė informuoti šaltiniai.

Prezidentas nepaspaudė rankų ir neatsisėdo. Jis apkaltino N. Pelosi pasakius „baisų“ dalyką.

Respublikonų lyderiai kaltino demokratus.

„Jų manija surengti šio prezidento apkaltą paralyžiuoja bet kokią pažangą, kurią galėtume daryti“, – tviteryje parašė Atstovų Rūmų mažumos lyderis Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis).

Išėjusi iš Baltųjų rūmų N. Pelosi dar griežčiau užsipuolė prezidentą ir pareiškė, kad D. Trumpas galėjo įvykdyti apkaltos reikalaujantį nusikaltimą, kai viešai atsisakė vykdyti Kongreso šaukimus, susijusius su R. Muellerio tyrimu.

Ji tai palygino su „nuslėpimu“, kuris per „Watergate“ krizę išvertė iš posto buvusį prezidentą Richardą Nixoną (Ričardą Niksoną).

„Faktas akivaizdus ir viešas: šis prezidentas trukdo teisingumui ir užsiima nuslėpimu, – vienoje konferencijoje Vašingtone sakė ji. – O tai gali būti apkaltos reikalaujantis nusikaltimas.“

Laiške demokratų frakcijai N. Pelosi rašė, kad D. Trumpą ištiko „pykčio priepuolis“, bet prezidentas tai neigė.

„Tai netiesa, – vėlai trečiadienį tviteryje parašė D. Trumpas. – Tyčia buvau labai mandagus ir ramus, kaip ir po kelių minučių (susitikęs) su spauda Rožyne.“

Tuomet jis parašė, kad Atstovų Rūmų demokratai nori „palikti Muellerio ataskaitą ir pradėti nuo pradžių“. „Jokių perdarymų!“ – pridūrė prezidentas.

N. Pelosi pastabos, regis, atspindi didėjantį demokratų pyktį dėl Baltųjų rūmų trukdymo, nors ji labai stengėsi tildyti kalbas apie apkaltą.

Diena anksčiau demokratus papiktino D. Trumpo buvusio advokato Dono McGahno (Dono Magano) – svarbios figūros R. Muellerio ataskaitoje – atsisakymas liudyti dėl prezidento įtariamo trukdymo teisingumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS