Irakas gavo pirmąją Kinijos dovanotą vakcinų nuo COVID-19 siuntą | kl.lt

IRAKAS GAVO PIRMĄJĄ KINIJOS DOVANOTĄ VAKCINŲ NUO COVID-19 SIUNTĄ

Irakas antradienį sulaukė 50 tūkst. dozių vakcinos „Sinopharm“, kurias jam padovanojo Kinija, pranešė Irako sveikatos apsaugos ministerija, pradėsianti ilgai lauktą skiepijimo kampaniją.

Sveikatos ministerijos atstovas Seif al Badras (Seif Badras) žurnalistams sakė, kad pirmoji ankstų rytą gauta siunta reiškia, kad galima pradėti skiepijimą.

„Dozės bus pristatytos į tris pagrindines Bagdado ligonines ir, galbūt, į kai kurias provincijas“, – nurodė S. al Badras. Jis patvirtino, kad šios vakcinos buvo padovanotos.

„Vakcinaciją pradėsime šiandien, antradienį“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija savo ruožtu pranešė, kad susitarė su Kinijos ambasadoriumi Bagdade dėl dar 2 mln. dozių įsigijimo, tačiau sutarties apmokėjimo sąlygų ir terminų nenurodė.

Bendrovės „Sinopharm“ filialas Uhano biologinių produktų institutas nurodė, kad jų vakcinos veiksmingumas siekia 72,51 proc. ir šiek tiek atsilieka nuo konkurentų „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ produktų, kurių veiksmingumas atitinkamai yra 95 proc. ir  94.5 procento.

Pirmadienį vakare Sveikatos apsaugos ministerija atidarė internetinę svetainę, kur piliečiai gali registruotis skiepams, tačiau joje nenurodė, kad vakcinacija gali prasidėti jau kitą dieną. Antradienį ši svetainė jau neveikė.

Pirmiausia bus vakcinuojami medikai, saugumo pajėgų nariai ir vyresnio amžiaus žmonės. Vakcina bus platinama nemokamai, pranešė ministerija.

Vakcinų siuntą šalį pasiekė Irako vyriausybei susiduriant su augančia kritika dėl pandemijos valdymo.

Irake siaučia antroji koronaviruso pandemijos banga, pastaruoju metu per dieną registruojama daugiau nei po 3 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, maždaug po 25 mirties atvejus, nors prieš keletą mėnesių fiksuojamų užsikrėtimų buvo sumažėję iki 700 per dieną.

Siekiant pažaboti užkrato plitimą Irake įvesta komendanto valanda, galiojanti darbo dienų naktimis ir visą parą nuo penktadienio iki sekmadienio. Taip pat privaloma dėvėti apsaugines kaukes viešose vietose.

Tačiau visuomenė nenori laikytis šių apribojimų, o saugumo pajėgoms nebuvo pavesta prižiūrėti, kaip laikomasi nustatytų priemonių. Tuo metu šalies sveikatos sektorius visiškai nualintas dešimtmečius trunkančio karo, korupcijos ir nepakankamo finansavimo.

Kai kurie Irako pareigūnai jau yra paskiepyti.

Du dabartiniai ir vienas buvęs Irako pareigūnas sausį naujienų agentūrai AFP sakė, kad jiems buvo suleista kiniškos vakcinos.

Pasak jų, vienam aukšto rango Irako politikui, turinčiam ryšių Kinijoje, buvo padovanota tūkstantis dozių vakcinos. Siunta buvo padalyta aukščiausio rango politikams ir vyriausybės pareigūnams.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS