Iranas ragina JAV atšaukti sankcijas | kl.lt

IRANAS RAGINA JAV ATŠAUKTI SANKCIJAS

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) antradienį paragino Jungtines Valstijas „atlikti pirmąjį žingsnį“ ir atšaukti visas šiitiškai respublikai taikomas sankcijas.

Šis raginimas nuskambėjo kitą dieną po JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pareiškimo, kad jis esąs atviras galimybei susitikti su H. Rouhani.

„Šis žingsnis būtų atsitraukti nuo sankcijų. Privalote atsitraukti nuo visų neteisėtų, neteisingų ir klaidingų sankcijų prieš Irano valstybę“, – sakydamas valstybinės televizijos tiesiogiai transliuotą kalbą pareiškė H. Rouhani.

Jis pridūrė, kad „teigiamų pokyčių raktas yra Vašingtono rankose“, nes Iranas jau yra paneigęs, kad kada nors siekė pasigaminti atominių ginklų – taigi, tokiu būdu turėjęs išsklaidyti Jungtinėms Valstijoms didžiausią nerimą keliančią priežastį.

„Jeigu sąžiningai sakote, jog tai yra vienintelis jus neraminantis dalykas, šio susirūpinimo priežastis jau yra pašalinta“ Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei (Ali Chamenėjui) paskelbus atitinkamą fatvą, aiškino H. Rouhani.

Teigiama, kad A. Khamenei dar 2003 metais paskelbė fatvą (religinį nutarimą) prieš branduolinius ginklus ir vėliau kelis kartus pakartojęs šią nuostatą.

„Taigi, atlikite pirmąjį žingsnį. Be šio žingsnio spyna nebus atrakinta“, – H. Rouhani sakė per vieno gyvenamųjų namų statybos projekto įgyvendinimo pradžios iškilmes Teherane.

JAV pernai gegužę vienašališkai pasitraukė iš 2015 metų daugiašalės sutarties dėl Irano branduolinės programos ir vėliau grąžino šiitiškai respublikai skaudžias ekonomines sankcijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vijole

D.Trump --drasus vyras. Bet zaidziama "su ugnimi",,,juk laukiniais galvoja ..jog ju allahas " islamistus apzerges isgelbes nuo atominio smugio ; ,,na ,tai yra laukiniu mastymas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS