Irano prezidentas pristatė naują konservatyvią vyriausybę, kurioje – tik vyrai | kl.lt

IRANO PREZIDENTAS PRISTATĖ NAUJĄ KONSERVATYVIĄ VYRIAUSYBĘ, KURIOJE – TIK VYRAI

Irano ultrakonservatyvių pažiūrų prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) trečiadienį pristatė parlamentui savo ministrų kabinetą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Iranui vedant derybas su pasaulio galiomis, kuriose ieškoma būdų išgelbėti 2015-aisiais sudarytą branduolinį susitarimą, prezidentas šalies diplomatijos vadovu pasiūlė skirti konservatyviojo sparno politiką. 

Socialiniame tinkle „Twitter“ vyriausybės paskelbtas sąrašas rodo, kad konservatorių dominuojamame kabinete ministrų postus užims tik vyrai. Parlamentas oficialiai kabineto sudėtį paskelbs šeštadienį.

Konservatyviojo sparno politikų dominuojamas Irano parlamentas turi patvirtinti ministrų kandidatūras.

Buvęs Irano teismų sistemos vadovas E. Raisi praėjusią savaitę prezidento poste pakeitė nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani (Hasaną Rouhanį), kurio didžiausiu pasiekimu per dvi kadencijas laikomas 2015-aisiais Irano ir šešių pasaulio galių pasirašytas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos.

Pagal tą susitarimą susitarimą Iranas sutiko apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

E. Raisi kabinete užsienio reikalų ministro postą užims 56 metų Hosseinas Amir-Abdollahianas (Hoseinas Amir-Abdolalahianas), valstybinės televizijos apibūdintas kaip „autoritetingas pasipriešinimo ašies diplomatas“.

Jis vietos žiniasklaidos laikomas isteblišmento figūra, palaikančia artimus ryšius su regioniniais sąjungininkais, įskaitant Libano šiitų sukarintą judėjimą „Hezbollah“.

H. Amir-Abdollahianas dažnai skelbia straipsnius apie užsienio politiką aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei (Ali Chamenėjaus) tinklalapyje.

H. Amir-Abdollahianas buvo pagrindinis Teherano atstovas 2007 metais jungtiniame komitete Bagdade vykusiose derybose su JAV pareigūnais dėl saugumo situacijos Irake.

„Derybos su Amerika niekada nebuvo tabu“, – rašė jis tviteryje 2018-aisiais apie derybas Bagdade ir pridūrė, kad problema yra „Amerikos vykdomas ujimas“.

Naftos ministro postą kabinete užims buvęs naftos vicepremjeras, nacionalinės dujų bendrovės vykdomasis direktorius Javadas Owji (Džavadas Ovdžis). 

Buvęs naftos ministras admirolas Rostamas Ghasemi (Rostamas Gasemis), Revoliucinės gvardijos elitinių pajėgų „al Quds“ vado patarėjas ekonomikos klausimais ir buvęs kandidatas į prezidentus, dirbs transporto ministru.

Vidaus reikalų ir turizmo ministerijoms vadovaus Amiras Vahidi (Amiras Vahidi) ir Ezzatollah Zarghami (Ezatola Zargamis) – Revoliucinės gvardijos nariai, kuriems JAV taiko sankcijas.

Nuo balandžio iki birželio Vienoje buvo surengti šeši derybų ratai tarp Irano ir galingųjų šalių, siekiant atgaivinti branduolinį susitarimą. Vėliausios derybos baigėsi birželio 20-ąją, bet tolesnių diskusijų data iki šiol nepaskirta.

Irano pareigūnai sakė, kad derybos nebus pratęstos, kol darbo nepradėjo nauja vyriausybė.

Persijos įlankos regiono reikalų veteranas H. Amir-Abdollahianas nuo 2011 metų dirbo postą paliekančio užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo (Mohamado Džavado Zarifo) pavaduotoju arabų ir Afrikos šalių reikalams, tačiau 2016-aisiais buvo priverstas palikti šį postą. Jo pakeitimą smarkiai kritikavo J. Rouhani oponentai iš konservatyviojo sparno. 

Vėliau H. Amir-Abdollahianas atmetė pasiūlymą tapti Irano ambasadoriumi Omane, pranešė naujienų agentūra ISNA. 

Jis taip pat dirbo dviejų pastarųjų parlamento pirmininkų specialiuoju patarėju tarptautiniais klausimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Andrius

Ironiška, bet iranietės veikiausiai būtų kur kas naudingesnės nei Lietuvos šūdpisės.

ir

tai teisingai pasielge ziurek kas darosi pas mus ir eurozonoje?... vien bobincius jau nekalbant apie jav pilosi ir kt bidono pamekles juk su nemastanciom o daugiau pliurpianciom asabom paprasciau valdyt nors jos kartais ir neretai ir sukelia karus kurie taip pageidaujami korporaciju tai uz paslaugas ir kabina brilijantus bet AD viska eina velniop ir vandenio era issivalys nuo siu raganu ========

SUSIJUSIOS NAUJIENOS