Irano prezidentas vadina JAV Izraelio „nusikaltimų bendrininke“ | kl.lt

IRANO PREZIDENTAS VADINA JAV IZRAELIO „NUSIKALTIMŲ BENDRININKE“

  • 7

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) trečiadienį apkaltino Jungtines Valstijas esant Izraelio „nusikaltimų bendrininkėmis“.

Toks pareiškimas pasirodė po smūgio ligoninei, per kurį, pasak sveikatos apsaugos pareigūnų, žuvo šimtai žmonių.

„Pasaulio žmonės laiko Ameriką sionistinio režimo nusikaltimų bendrininke“, – sakė E. Raisi tūkstančiams žmonių, susirinkusių į solidarumo su palestiniečiais mitingą Teherano centre.

Kreipdamasis į žmones E. Raisi ragino nutraukti Gazos Ruožo bombardavimą, nutraukti anklavo apsiaustį ir teikti pagalbą palestiniečiams.

Irano prezidentas taip pat įspėjo apie „griežtą islamo pasaulio kerštą už Palestinoje ir Gazoje įvykdytus nusikaltimus“.

„Išpuoliu prieš ligoninę prasidės sionistinio režimo pabaiga“, – sakė jis, turėdamas omenyje Izraelį.

„Kiekvienas pralietas palestiniečių kraujo lašas priartina sionistinį režimą vienu žingsniu arčiau jo žlugimo“, – kalbėjo E. Raisi.

Per valstybinę televiziją buvo parodyta, kaip tūkstančiai žmonių Teherane mojavo Irano, Palestinos ir Teherano palaikomos Libano kovotojų grupuotės „Hezbollah“ vėliavomis.

Žygiuodami jie skandavo šūkius ir laikė transparantus su užrašais „Šalin Ameriką“, „Šalin Izraelį“ ir „Palestina bus išlaisvinta“.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ trečiadienį irgi užsipuolė Jungtines Valstijas, kaltindama ilgametę Izraelio sąjungininkę prisidėjus prie Gazos Ruože vykdomų smūgių.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), atvykęs į Izraelį solidarumo vizito, anksčiau trečiadienį nurodė, kad Vašingtonas bendradarbiaus su Izraeliu, siekdamas išvengti civilių žūčių Gazos Ruože, o premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo dėti visas įmanomas pastangas.

„Mes ir toliau jus palaikysime. Jums stengiantis apginti savo žmones, mes ir toliau dirbsime kartu su jumis ir partneriais visame regione, kad užkirstume kelią naujoms nekaltų civilių tragedijoms“, – sakė J. Bidenas po susitikimo su B. Netanyahu karo meto vyriausybe Tel Avive.

Žurnalistų kiek vėliau paklaustas, kodėl jis įsitikinęs, kad Izraelis nėra atsakingas už šį smūgį, J. Bidenas atsakė: „Dėl duomenų, kuriuos man parodė mano gynybos departamentas.“

Antradienį per smūgį Gazos Ruožo ligoninei žuvo 471 žmogus, kaip praneša „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos ministerija.

„Hamas“ kaltina Izraelį dėl smūgio, kuris sukėlė pyktį visame arabų pasaulyje.

Tuo metu žydų valstybės kariuomenė pareiškė turinti įrodymų, kad smūgis buvo palestiniečių kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ netinkamai paleistos raketos rezultatas. Ši kaltinimus pavadino melu.

Po spalio 7-osios „Hamas“ kovotojų surengto pražūtingo išpuolio, pareikalavusio žydų valstybėje per 1,4 tūkst. gyvybių, Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą. „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šie smūgiai pražudė beveik 3,5 tūkst. žmonių.

Be to, Izraelis ruošiasi surengti sausumos puolimą Gazos Ruože.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Šlykštūs terorizmo

rėmėjai gau ,kada nors,atpildą.Kaip ir komentaruose siautėjantys antisemitiniai, kacapiniai pavianai.

labai keista

is islamiskiu valstybiu elgesio ,ne viena salis nenori priimti Palestinieciu ,kodel ,gal ju bijo,ar laukia kada ta padarys isiziojaliai euraliurbiai ?

atvyko JANKIŲ p l ė š i k a i gelbėti

regiono p a r a z i t i n i u s žydus -- visa tai rodo , jog JANKIAI vienodi nusikaltėliai su ŽYDAIS , kurie žudo žmones.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS