Išankstiniame JAV prezidento rinkimų balsavime balsą jau atidavė 4 mln. piliečių | kl.lt

IŠANKSTINIAME JAV PREZIDENTO RINKIMŲ BALSAVIME BALSĄ JAU ATIDAVĖ 4 MLN. PILIEČIŲ

Amerikiečiai skuba balsuoti dar prieš lapkričio 3 d. įvyksiančius JAV prezidento rinkimus ir ypač aktyviai dalyvauja išankstiniame balsavime.

Iki oficialių rinkimų likus keturioms savaitėms, savo balsą jau atidavė 4 mln. piliečių, skelbia „Reuters“.

Šis rodiklis daugiau nei 50 kartų didesnis nei 2016 m., kai tokiu pat metu savo balsą atidavė tik 75 tūkst. rinkėjų, rodo JAV rinkimų projekto duomenys.

Tokį pokytį nulėmė išankstinio balsavimo galimybių praplėtimas daugumoje valstijų ir balsavimo paštu skatinimas, siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso plitimo, taip pat noras paveikti Donaldo Trumpo politinę lemtį, teigė Michaelas McDonaldas, kuris dirba Floridos universitete ir administruoja JAV rinkimų projektą.

„Išankstiniame balsavime dar niekada nebuvo tiek žmonių, – teigė jis. – Žmonės balsus atiduoda tada, kai jau yra apsisprendę dėl savo kandidato, šiuo atveju, kaip žinia, dauguma žmonių jau seniai apsisprendė ir į D. Trumpą nežiūri palankiai.“

Remdamasis išankstiniame balsavime jau sudalyvavusių rinkėjų skaičiumi, M. McDonaldas prognozuoja, kad bendras rinkimuose dalyvausiančių žmonių skaičius gali siekti 150 mln. Tiek gyventojų sudarytų 65 proc. balsavimo teisę turinčių piliečių, tai būtų didžiausias rinkėjų aktyvumas nuo 1908 m.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS