Islandijoje vyko moterų streikas dėl vienodo darbo užmokesčio, dalyvavo ir premjerė | kl.lt

ISLANDIJOJE VYKO MOTERŲ STREIKAS DĖL VIENODO DARBO UŽMOKESČIO, DALYVAVO IR PREMJERĖ

  • 0

Islandijoje antradienį dešimtys tūkstančių moterų, tarp jų ir ministrė pirmininkė, paliko darbą, reikalaudamos vienodo darbo užmokesčio ir protestuodamos prieš smurtą prieš moteris, pranešė organizatoriai.

Islandija jau pirmauja Pasaulio ekonomikos forumo (WEF) sudarytame lyčių lygybės reitinge, tačiau organizatoriai teigė, kad šalis turi daryti dar didesnę pažangą ir rodyti pavyzdį.

„Mes puikiai suprantame, kad nepasiekėme lyčių lygybės, ir nors situacija galbūt geresnė nei kitur, nėra jokios priežasties tiesiog laikyti darbą baigtu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Steinunn Rognvaldsdottir (Steinun Ronvaldstoutir), viena iš „Kvennafri“ (Moterų laisvadienio) organizatorių.

Nuo 1975 metų protesto diena buvo paskelbta šešis kartus, tačiau ji pridūrė, kad tai buvo tik antras kartas, kai organizatoriai paskelbė ją visos dienos streiku.

Kitais atvejais moterys palikdavo darbą simbolinę valandą, po kurios jos techniškai nebegaudavo atlyginimo, palyginti su kolegomis vyrais.

Islandijos statistikos tarnybos duomenimis, 2021 metais vidutinis vyrų ir moterų darbo užmokesčio atotrūkis buvo 10,2 procento.

S. Rognvaldsdottir teigė, kad 1975-aisiais pirmajame proteste dalyvavo apie 90 proc. Islandijos moterų.

Ministrė pirmininkė Katrin Jakobsdottir (Katrin Jakobstoutir) buvo tarp streikuojančiųjų, pranešė jos biuras AFP.

Islandijoje didžiuojamės tuo, ką pasiekėme, ir esu dėkinga moterims, kurios buvo iki mūsų.

„Ji nevykdys oficialių pareigų, todėl šiandien numatytas vyriausybės posėdis perkeltas į rytojų“, – sakė atstovas spaudai.

Užduotis vyrams

Po pietų dešimtys tūkstančių moterų susirinko į didelę demonstraciją pagrindinėje sostinės Reikjaviko aikštėje, protestai taip pat buvo suplanuoti ir kituose šalies, kurioje gyvena 400 tūkst. žmonių, miestuose.

Reikjavike, kur 75 proc. miesto darbuotojų yra moterys, buvo uždaryti 59 vaikų darželiai ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos, o streikas paveikė visas miesto paslaugas.

Streiko dalyvės miesto darbuotojos nepraras darbo užmokesčio, pranešė valdžia.

Judėjimo organizatoriai teigė, kad tikisi, jog vyrai imsis neapmokamo darbo, kuris dažnai tenka moterims.

„Tikimės, kad vyrai, tėvai, broliai ir dėdės šią vieną dieną prisiims su šeima ir namais susijusias pareigas, pavyzdžiui, paruoš pusryčių ir pietų dėžutes, prisimins giminaičių gimtadienius, nupirks dovaną uošvei, užrašys vaiką pas odontologą, – 45 metų Lina Petra Thorarinsdottir (Lina Petra Torarinstoutir) sakė AFP. – Visada turime būti budrūs, kai kalbama apie mūsų teises.“

„Islandijoje didžiuojamės tuo, ką pasiekėme, ir esu dėkinga moterims, kurios buvo iki mūsų“, – kalbėjo L. P. Thorarinsdottir, rinkodaros grupės „Business Iceland“ turizmo vadovė.

Tačiau ji teigė, kad ir toliau protestuos, kol moterys turės visiškai lygias teises.

Streikuojantys asmenys taip pat norėjo, kad jų protestas padidintų informuotumą apie smurtą dėl lyties.

„Vis dar pastebime, kad iki 40 proc. moterų yra patyrusios arba per savo gyvenimą patirs tam tikrą smurtą“, – sakė L. P. Thorarinsdottir.

„Streiku siekiama lygybės tiek apmokamo, tiek neapmokamo darbo srityje, jis taip pat susijęs su smurtu prieš moteris ir nebinarinius asmenis“, – teigė ji.

41 metų slaugytoja Fjola Helgadottir (Fjola Helgatoutir) negalėjo dalyvauti antradienį vykusiame streike.

„Norėčiau dalyvauti šiandienos proteste, bet kadangi dirbame vaikų skubios pagalbos skyriuje, turime teikti šią paslaugą, – sakė ji AFP. – Tikslas yra nepaprastai svarbus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS