Ispanija atšaukė dėl COVID-19 paskelbtą nepaprastąją padėtį | kl.lt

ISPANIJA ATŠAUKĖ DĖL COVID-19 PASKELBTĄ NEPAPRASTĄJĄ PADĖTĮ

  • 0

Ispanija atšaukė nuo spalio dėl koronaviruso pandemijos galiojusią nepaprastąją padėtį, pirmą kartą per kelis mėnesius leidusi šalies gyventojams keliauti tarp regionų.

„Tai tarsi Naujieji Metai“, – pareiškė 28 metų Oriolas Corbella (Oriolas Korbelja) Barselonoje, kur komendanto valandos atšaukimas buvo pasveikintas šūksniais, plojimais ir muzika.

„Sugrįžta bent kažkiek įprasto gyvenimo, laisvės, bet mes turime atminti, kad virusas tebėra čia“, – pridūrė jis.

Nepaprastoji padėtis baigė galioti vidurnaktį (sekmadienį 1 val. Lietuvos laiku). Nors dabar šalies gyventojai turės daugiau laisvės, septyniolikai regioninių vyriausybių, kurios yra atsakingos už sveikatos priežiūrą, dėl to teks spręsti daugiau problemų.

Dėl nepaprastosios padėties regioninės vyriausybės turėjo teisinį pagrindą imtis laisves ribojančių priemonių, pavyzdžiui, nustatyti komendanto valandą arba uždrausti nebūtinas keliones tarp regionų.

Išskyrus kelias dienas per Kalėdas, kai apribojimai buvo panaikinti, žmonės negalėjo keliauti į kitus regionus, vykti atostogų ar susitikti su šeima.

Po Kalėdų padaugėjus užsikrėtimo atvejų, valdžia Velykų savaitę nesušvelnino vidaus kelionių apribojimų.

Tačiau kone labiausiai ispanus papiktino tai, jog užsienio turistai galėjo atvykti į šalį atostogų, nors jiems patiems buvo uždrausta vykti į paplūdimį ar aplankyti mylimuosius.

Nors draudimai keliauti tarp regionų buvo panaikinti, o komendanto valanda – atšaukta, Ispanijoje, kur nuo pandemijos pradžios buvo patvirtinta apie 3,5 mln. užsikrėtimo atvejų ir mirė beveik 79 tūkst. užsikrėtusiųjų, buvo sušvelninti ne visi apribojimai.

Regioninės vyriausybės tebegali riboti barų ir restoranų darbo valandas ir lankytojų skaičius.

Jos taip pat gali prašyti teismo leidimo griežtesnėms priemonėms, pavyzdžiui, sprendimams vėl nustatyti komendanto valandą, apriboti žmonių, kuriems leidžiama dalyvauti susibūrimuose namuose, skaičių, ar pratęsti vidaus kelionių draudimą.

Baigus galioti nepaprastajai padėčiai, šalies valdžia paragino žmones neatsipalaiduoti.

Ispanai turi pasistengti „teisingai suprasti, ką reiškia nepaprastosios padėties atšaukimas... tai nereiškia, jog apribojimai baigia galioti“, ketvirtadienį pareiškė sveikatos apsaugos ministerijos nepaprastųjų padėčių koordinatorius Fernando Simonas (Fernandas Simonas).

Visi privalo ir toliau elgtis atsakingai, pabrėžė jis.

„Kalbant apie pandemijos raidą, nieko negalima atmesti“, – nurodė pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS