Ispanijoje tiriama galimybė derinti dvi vakcinas nuo COVID-19 | kl.lt

ISPANIJOJE TIRIAMA GALIMYBĖ DERINTI DVI VAKCINAS NUO COVID-19

Ispanijos sveikatos apsaugos pareigūnai paskelbė, kad vyriausybės vadovaujamame tyrime dalyvaujantiems ir pirmąja „AstraZeneca“ vakcinos doze paskiepytiems jauniems žmonėms pradėjo skirti „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną.

Ispanijos Carloso III (Karloso III) instituto mokslininkai nori ištirti galimybę derinti įvairias vakcinas nuo koronaviruso, nes ieško antrosios dozės alternatyvų po labai retų kraujo krešulių susidarymo atvejų, siejamų su „AstraZeneca“ vakcina.

Ekspertai sako, kad britų ir švedų farmacijos kompanijos vakcinos keliama kraujo krešulių susidarymo rizika yra mažesnė už kraujo krešulių riziką, kylančią sveikoms kontraceptinius preparatus naudojančioms moterims.

Iki ketvirtadienio 400 žmonių, anksčiau gavusių pirmą „AstraZeneca“ vakcinos dozę, kaip antrą dozę gavo „Pfizer“ ir „BioNTech“ skiepą, penktadienį sakė Ispanijos sveikatos apsaugos ministrė. Kiti 200 žmonių tyrime dalyvauja kaip kontrolinė grupė.

Tyrimo, kuriame dalyvauja penkios didelės ligoninės, rezultatai turėtų būti paskelbti gegužės viduryje.

Ispanijoje iki vyriausybės sprendimo sustabdyti jaunesnių nei 60 metų žmonių skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina pirmąja jos doze buvo paskiepyta apie 2 mln. šios amžiaus grupės žmonių.

Asmenys, savo pirmąją dozę gavę vasario 8 dieną, antrąja doze turėtų būti paskiepyti iki gegužės 8-osios, rodo gamintojos rekomendacijos. Pareigūnai sako, kad antrą skiepo dozę atidėti saugu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS