Ispanijos parlamentas patvirtino P. Sanchezą naujai premjero kadencijai | kl.lt

ISPANIJOS PARLAMENTAS PATVIRTINO P. SANCHEZĄ NAUJAI PREMJERO KADENCIJAI

Ispanijos parlamentas ketvirtadienį balsavo už Pedro Sanchezo kandidatūrą dar vienai ministro pirmininko kadencijai, nors šalyje nuomonės išsiskiria dėl jo sprendimo suteikti Katalonijos separatistams amnestiją mainais į jų lemiamą paramą per balsavimą dėl pasitikėjimo.

Nuo 2018 metų premjero pareigas einantis P. Sanchezas po įtemptų dvi dienas trukusių debatų sulaukė 179 įstatymų leidėjų palaikymo, t. y. trimis daugiau nei absoliuti dauguma – 176 parlamentarai – 350 vietų parlamente.

Jo Socialistų partija per liepą vykusius visuotinius rinkimus užėmė antrąją vietą, tačiau jis pasiekė susitarimų su keliomis mažesnėmis partijomis, kurios parėmė mažumos koalicinės vyriausybės su kraštutinių kairiųjų partija „Sumar“ atkūrimą.

Siekdamas gauti dviejų Katalonijos separatistų partijų paramą, jis sutiko amnestuoti šimtus žmonių, kuriems gresia teismai dėl jų vaidmens Katalonijos separatistiniame judėjime per pastarąjį dešimtmetį.

Tarp naudos gavėjų yra Carlesas Puigdemont‘as, kuris vadovavo Katalonijos regioninei vyriausybei, kai ši 2017 metais surengė nesėkmingą bandymą atsiskirti.

C. Puigdemont‘as surengė referendumą, kurį centrinė vyriausybė uždraudė, o po jo sekė trumpai gyvavusi nepriklausomybės deklaracija, sukėlusi didžiausią per pastaruosius dešimtmečius politinę krizę Ispanijoje.

Siekdamas išvengti baudžiamojo persekiojimo, C. Puigdemont‘as pabėgo į Belgiją. Amnestija leistų jam grįžti į Ispaniją, nors daugelis ispanų laiko jį valstybės priešu.

P. Sanchezas, kuris padarė karjerą iš politinių žaidimų, per parlamento debatus gynė amnestiją, teigdamas, kad ji atitinka Konstituciją ir yra reikalinga „užgydyti žaizdas“, kurias atvėrė turtingo šiaurės rytų regiono nepriklausomybės siekis.

„Dialogu ir atleidimu užtikrinsime Ispanijos vienybę“, – pridūrė 51 metų politikas.

„Politinė korupcija“

Kritikai teigia, kad amnestija yra savanaudiška priemonė, leidžianti P. Sanchezui išlikti valdžioje, ir kaltina jį teisinės valstybės principų pamynimu.

Konservatyvios Liaudies partijos (PP) lyderis Alberto Nunez Feijoo per debatus sakė: „Bendrajam interesui prieštaraujančių priemonių priėmimas mainais į asmeninę naudą yra politinė korupcija“.

PP per rinkimus liepą laimėjo daugiausiai vietų, tačiau jų neužteko gauti daugumą, o A. Nunez Feijoo nesugebėjo gauti kitų partijų paramos ir rugsėjo mėnesį nebuvo patvirtintas ministru pirmininku.

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ lyderis Santiago Abascalis susitarimą dėl amnestijos pavadino „valstybiniu perversmu“.

Kelios apklausos rodo, kad daugiau kaip pusė ispanų nepritaria amnestijai, dėl kurios visoje šalyje kilo protestų banga.

Šimtai tūkstančių žmonių atsiliepė į PP kvietimą ir sekmadienį išėjo į gatves protestuoti.

Madride prie Socialistų partijos būstinės jau daugiau kaip savaitę tūkstančiai žmonių kiekvieną naktį renkasi į kraštutinių dešiniųjų organizuojamus mitingus. Kai kurie protestai peraugo į smurtą. Trečiadienio vakarą per protestą kilus susirėmimams su policija buvo suimta 15 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS