Ispanijos partija „Podemos“ įšaldė derybas su socialistais dėl koalicijos | kl.lt

ISPANIJOS PARTIJA "PODEMOS" ĮŠALDĖ DERYBAS SU SOCIALISTAIS DĖL KOALICIJOS

  • 0

Ispanijos ultrakairioji partija „Podemos“ (Mes galime), pasisakanti prieš griežtą taupymą, trečiadienį sudavė skaudų smūgį socialistams, skubantiems suformuoti koalicinę vyriausybę po pakibusių rinkimų, paskelbusi, kad įšaldo šias derybas.

„Podemos“ šį pranešimą paskelbė po to, kai socialistai užsitikrino centristinės partijos „Ciudadanos“ (Piliečiai) palaikymą, kuris, anot ultrakairiųjų atstovo Inigo Errejono (Injigo Erechono), „atima galimybę suformuoti pliuralistinę permainų koaliciją“.

„Podemos“ parama yra gyvybiškai svarbi socialistų lyderiui Pedro Sanchezui (Pedrui Sančesui), siekiančiam užsitikrinti pakankamą įstatymų leidėjų palaikymą, kai ateinančią savaitę parlamentas balsuos dėl jo vyriausybės programos.

Dabar šios pastangos yra „pasmerktos žlugti“ susitarimo su partija, kurią „Podemos“ laiko pernelyg liberalia, sakė I.Errejonas.

Šis pareiškimas išprovokavo tūžmingą socialistų atsaką.

„Podemos“ meluoja ir tai žino“, – sakė Socialistų partijos parlamentinės frakcijos atstovas Antonio Hernando (Antonijus Hernandas).

Ultrakairieji „pademonstravo iš tikrųjų neturintys valios suburti mūsų jėgas ir suformuoti permainų vyriausybę“, pridūrė jis.

Sunki kova

Ispanija įstrigusi politinėje aklavietėje nuo gruodį vykusių rinkimų, per kuriuos neatsirado aiškių nugalėtojų: mandatai buvo paskirstyti keturioms pagrindinėms partijoms, iš kurių nei viena neturi pakankamai vietų, kad galėtų vadovauti viena.

Valdančioji konservatyvi Liaudies partija (PP) laimėjo daugiausiai vietų, bet absoliučios daugumos neįgijo.

Šios partijos lyderis Mariano Rajoy (Marianas Rachojus), einantis premjero pareigas, atsisakė mėginimų suformuoti koaliciją, kai neužsitikrino kitų partijų, kurioms įgriso griežto taupymo politika ir konservatorius persekiojantys korupcijos skandalai, palaikymo.

Tuomet karalius Felipe VI (Felipė VI) paprašė, kad vyriausybę suformuotų socialistų lyderis P.Sanchezas, kurio partija liko antra, laimėjusi 89 mandatus 350 vietų parlamente. Jam iki šiol tai pat nesisekė sudaryti aljansą, bet galiausiai socialistams pavyko užsitikrinti „Ciudadanos“ palaikymą.

„Socialistų partijai ir „Ciudadanos“, kurios turi skirtingus projektus, nebuvo lengva iškelti tai, kas jas vienija ... aukščiau negu tai, kas jas skiria“, – „Ciudadanos“ vadovas Albertas Rivera sakė žurnalistams.

P.Sanchezas ir A.Rivera anksčiau trečiadienį paspaudė vienas kitam rankas aidinti plojimams, pasirašę sutartį, kurioje išdėstyta, kaip atrodys nauja socialistų vadovaujama vyriausybė.

Be kita ko, tame dokumente pateikiami pasiūlymai vykdyti dideles teismų reformas, įskaitant konstitucijos pakeitimus, kuriais būtų modifikuotos įstatymų leidėjų teisinės neliečiamybės sąlygos. Šių reformų A.Rivera reikalavo mainais už palaikymą P.Sanchezui.

Sutartyje taip pat kalbama apie socialines reformas – pavyzdžiui, kad turi būti atgaivinta Ispanijos branginama visuotinė sveikatos apsaugos sistema, pastaraisiais metais nukentėjusi dėl didelių biudžeto apkarpymų.

Vis dėlto netgi palaikant „Ciudadanos“ P.Sanchezas toli gražu neužsitikrins reikiamo jo vyriausybę remiančių balsų skaičiaus, o tai reiškia, kad Ispanija dar negalės suformuoti veiksnaus ministrų kabineto, po rinkimų praėjus beveik 10 savaičių.

„Podemos“, dabar turinti 65 vietas, galėtų būti svarbi partnerė.

Tačiau senas tradicijas šalies politikoje turinti Socialistų partija vengė suvienyti jėgas su politikos naujoke, susikūrusia tik prieš dvejus metus iš pykčio prieš diržų veržimą.

Abi partijos taip pat smarkiai nesutaria dėl Katalonijos nepriklausomybės judėjimos.

Nors „Podemos“ nepageidauja to turtingo šiaurės rytinio regiono atsiskyrimui, partija palaiko idėją surengti referendumą, panašų į įvykusį Škotijoje. Tuo tarpu P.Sanchezas griežtai nusiteikęs prieš tokį žingsnį.

Dar svarbiau, kad „Podemos“ visada atsisakydavo dėtis prie aljanso, kuriam taip pat priklausytų „Ciudadanos“, ragindamos verčiau sudaryti kairiosios pakraipos koaliciją, kurioje ultrakairiųjų lyderis Pablo Iglesias (Pablas Iglesijas) taptų vicepremjeru.

PP savo ruožtu tvirtino balsuosianti prieš bet kokią vyriausybę, kuriai ji nevadovaus.

Dėl to P.Sanchezo ateinančią savaitę laukia sunki kova įtikinti parlamentą palaikyti jo programą.

Socialistų lyderiui reikia absoliučios daugumos – 176 balsų – kad kovo 2-ąją būtų pareikštas pasitikėjimas jo kabinetu.

Beveik neabejotina, kad to nepavyks pasiekti, todėl po dviejų parų turėtų įvykti kitas balsavimas, kuriame P.Sanchezui pakaktų paprastos daugumos. Deja, net ir toks uždavinys yra sunkiai įvykdomas.

Jeigu šios pastangos galutinai žlugtų, Ispanijos rinkėjai vasarą turės grįžti prie balsadėžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS