Ispanijos sosto įpėdinė per savo 18-ąjį gimtadienį prisiekė ištikimybę konstitucijai | kl.lt

ISPANIJOS SOSTO ĮPĖDINĖ PER SAVO 18-ĄJĮ GIMTADIENĮ PRISIEKĖ IŠTIKIMYBĘ KONSTITUCIJAI

  • 1

Ispanijos sosto įpėdinė princesė Leonor per savo 18-ąjį gimtadienį antradienį prisiekė ištikimybę konstitucijai.

Tai svarbus įvykis princesei, kuri ateityje paveldės karūną iš savo tėvo karaliaus Felipe VI (Felipės VI).

Jos motina karalienė Letizia (Letisija) ir jaunesnioji sesuo Sofia (Sofija) prisijungė prie Felipe VI, kai Leonor davė priesaiką bendroje abejų parlamento rūmų sesijoje.

Leonor vilkėjo baltą kostiumėlį ir, nuskambėjus nacionaliniam himnui, prisiekė ištikimybę padėjusi ranką ant to paties Konstitucijos egzemplioriaus, kaip ir jos tėvas prieš 37 metus.

„Prisiekiu sąžiningai vykdyti savo pareigas, saugoti Konstituciją ir jos įstatymus, gerbti piliečių ir autonominių bendruomenių teises ir būti ištikima karaliui“, – sakė ji.

Po to karalius apkabino savo dukrą, o Deputatų Rūmuose Madride kelias minutes aidėjo garsūs plojimai.

Renginį boikotavo kairiųjų partijų atstovai, įskaitant tris vyriausybės ministrus, ir baskų, katalonų bei galisų regioninių ir separatistinių partijų įstatymų leidėjai, nes jie pasisako už respubliką, o ne už monarchiją.

Leonor tapo sosto įpėdine, kai 2014 metų birželio 19-ąją Felipe VI buvo paskelbtas karaliumi. Pastaruoju metu jos veidas dažnai matomas žiniasklaidoje ir jau vartojamas terminas „Leonormanija“, pabrėžiantis jos, kaip šiuolaikinio būsimos monarchijos veido, augantį populiarumą.

Antradienį vykusi ceremonija buvo būtina, kad ji galėtų perimti karūną ir kada nors tapti karaliene.

Madrido rotušė centrinėje Puerta del Sol aikštėje pastatė milžiniškus ekranus, kad visuomenė galėtų tiesiogiai stebėti trumpą ceremoniją.

Prie parlamento susirinkusi minia mojavo Ispanijos vėliavomis ir šaukė „Tegyvuoja Ispanija“. Gatvės buvo papuoštos princesės atvaizdais.

Karališkoji šeima vis dar stengiasi susigrąžinti buvusį gerą vardą Ispanijos visuomenėje po skandalų, į kuriuos buvo įsivėlę keli šeimos nariai, ypač buvęs karalius Juanas Carlosas I (Chuanas Karlosas I), Leonor senelis.

Juanas Carlosas I, davęs priesaiką 1969-aisiais, kai diktatorius generolas Francisco Franco (Fransiskas Frankas) jį įvardijo savo įpėdiniu, ceremonijoje nedalyvavo.

Pasak žiniasklaidos, jis turėtų dalyvauti privačiame vakarėlyje netoli Madrido esančiuose El Pardo rūmuose. Tai bus pirmasis po išvykimo į tremtį oficialus karališkosios šeimos susibūrimas, kuriame jis dalyvaus.

Juanas Carlosas I pradėjo valdyti 1975 metais po F. Franco mirties ir buvo plačiai gerbiamas už vaidmenį padedant Ispanijai pereiti nuo diktatūros prie demokratijos.

Tačiau jo valdymą užtemdė nuolatinis gėdingų istorijų apie jo meilės nuotykius ir asmeninius turtus srautas žiniasklaidoje.

2014 metais dėl skandalų ir sveikatos problemų jis atsisakė sosto ir 2020 metais, tiriant jo finansinius reikalus, savo noru išvyko į tremtį Abu Dabyje.

Šiuo metu Leonor baigia bazinius karinius mokymus akademijoje šiaurės rytų Saragosos mieste. Ji kalba angliškai, prancūziškai, katalonų kalba, vartojama Šiaurės Rytų Ispanijoje, ir šiek tiek arabiškai.

Apie Leonor asmenybę žinoma nedaug, nes ji dar nėra davusi interviu žiniasklaidai. Tačiau kai šių metų pradžioje Velse jai buvo įteiktas vidurinės mokyklos baigimo diplomas, bendraklasiai ją sveikino, o mokytojai gyrė jos „nepalaužiamą aistrą mokytis, suprasti žmones ir tyrinėti įvairias perspektyvas“ ir pridūrė, kad jiems trūks jos humoro jausmo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

gal baikit su tom monarhijom nes visas blogis butent is ten ir sklinda ss diktatura satanizmas koja kojon atatinka celibato pediku tikslus ir si ju /vertybine/ vienybe palaikokaru priedangos veidmainystese kurias siandien isryskina visagalis internetas kuri sie nepamysline uzleido unt savies ka ir matome cenzpadaru veiksmuose pppz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS