Išsikvepiant naftos kainoms, Rusijos ir Saudo Arabijos lyderiai ragina bendradarbiauti | kl.lt

IŠSIKVEPIANT NAFTOS KAINOMS, RUSIJOS IR SAUDO ARABIJOS LYDERIAI RAGINA BENDRADARBIAUTI

Saudo Arabijos ir Rusijos vadovai per retą susitikimą akis į akį paragino naftos išgavėjus laikytis įsipareigojimo mažinti pasiūlą, sakoma ketvirtadienį paskelbtame bendrame pareiškime.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino kelionė į Saudo Arabijos sostinę diena anksčiau įvyko tuo metu, kai naftos kainos toliau smunka, o JAV naftos kaina pirmą kartą nuo liepos mėnesio buvo mažesnė nei 70 JAV dolerių už barelį.

Analitikai ėmė svarstyti galimybę, kad Saudo Arabija gali staiga nuspręsti atsukti naftos sklendes, primindami 2014 metų karalystės žingsnį, kuriuo ji siekė pasipriešinti didėjančiai JAV gavybai.

Rijade susitikę V. Putinas ir Persijos įlankos karalystės faktinis valdytojas kronprincas Mohammedas bin Salmanas pabrėžė 23 narių OPEC+ naftos išgavėjų grupės darbą „stiprinant pasaulinių naftos rinkų stabilumą“.

„Jie pabrėžė... būtinybę visoms dalyvaujančioms šalims laikytis OPEC+ susitarimo taip, kad jis tarnautų išgavėjų ir vartotojų interesams ir remtų pasaulio ekonomikos augimą“, – sakoma oficialios Saudo Arabijos spaudos agentūros pranešime.

OPEC+ blokas po praėjusią savaitę įvykusio virtualaus susitikimo paskelbė apie naują pasiūlos mažinimą, o Rusija pareiškė, kad sausio-kovo mėnesiais naftos eksportą sumažins 500 tūkst. barelių per dieną, nors anksčiau šiais metais jau buvo sumažinusi 300 tūkst. barelių per dieną.

Saudo Arabija pareiškė, kad tuo pačiu laikotarpiu pratęs savanorišką gavybos sumažinimą  vienu milijonu barelių per dieną.

Irakas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Kuveitas, Kazachstanas, Alžyras ir Omanas sutiko mažinti gavybą mažesniu kiekiu.

Rusijos ir Saudo Arabijos bendradarbiavimas dėl pasiūlos mažinimo kartais užsitraukdavo Vašingtono pyktį.

V. Putino trečiadienio kelionė, kurios metu jis taip pat sustojo JAE, buvo tik trečioji už buvusios Sovietų Sąjungos ribų nuo 2022 metų vasario mėnesio invazijos į Ukrainą pradžios.

Gairės: Rusija, saudo arabija, ragina bendradarbiauti, naftos kainos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS