ISW analitikai: A. Lukašenka nenusileido V. Putinui dėl Baltarusijos dalyvavimo kare | kl.lt

ISW ANALITIKAI: A. LUKAŠENKA NENUSILEIDO V. PUTINUI DĖL BALTARUSIJOS DALYVAVIMO KARE

  • 0

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka per retą susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu tikriausiai nepadarė daugiau jokių nuolaidų dėl šalies įsitraukimo į karą, teigia Vašingtone įsikūrusio strateginių studijų centro „Institute for the Study of War“ (ISW) analitikai.

ISW analitikai teigia, kad prezidentai tikriausiai vengė diskutuoti apie karą Ukrainoje.

Tuo pat metu Minskas pareiškė, kad neva susiduria su „Vakarų grėsme“.

Skelbiama, kad V. Putinas pasiūlė Minskui apsvarstyti galimybę apmokyti savo pilotus naudotis „šaudmenims su specialiomis kovinėmis galvutėmis“.

„A. Lukašenka naudoja Baltarusijos sienų apsaugos nuo Vakarų ir NATO retoriką, bandydamas išvengti dalyvavimo Rusijos invazijoje į Ukrainą. Vasario 17 dieną Baltarusijos prezidentas taip pat pavartojo panašias užuominas apie galimą branduolinio ginklo dislokavimą šalyje, tariamos Vakarų agresijos kontekste“, – teigiama ISW pranešime.

Per pirmadienį vykusį susitikimą Baltarusijos autoritarinis lyderis sakė, kad Maskva aprūpins šalį rusiškomis oro gynybos sistemomis S-400 ir trumpojo nuotolio balistinėmis raketomis „Iskander M“.

Pasak Rusijos prezidento, abu lyderiai taip pat aptarė gynybinės zonos sukūrimo klausimą.

Analitikai daro išvadą, kad A. Lukašenka nesiekia įtraukti Baltarusijos į karą su Ukraina, nes priešingu atveju jam tektų keisti savo retoriką.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis A. Lukašenka ne kartą yra sakęs, kad neketina siųsti Baltarusijos karių į Ukrainą.

Tačiau A. Lukašenka leidžia rusų kariuomenei naudotis savo šalies teritorija raketomis apšaudant Ukrainą.

Be to, pradėdama karą Rusija įsiveržė iš Baltarusijos teritorijos, o šiuo metu nuolat pasirodo pranešimų, kad Ukraina vėl gali būti puolama iš Baltarusijos, nors kol kas toks scenarijus vadinamas mažai tikėtinu.

Gruodžio 19-ąją V. Putinas pirmą kartą po kelerių metų pertraukos atvyko į Minską susitikti su A. Lukašenka.

ISW analitikai mano, kad šis susitikimas veikiausiai buvo V. Putino bandymas sukurti naujas sąlygas kitam karo prieš Ukrainą etapui.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas savo ruožtu teigė, kad vizito metu V. Putinas galbūt bandė daryti spaudimą A. Lukašenkai, kad šis leistų pasiųsti Baltarusijos karius į karą prieš Ukrainą, tačiau Minskas nenori tiesiogiai jame dalyvauti.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, susitikimas, Aliaksandras Lukašenka
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS