ISW: Rusija rengiasi didelio masto konvenciniam karui su NATO | kl.lt

ISW: RUSIJA RENGIASI DIDELIO MASTO KONVENCINIAM KARUI SU NATO

Keletas Rusijos finansinių, ekonominių ir karinių rodiklių rodo, kad Rusija rengiasi didelio masto konvenciniam karui su NATO, kuris įvyktų ne tuoj pat, bet vis dėlto per trumpesnį laiką nei iš pradžių spėjo kai kurie Vakarų analitikai.

Taip teigia Vašingtone įsikūręs analitinis centras Karo tyrimų institutas (ISW).

ISW mano, kad V. Putinas greičiausiai bando sudaryti sąlygas stabilizuoti ilgalaikę Rusijos finansinę padėtį didindamas valstybės išlaidas. Tarptautinis valiutos fondas įvertino, kad 2024 metais Rusijos BVP augs 2,6 proc. ir pridūrė, kad 2023 metais Rusijos BVP augo sparčiau nei visų septynių Didžiojo septyneto (G7) grupės šalių ekonomikos.

Laikas, per kurį bus atkurta reikšminga Rusijos konvencinė karinė grėsmė, labai priklauso nuo finansinių išteklių, kuriuos V. Putinas bus pasirengęs skirti karinėms pajėgoms. Jis duoda suprasti, kad ilgalaikiam Rusijos finansiniam stabilumui užtikrinti reikės šiek tiek pakenkti kai kuriems turtingiems pramonininkams „silovikams“ (politinę įtaką turintiems Rusijos galingiesiems). V. Putinas tikriausiai supranta, kad finansiniai suvaržymai jiems gali kelti pavojų politiniams santykiams, kuriuos yra su jais užmezgęs, ir stengiasi sušvelninti šias pasekmes.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad V. Putino pastangos Rusijos ekonomikai ir finansams stabilizuoti greičiausiai yra dalis Rusijos finansinio ir vidinio pasirengimo galimam ateities didelio masto karui su NATO, o ne tik užsitęsusiam karui Ukrainoje.

Rusijos kariuomenė toliau vykdo struktūrines reformas, siekdama vienu metu ir palaikyti karą Ukrainoje, ir išplėsti Rusijos konvencinius pajėgumus ilgalaikėje perspektyvoje, t. y. būtent galimam didelio masto karui su NATO ateityje, sakoma ataskaitoje.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu anksčiau įvardijo keletą šiuo metu vykdomų pastangų stiprinti Rusijos konvencinius karinius pajėgumus „labiau kaip dalį Rusijos ilgalaikių pastangų pasirengti konvenciniam karui su NATO, o ne kaip dalį karo su Ukraina“.

ISW mano, kad Rusijai šiuo metu trūksta žmonių, karinės infrastruktūros ir mokymo pajėgumų, kad artimiausiu ir vidutinės trukmės laikotarpiu galėtų tinkamai sukomplektuoti kelias visiškai naujas divizijas iki kariuomenės lygmens formuočių ir visiško kovinio pajėgumo.

ISW analitikai taip pat pridūrė, kad vykstantys personalo pokyčiai Rusijos gynybos ministerijoje gali būti dar vienas rodiklis, rodantis, kad Rusija ruošiasi karui ilguoju laikotarpiu.

Gairės: Rusija, karas, NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS