Italija ir Graikija prasidedant vasaros kelionių sezonui naikina suvaržymus dėl COVID-19 | kl.lt

ITALIJA IR GRAIKIJA PRASIDEDANT VASAROS KELIONIŲ SEZONUI NAIKINA SUVARŽYMUS DĖL COVID-19

Keliautojams, vykstantiems į Europą, vasaros atostogos nuo šiol bus daug lengvesnės.

Italija ir Graikija sekmadienį, prieš prasidedant intensyviausiam Europos vasaros turizmo sezonui, sušvelnino daugelį dėl koronaviruso pandemijos taikytų suvaržymų, taip parodydamos, kad gyvenimas vis labiau grįžta į įprastas vėžes.

Graikijos civilinės aviacijos administracija paskelbė, kad panaikina visas COVID-19 taisykles, taikomas tarptautiniams ir vidaus skrydžiams, išskyrus reikalavimą skrydžių metu ir oro uostuose dėvėti veido kaukes.

Anksčiau iš keliautojų buvo reikalaujama pateikti dokumentą, įrodantį, kad asmuo yra pasiskiepijęs nuo COVID-19, turi neigiamą testo dėl COVID-19 atsakymą arba yra pasveikęs nuo šios ligos.

Nuo sekmadienio į Italiją atvykstantiems asmenims nebereikia internetu pildyti painios ES keleivio buvimo vietos anketos, kuri buvo reikalinga registruojantis į skrydį oro uoste.

Italija taip pat panaikino sveikatos pasą, kuris buvo reikalingas norint patekti į restoranus, kino teatrus, sporto sales ir kitas vietas. Norint patekti į ligonines ir slaugos namus, vis dar reikia turėti ES skaitmeninį COVID-19 pažymėjimą, vadinamą žaliuoju pasu, kuris įrodo, kad asmuo yra pasiskiepijęs nuo COVID-19, turi neigiamą testo dėl COVID-19 atsakymą arba yra pasveikęs nuo šios ligos

Italijoje taip pat atšauktas reikalavimas dėvėti kaukes daugumoje uždarų patalpų, įskaitant prekybos centrus, darbo vietas ir parduotuves. Kaukės vis dar privalomos viešajame transporte, kino teatruose ir visose sveikatos priežiūros įstaigose bei slaugos namuose.

Graikijoje, kur turizmo sektorius sukuria maždaug 20 proc. šalies BVP, COVID-19 pandemijos valdymo priemonės buvo atšauktos dar iki sekmadienio. Turistinėje Mikono saloje ortodoksų Velykų šventinį savaitgalį paplūdimius, barus ir restoranus užplūdo poilsiautojai. Kai kurie savininkai džiaugėsi, kad tai buvo pelningiausias savaitgalis per kelerius pastaruosius metus, ir tikėjosi, kad panaši tendencija išliks ir ilgąjį Gegužės 1-osios savaitgalį.

Vakcinacijos pažymėjimai Graikijoje buvo panaikinti, tačiau ne visam laikui – nuo gegužės 1 dienos iki rugpjūčio 31-osios. Rugpjūtį bus sprendžiama, ar juos grąžinti.

Taip pat buvo suspenduotas reikalavimas riboti klientų skaičių uždarose erdvėse. Tačiau Graikijoje vis dar reikalaujama dėvėti kaukes patalpose ir viešajame transporte, o ekspertai rekomenduoja naudoti kaukes lauke, kai yra daug žmonių, pavyzdžiui, koncertuose.

Verslininkai sakė, kad tarp besidžiaugiančių COVID-19 suvaržymų pabaiga buvo daug neskiepytų žmonių.

„Vėl pamatėme senus klientus, kurių nematėme nuo lapkričio mėnesio“, kai skiepų pažymėjimai tapo privalomi, naujienų agentūrai AP sakė Salonikų restoranų, kavinių ir barų savininkų asociacijos generalinis sekretorius Michalis Epitropidis.

„Bausdama nepasiskiepijusius žmones, valstybė baudė mus“, – pridūrė jis.

Salonikai, antras pagal dydį Graikijos miestas, buvo vienas pagrindinių koronaviruso neigėjų ir protestuotojų prieš taikomus suvaržymus bastionų.  

Kaip ir Italijoje, Graikijos pajamos iš turizmo 2020 metais smuko, o pernai sektorius tik iš dalies atsitiesė. Dabar Graikija tikisi, kad 2022-ieji bus rekordiniai metai turizmo sektoriui. To paties tikisi ir kaimyninė Albanija, kurioje suvaržymai taip pat buvo panaikinti sekmadienį.

Italijoje visuomenės sveikatos pareigūnai vis dar labai rekomenduoja žmonėms dėvėti kaukes, o privačios įmonės vis dar gali jų reikalauti.

Atsižvelgiant į tai, kad virusas vis dar cirkuliuoja, „turėtume tęsti skiepijimo kampaniją, įskaitant vakcinaciją sustiprinančiąja doze, ir elgtis apdairiai: dėvėti kaukes uždarose patalpose, taip pat vietose, kur buriasi daug žmonių, visur, kur yra rizika užsikrėsti“, – sakė už prevenciją atsakingas Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas dr. Giovanni Rezza (Džovanis Reca).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

privaziuos nevalyvu /ciurbaku/ ir teks rudeni vel turet problemu?===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS