Italijoje prasidėjus kovai dėl valdžios popiežius perspėja dėl kylančio nacionalizmo | kl.lt

ITALIJOJE PRASIDĖJUS KOVAI DĖL VALDŽIOS POPIEŽIUS PERSPĖJA DĖL KYLANČIO NACIONALIZMO

Italijos kraštutinių dešiniųjų vidaus reikalų ministrui pabandžius sustiprinti savo pozicijas vyriausybėje, popiežius Pranciškus penktadienį perspėjo dėl Europoje stiprėjančio nacionalizmo, „primenančio Hitlerio kalbas“.

Popiežiaus komentarai pasirodė kitą dieną po to, kai Matteo Salvini (Matėjas Salvinis), kurio šūkis – „Italai pirmiausia“, ketvirtadienį atšaukė savo paramą koalicinei vyriausybei ir paragino surengti pirmalaikius rinkimus.

Prieš Europos Sąjungos rinkimus anksčiau šiais metais jis bandė sukurti „suverenistinį frontą“ ir mesti iššūkį ES valdymo institucijų galioms.

Penktadienį laikraštyje „La Stampa“ paskelbtame interviu popiežius perspėjo, kad suverenizmo gynimas, supriešinant jį su ES integracija, „parodo nuostatą į izoliaciją“.

Dabartinį nacionalizmo kilimą Europoje jis palygino su praėjusio amžiaus 4-uoju dešimtmečiu, kai nacių Vokietijoje į valdžią atėjo diktatorius Adolfas Hitleris.

„Esu susirūpinęs, nes girdime kalbas, kurios primena Hitlerio kalbas 1934-aisiais. „Mes pirmiausia, mes... mes...“ Tai bauginančios mintys“, – sakė popiežius.

82 metų Pranciškus savo gimtojoje Argentinoje gyveno ir dešiniųjų diktatūros metais.

Prieš ES rinkimus gegužės mėnesį M. Salvini dėl aljanso kreipėsi į Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų partijos lyderę Marine Le Pen (Marine Le Pen) ir Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną.

Per tuos rinkimus kraštutinių dešiniųjų partijos sėkmingai pasirodė.

„Suverenumas privalo būti ginamas, bet santykiai su kitomis šalimis, su Europos bendrija taip pat turi būti ginami ir skatinami“, – sakė popiežius.

Jis nepaminėjo M. Salvini ar kokių nors kitų konkrečių atvejų Europoje.

Pranciškus pažymėjo, kad suvereniteto priešinimas integracijai „yra spalvų sutirštinimas, kuris visuomet baigiasi blogai: tai veda prie karo“.

M. Salvini, susipykęs su populistiniu Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S) – savo partneriais dabartinėje Italijos koalicinėje vyriausybėje – ketvirtadienį pareikalavo pirmalaikių parlamento rinkimų.

„Prašau italų, jei jie to nori, suteikti man visas galias“, – per vieną politinį mitingą žurnalistams sakė jis.

Pirmalaikiai rinkimai būtų parankūs M. Salvini: apklausos rodo, kad jo partija „Lyga“ šiuo metu yra populiariausia. Tikėtina, kad po rinkimų jis galėtų sudaryti valdančiąją koaliciją su mažesne kraštutine dešiniąją partija „Italijos broliai“ („Fratelli d'Italia“).

Tai atspindi pokyčius, ištikusius Italijos koalicijos partnerius nuo praeitų metų, kai M5S per parlamento rinkimus gavo 32 proc., o „Lyga“ – 17 proc. balsų.

Per šiemet gegužę vykusius Europos Parlamento rinkimus „Lyga“ Italijoje surinko daugiausiai balsų (34 proc.), o M5S gavo 17 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS