Italijos M5S vadovas L. Di Maio pasitraukė iš partijos lyderio posto | kl.lt

ITALIJOS M5S VADOVAS L. DI MAIO PASITRAUKĖ IŠ PARTIJOS LYDERIO POSTO

Italijos valdančiajai koalicijai priklausančio, prieš isteblišmentą nusistačiusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) vadovas Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas) trečiadienį, kaip ir prognozuota, atsistatydino iš partijos lyderio posto.

M5S yra didžiausia partija premjero Giuseppe Conte (Džuzepės Kontės) vyriausybėje, ir šis žingsnis gali dar labiau susilpninti trapų aljansą su centro kairės Demokratų partija (PD).

„Šiandien esu čia, kad praneščiau apie atsistatydinimo iš Penkių žvaigždučių judėjimo vadovo pareigų“, – trečiadienį per partijos narių susitikimą sakė 33 metų L. Di Maio.

Per beveik valandą trukusią kalbą, po kurios klausytojai jam plojo atsistoję, politikas pavadino savo partiją „iki šiol neregėtu vizionierišku projektu“.

Jo pranešimas nuskambėjo likus kelioms dienoms iki svarbių regioninių rinkimų, kuriuose M5S ir PD varžysis su Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) opozicine kraštutinių dešiniųjų „Lyga“.

„Lyga“, kuri populiarumu reikšmingai pirmauja, tikisi, kad M5S ir PD sekmadienį pralaimėjus Emilijoje-Romanijoje, kuri tradiciškai palaikydavo kairiuosius, kils krizė ir žlugs vyriausybė.

M5S šiuose rinkimuose tikriausiai pasirodys ypač blogai, rodo naujausios apklausos.

Tikimasi, kad L. Di Maio liks užsienio reikalų ministru. Vis dėlto Italijos internetinis laikraštis TIP pranešė, kad politikas savo giminaičiams pasakė: „Atėjo laikas žengti žingsnį atgal – esu išsekęs.“

Pagrindinis valdančiąją koaliciją stiprinantis veiksnys – pirmalaikių rinkimų, galinčių atnešti valdžią didelę įtaką turinčiam M. Salvini, bendra baimė.

„Lygos“ pergalė galėtų smarkiai padidinti įtampą. PD tikriausiai kaltintų M5S nesutikus paremti bendro kandidato ir tokiu būdu suskaldžius M. Salvini priešininkų balsus.

L. Di Maio M5S vadovavo nuo 2017 metų rugsėjo, bet susidūrė su vis didesne vidaus opozicija, judėjimui prarandant populiarumą ir iš jo bėgant įstatymų leidėjams.

Antradienį dar du parlamento nariai paskelbė paliekantys šią partiją, nuo rugsėjo, kai buvo suformuota koalicija su PD, netekusią daugiau kaip 15 įstatymų leidėjų.

Senatoriu Vito Crimi (Vitas Krimis) buvo laikinai paskirtas vadovauti M5S iki kovą vyksiančio partijos suvažiavimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS