Italijos parlamentas pritarė įstatymų leidėjų skaičiaus mažinimui | kl.lt

ITALIJOS PARLAMENTAS PRITARĖ ĮSTATYMŲ LEIDĖJŲ SKAIČIAUS MAŽINIMUI

  • 0

Italijos parlamentas antradienį didele persvara pritarė pasiūlymui sumažinti įstatymų leidėjų skaičių.

Šalies kairuoliška vyriausybė tikisi, kad tokiu būdu pavyks neprileisti kraštutinių dešiniųjų prie valdžios.

Sumažinti parlamentarų ir senatorių skaičių iki 600 buvo vienas iš svarbiausių pažadų prieš isteblišmentą nusiteikusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) programoje.

M5S, kuri priklauso valdančiajai koalicijai su centro kairiųjų Demokratų partija (PD), rinkėjams žadėjo kovoti su politiniu elitarizmu ir lėšų švaistymu.

Pasiūlymui, susijusiam su platesnio masto rinkimų įstatymo reformomis, pritarė 553 parlamentarai, 14 įstatymų leidėjų balsavo „prieš“, o dar du susilaikė.

„Padaryta! – parašė M5S savo tinklaraštyje. – Pažadas ištesėtas.“

Italija šiuo metu užima antrą vietą Europos Sąjungoje pagal įstatymų leidėjų skaičių – ją lenkia tik Jungtinė Karalystė. Italijos parlamento žemieji rūmai turi 630 narių, o Senatas – 315.

Konstitucine reforma, kuriai dar gali paprieštarauti piliečiai per artimiausiais mėnesiais turintį įvykti referendumą, siekiama iki 400 sumažinti parlamento narių skaičių ir iki 200 – Senato narių skaičių. Tikimasi, kad šis pokytis, kuris paveiks kitą Italijos parlamentą ir Senatą, padės kasmet sutaupyti apie 100 mln. eurų.

„Tai yra gerai subalansuota reforma su puikiais parametrais“, – leidiniui "Il Fatto Quotidiano“ pirmadienį sakė teisės ekspertas Guido Neppi Modona (Gvidas Nepis Modona).

Sumažinus įstatymų leidėjų skaičių, „partijos ims itin rūpestingai rinktis kandidatus“, teigė jis.

Kritikai savo ruožtu perspėjo, kad toks sumažinimas gali paveikti piliečių atstovavimą ir padidinti lobistų įtaką valdžios institucijoms, o nedidelė sutaupyta suma esą turėtų menką poveikį Italijos biudžeto balansui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS