Izraelio diplomatijos vadovas lankosi Kyjive: esame įsipareigoję Ukrainai | kl.lt

IZRAELIO DIPLOMATIJOS VADOVAS LANKOSI KYJIVE: ESAME ĮSIPAREIGOJĘ UKRAINAI

Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas (Elis Koenas) ketvirtadienį, per pirmąjį bet kurio Izraelio ministro vizitą karo draskomoje šalyje nuo Rusijos invazijos pradžios beveik prieš metus, pareiškė, kad jo šalis yra „įsipareigojusi palaikyti Ukrainos suverenitetą“.

„Izraelis tvirtai solidarizuojasi su Ukrainos žmonėmis ir išlieka įsipareigojęs palaikyti Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakė E. Cohenas per spaudos konferenciją su savo kolega iš Ukrainos Dmytro Kuleba.

Netrukus po atvykimo ministras apsilankė Kyjivo priemiestyje Bučoje, įtariamų Ukrainos civilių žudynių vietoje.

„Tragiški vaizdai vis dar įsirėžę į mano širdį“, – teigė jis spaudos konferencijoje Kyjive ir pridūrė, kad „Izraelis griežtai pasisako prieš nekaltų civilių žudymą“.

Tačiau E. Cohenas, kuris turi susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, nepranešė apie jokius pažadus dėl ginklų, kurių Ukraina prašo ilgus mėnesius.

Jis sakė, kad jo vyriausybė „parems ir padės patvirtinti iki 200 mln. dolerių (187,39 mln. eurų) garantiją Izraelio sveikatos priežiūros ir civilinės infrastruktūros projektams“.

Kitą savaitę Jungtinėse Tautose vyksiančiai Ukrainos taikos iniciatyvai Izraelis pritars, taip pat kalbėjo E. Cohenas.

Rusijai pernai vasarį užpuolus Ukrainą, Izraelis užėmė atsargią poziciją ir siekia išlaikyti neutralumą.

Tragiški vaizdai vis dar įsirėžę į mano širdį.

„Svarbiausi“ ginklai

Konflikto metu Izraelis siunčia humanitarinę pagalbą Ukrainai, bet netiekia jai ginklų.

Izraeliečių ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) anksčiau šį mėnesį interviu transliuotojui CNN sakė, kad „neabejotinai aiškinasi“ dėl karinės pagalbos Ukrainai.

Tai paskatino Maskvą perspėti, kad tolesnis ginklų tiekimas Ukrainai paskatins konflikto eskalavimą.

„Esame labai dėkingi Izraelio vyriausybei už visas humanitarines iniciatyvas“, – ketvirtadienį savo Izraelio kolegai teigė D. Kuleba.

Tačiau jis pabrėžė, kad Ukrainai svarbiausia yra pergalė mūšio lauke.

„Izraelis žino mūsų karinių poreikių sąrašą ir mes lauksime, kol bus priimti atitinkami sprendimai, visų pirma dėl Ukrainos dangaus apsaugos“, – sakė D. Kuleba.

Užsienio reikalų ministras taip pat oficialiai visiškai atnaujino Izraelio ambasados Kyjive darbą.

Ši diplomatinė misija atnaujins „nepertraukiamą veiklą, siekiant stiprinti santykius tarp šalių“, teigiama anksteniame E. Coheno pareiškime.

E. Cohenas taip pat atidavė pagarbą Kyjivo Babin Jaro dauboje esančiame memoriale beveik 34 000 žydų, nužudytų 1941 metais, kai miestas buvo okupuotas nacių.

Izraelis taip pat akcentuoja savo ypatingus ryšius su Maskva – daugiau kaip milijonas Izraelio piliečių yra kilę iš buvusios Sovietų Sąjungos.

Gairės: Eli Cohenas, karas Ukrainoje, Izraelio diplomatijos vadovas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS