Izraelio Holokausto memorialas sveikina Lenkijos planus pataisyti įstatymą | kl.lt

IZRAELIO HOLOKAUSTO MEMORIALAS SVEIKINA LENKIJOS PLANUS PATAISYTI ĮSTATYMĄ

  • 1

Jeruzalėje įsikūręs Holokausto memorialas ir tyrimų centras „Yad Vashem“ trečiadienį sveikino Lenkijos vyriausybės iniciatyvą panaikinti baudžiamąją atsakomybę už nacių nusikaltimų priskyrimą lenkams, nes šios kontroversiško Holokausto įstatymo nuostatos, anot kritikų, galėjo varžyti akademinę laisvę.

Savo pareiškime memorialas pavadino lenkų valdžios sprendimą „teigiamu žingsniu teisinga linkme“ ir pridūrė, kad „teisingas būdas kovoti su istorijos iškraipymu yra skatinti atvirus, laisvus tyrimus ir edukacinę veiklą“.

Lenkų įstatymų leidėjai didele balsų daugumą pritarė pataisoms, pateiktoms Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio (Mateušo Moraveckio).

Pirminis įstatymo variantas numatė baudžiamąją atsakomybę ir iki trejų metų laisvės atėmimą už tyčinius melagingus pareiškimus, kad Lenkija kaip valstybė atsakinga už genocido nusikaltimus, kuriuos iš tikrųjų padarė nacistinė Vokietija.

„Yad Vashem“ pareiškė pasisakantis už tai, kad „pedagogai ir tyrėjai nebūtų varžomi mėginimais suprasti sudėtingą tiesą apie lenkų ir žydų santykius prieš Holokausto, per jį ir po jo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

GĖDA Izraeliui Hitlerio aukoms priekaištaut.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS