Izraelis prieš COVID-19: netikėtas šalutinis poveikis | kl.lt

IZRAELIS PRIEŠ COVID-19: NETIKĖTAS ŠALUTINIS POVEIKIS

Iš Izraelio, vakcinavimo pirmūno, pasiekia trys žinios: dvi geros ir viena ne tokia gera. "Pfizer-Biontech" vakcina efektyvi; pasistūmėta ieškant efektyvaus gydymo. Tačiau viltis dėl grupinio imuniteto blėsta. Šioje šalyje jam trukdo aplinkybė, kuri kitame kontekste būtų sveikintina: Izraelio visuomenė pernelyg jauna.

Serga mažiau ir lengviau

Pirmieji tyrimai parodė, kad "Pfizer-Biontech" vakcina, kuria Izraelyje skiepijama daugiausia, yra labai efektyvi: vyresnių nei 60 metų žmonių infekcijų skaičius jau sumažėjo perpus.

Nuo vakcinavimo pradžios praėjus pusantro mėnesio paskelbti tyrimo rezultatai teikia vilties. Pirmąja doze iš dviejų jau paskiepyta apie 40 proc. izraeliečių – daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje. Iš tų, kuriems virš 60 metų, net 80 proc. paskiepyti dviem dozėmis. Skaičiuojant 100 gyventojų, Izraelyje panaudota jau 60 dozių, nors, pvz., Didžiojoje Britanijoje šis skaičius nesiekia nė 20, JAV vos perkopė dešimt.

Užkrečiamumas vyresnių nei 60 metų izraeliečių grupėje sumažėjo perpus, o sunkios ligos atvejų – trečdaliu. "Pagyvenusių žmonių mirštamumas mažėja", – džiaugiasi Šebos ligoninių epidemiologijos departamento vadovė Gili Regev-Yochai.

Ši išvada leidžia lengviau atsikvėpti šaliai, kuri dar sausį skaičiavo didžiausią mirusiųjų nuo COVID-19 skaičių per visą pandemiją. Iš viso Izraelyje nuo COVID-19 mirė apie 5 200 žmonių – trečdalis jų vien per sausį. 95 proc. buvo vyresni nei 60 metų.

Yra pirminių požymių, kad nuo paskiepytų žmonių mažiau užsikrečiama arba virusas apskritai nėra perduodamas kitiems.

Nešioja, bet neužkrečia

Kompanijos "Pfizer-Biontech" klinikinių tyrimų metu vakcinos veiksmingumas (po antrosios dozės) siekė 95 proc. Nors, pradėjus masiškai skiepyti, vakcinų efektyvumas sumažėja, šiuo atveju, anot G.Regev-Yochai, panašu, jis prilygsta klinikinių tyrimų išvadoms: pirminiai tyrimai Izraelyje taip pat byloja apie 95 proc. efektyvumą. "Tai puikus rezultatas, – sako epidemiologė ir priduria: – Yra pirminių požymių, kad nuo paskiepytų žmonių mažiau užsikrečiama arba virusas apskritai nėra perduodamas kitiems."

Vis dėlto į šį klausimą – ar paskiepyti asmenys vis tiek gali užkrėsti kitus, net jei patys turi imunitetą, – atsakymo norima kuo tikslesnio. Nuo jo priklausys, kaip toliau karantinas tęsis Izraelyje.

Paskiepytieji vakcina, praėjus dešimčiai dienų po antrosios dozės, gauna vadinamąjį žaliąjį pasą. Manoma, kad ateityje jis atvertų galimybę keliauti be karantino ir dalyvauti svarbiuose renginiuose. Tačiau jei paskiepyti žmonės ir toliau platina virusą, patys net ir nebesusirgdami, jie kelia pavojų, pavyzdžiui, neskiepytiems vaikams. Vargu ar tokiomis sąlygomis būtų galima grįžti į normalią būseną.

Didžiausia Izraelio COVID-19 laboratorija paskelbė pirmuosius tyrimų rezultatus, pagal kuriuos vyresnių nei 60 metų žmonių grupėje virusų kiekis buvo iki 60 proc. mažesnis nei 40–59 metų grupės, kurioje paskiepytųjų procentas yra kur kas mažesnis. Akivaizdu, kad skiepytas asmuo vis tiek gali nešioti virusą, tačiau tikimybė užkrėsti kitus sumažėja, nes nosyje ir gerklėje susidaro mažiau SARS-CoV-2 lašelių. Laboratorija daro prielaidą, kad, pasiskiepijus daugiau žmonių, viruso kiekis dar labiau sumažės.

Rastas efektyvus vaistas?

Izraelio sveikatos ministerija kruopščiai renka visą informaciją, leidžiančią daryti išvadas apie viruso plitimą. Neseniai atlikti tyrimai senelių namuose parodė, kad, pavyzdžiui, kai kurių gyventojų testai buvo teigiami, nors jie buvo paskiepyti abiem vakcinos dozėmis. Tačiau nė vienu atveju žmonėms nepasireiškė jokių ligos simptomų.

Kalbant apie šalutinį vakcinos poveikį, minimos tik kelios dešimtys asmenų, kurie paskiepyti pasijuto blogai. Lyginant su beveik 5 mln. paskiepytų viena ar dviem dozėmis, skaičius itin mažas. Anot "Times of Israel", šalyje neužfiksuota nė vienos mirties, kurią galima sieti su vakcina.

Esama ir dar vienos prošvaistės – jau kitame kovos su virusu flange. Dvi Izraelio ligoninės šiuo metu analizuoja vaistų nuo COVID-19 efektyvumą ir apie pirmuosius rezultatus kalba gana optimistiškai. Tel Avive esančioje Ichilovo ligoninėje 30 pacientų buvo gydomi preparatais su veikliąja medžiaga EXO-CD24, kuri slopina mirtiną imuninės sistemos reakciją: visi pasveiko. 29 iš jų – vos per tris–penkias dienas.

Nerimas dėl vaikų

Nepaisant šių gerų naujienų, šalis džiaugiasi labai atsargiai. Izraelis yra ne tik skiepijimo čempionas – lyginant infekuotųjų ir šalies gyventojų skaičių, šis rodiklis vienas blogiausių pasaulyje.

Šalyje, skaičiuojančioje vos daugiau nei 8 mln. gyventojų, dar neseniai kasdien buvo pranešama apie 7 000 naujų infekcijų. Vyriausybė tai sieja su daug labiau užkrečiama vadinamąja britiškąja koronaviruso mutacija ir su per trečiąją suvaržymo bangą prarastu piliečių budrumu. Puikus to pavyzdys – tūkstantinės ultraortodoksų minios, susirinkusios į nuo COVID-19 mirusių žinomų rabinų laidotuves.

Pradėjus vakcinavimą Izraelyje tikėtasi iki kovo pabaigos paskiepyti gyventojus ir vėl atlaisvinti suvaržymus, tačiau mutavęs virusas žlugdo tokius planus.

Mokslininkai daro prielaidą, kad pakaktų paskiepyti 70 proc. piliečių, kad būtų įgytas vadinamasis grupinis imunitetas, tačiau, šalyje pasirodžius mutavusiam virusui, prabilta apie būtinybę paskiepyti daugiau žmonių – 85–95 proc. Grupinis imunitetas atsiranda, kai gyventojų imunizacijos laipsnis natūraliai sukelia epidemijos susilpnėjimą ir išnykimą.

Tačiau kaip pasiekti grupinį imunitetą šalyje, kur trečdalis gyventojų yra jaunesni nei šešiolikos metų, t.y. per jauni, nei leidžia skiepyti vakcinų gamintojas?

"Amžinai dėvėti kaukių mums nereikės, bet dar ne vieną mėnesį – tikrai", – sako G.Regev-Yochai. Jos manymu, gyvenimas Izraelyje į vėžes grįš tada, kai bus leidžiama skiepyti vaikus nuo dvylikos metų. Toks sprendimas gali būti priimtas tik atlikus atitinkamus tyrimus, t.y. bent po kelių mėnesių.

Gyvenimas Izraelyje į vėžes grįš tada, kai bus leidžiama skiepyti vaikus nuo dvylikos metų.

Premjeras Benjaminas Netanyahu vakcinacijos kampanijos pradžioje pažadėjo, kad šeimos kovo mėnesį galės kartu švęsti Paschos šventę, tačiau dabar vėl kalbama apie kontaktų apribojimus. Sveikatos apsaugos pareigūnai įspėjo neatnaujinti mokyklų darbo, nurodydami didelę vaikų užsikrėtimo riziką ir sakydami, kad, atidarius mokyklas,  paspartės ligos plitimas.

Pavojingos melagienos

Izraelio, deja, neaplenkė ir dar viena problema – vadinamieji antivakseriai.

Nors visi vyresni nei šešiolikos metų piliečiai, net jos neturintys asmenys ar šiuo metu čia gyvenantys svetimšaliai gali būti skiepijami nemokamai, vakcinacijos centruose pasirodo vis mažiau žmonių.

Už nacionalinę vakcinavimo kampaniją yra atsakingos keturios valstybinės sveikatos draudimo bendrovės. "Akcijos pradžioje per dieną paskiepydavome nuo 100 tūkst. iki 120 tūkst. žmonių, o per kelias pastarąsias dienas vos pasiekėme pusę to skaičiaus", – neseniai laikraštis "Yedioth Aharonoth" citavo Kalanit Kaye iš didžiausios sveikatos draudimo bendrovės "Clalit".

Jaunesnių gyventojų grupės neskuba – dėl to K.Kaye kaltina melagienų platintojus. Socialiniuose tinkluose plinta gandai, esą vakcina kenkia vaisingumui, sukelia stiprias alergijas.

Izraelio vyriausybė paragino "Facebook" uždaryti antivakcines grupes. Vienoje tokių, turinčioje 14 tūkst. narių, aktyvistai ragino atvirai trikdyti vakcinavimo procesą: užsiregistruoti skiepytis, bet nepasirodyti ir priversti sveikatos draudimo bendroves išmesti vakciną, kurią, išimtą iš šaldytuvo, būtina suleisti per kelias valandas.

Vilios nuolaidomis ir maistu

Sveikatos apsaugos ministerija pabrėžia, kad tokių radikalų nėra daug, tačiau sumažėjęs norinčiųjų skiepytis skaičius atsakingiems valdininkams kelia galvos skausmą. Paveikti jaunesnius asmenis nėra lengva: juk dauguma kitų skiepų skiepijama vaikystėje, kai sprendimą priima tėvai.

Be jau minėto žaliojo paso pranašumų, svarstoma apie vakcinavimą kompanijų biuruose, premijas sveikatos draudimo darbuotojams, kurie įtikins skeptikus. Kai kuriose savivaldybėse ketinama paskelbti mokesčių lengvatas skiepytoms šeimoms, vienas mažmeninės prekybos tinklas pranešė svarstąs uždrausti neskiepytiems darbuotojams grįžti į darbą.

Bene Berake, kur gyvena daug ultraortodoksų ir kur pirmąja bei antrąja dozėmis paskiepyta atitinkamai 17 proc. ir 9 proc. gyventojų, pranešta, kad skiepijimo centruose, kurie veiks iki vidurnakčio, bus dalijamas maistas. Kai kurių ješivų rabinai sako nesileisią į kompromisus ir balandžio viduryje, prasidėjus vasaros semestrui, bus laukiami tik pasiskiepiję studentai.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Neskaitet

Aš youtubej irgi pranešiau labai daug naujienų, kuriais visi tiki. Greit Facebook mokamas bus, geriau eikit ir pasirašykit ant sienos, kad draudžiate apmokestinti, nes valdžia taip nori nuslopinti laisvą žodį! Daugiau informacijos ieškokite įrašę google nenoriumoketiuzfb

Komentatorius

Draugai, kai skaitau komentarus, noriu uždrausti samogoną Lietuvoje. Bet linksma skaityti :D

Anonimas

Šiaip skiepai yra vėžio ląstelės, gyvsidabris, ir dar iki 100 komponento. Tai nuodai, šitie yra GMO. Jokio imuniteto negausite ir niekada nuo skiepų to nebuvo, čia farmacijos biznis ir žmonijos sargdinimas ir mažinimas. Vaikai po skiepų, serga autizmo, hiperaktyvus, psichologinės ligos ir t. T. Šitie su mikro cipu,pražudys 100 procentaliai. Uztenka testuotis, sėdėti ir klausyti sudo, atsidaryti uždarytas verslus, nusiimti kaukes ir važiuoti kiaurai. Kitaip galas visų arti, ir vergija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS