Izraelis pritarė 2 tūkst. Etiopijos žydų imigracijos planui | kl.lt

IZRAELIS PRITARĖ 2 TŪKST. ETIOPIJOS ŽYDŲ IMIGRACIJOS PLANUI

Izraelio vyriausybė pirmadienį patvirtino imigracijos planus 2 tūkst. etiopų, kurių troškimas persikraustyti į žydų valstybę kėlė kontroversiją ir susidūrė su ilgais atidėliojimais.

Šie žmonės yra Etiopijos žydų, kurie XVIII ir XIX amžiuose – neretai verčiami – priėmė krikščionybę, palikuoniai.

Izraelio ortodoksų rabinai jų nepripažįsta žydais, bet šie žmonės savo teisę imigruoti grindžia taisyklėmis dėl šeimų susijungimo.

Vyriausybė 2015 metais pritarė maždaug 9 tūkst. žmonių paraiškoms, bet 2016-aisiais anuliavo  sprendimą, priežastimi nurodydama biudžeto apribojimus.

Kai kurios grupės Izraelyje, tarp jų dalis iš Etiopijos kilusių gyventojų bendruomenės, nepritarė krikščionybę priėmusių Etiopijos žydų palikuonių imigravimui ir abejoja jų tvirtinimu, kad jie yra žydai.

Premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį savo ministrų kabinetui pasakė, kad atėjo laikas atsivežti „2 tūkst. mūsų žmonių, mūsų brolių ir seserų iš Etiopijos“.

„Taip pat imsimės veiksmų dėl visų likusiųjų atvežimo“, – sakė jis.

Integracijos ministrė Pnina Tamano-Shata (Pnina Tamano-Šata), pirmoji į Izraelio parlamentą išrinkta Etiopijos žydė, gyrė vyriausybės „vienbalsį nubalsavimą atsivežti į Izraelį 2 tūkst. žmonių, kurie Etiopijoje laukia sugrįžimo į savo šeimas“.

Dauguma Etiopijos žydų į Izraelį atvyko nuo 1984 iki 1991 metų, pagal Sugrįžimo įstatymą, garantuojantį Izraelio pilietybę visiems žydams.

Iš Etiopijos kilusių izraeliečių bendruomenei dabar priklauso 140 tūkst. žmonių, kurių 50 tūkst. yra gimę Izraelyje.

Daugelis jų sako patiriantys rasinę diskriminaciją, ypač Izraelio policijos piktnaudžiavimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

je,je

cha,zydams vergu reikia!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS