Izraelyje prasideda balsavimas premjero B. Netanyahu ateitį lemsiančiuose rinkimuose | kl.lt

IZRAELYJE PRASIDEDA BALSAVIMAS PREMJERO B. NETANYAHU ATEITĮ LEMSIANČIUOSE RINKIMUOSE

  • 0

Izraeliečiai antradienį per parlamento rinkimus nuspręs, ar pratęsti ilgai trukusį dešiniųjų pažiūrų ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vadovavimą, ar pakeisti jį buvusiu kariuomenės vadu, politikos naujoku.

Tikėtina, kad šalyje, turinčioje apie 6,4 mln. rinkėjų, balsai pasiskirstys apylygiai, o paskelbus rezultatus prasidės karštligiškos derybos dėl koalicinės vyriausybės suformavimo.

Rinkimų diena Izraelyje yra išeiginė, o palankūs orai šįkart gali lemti didelį rinkėjų aktyvumą.

Balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir dirbs iki 22 valandos. Oficialių rezultatų laukiama apie vidurnaktį.

Per rinkimus į 120 vietų Knesetą izraeliečiai gali balsuoti už daugiau kaip 40 partijų. Per ankstesnius rinkimus 2015 metais į parlamentą pateko 10 partijų.

Kad patektų į parlamentą, partija turi gauti mažiausiai 3,25 proc. balsų. Kadangi keleto jų palaikymas balansuoja ties šiuo slenksčiu, galutinė parlamento sudėtis sunkiai prognozuojama, todėl neaišku, kaip pasiskirstys jėgos formuojant naują koaliciją.

Apklausos rodo, kad B. Netanyahu turi geresnes pozicijas suburti aljansą, nors yra kaltinamas korupcija.

Tačiau buvęs kariuomenės vadas Benny Gantzas (Benis Gancas) metė tvirtą iššūkį veteranui premjerui, pabrėždamas savo nuopelnus valstybės saugumui.

B. Gantzas taip pat žadėjo atitaisyti žalą, anot jo, padarytą šaliai skaldančios B. Netanyahu ir jo partijos „Likud“ politikos.

Šie rinkimai daugeliu atžvilgių bus referendumas dėl 69 metų lyderio, užsitikrinusio šalies saugumo ir ekonomikos augimo garanto reputaciją, bet dėl savo populizmo ir numanomos korupcijos daugelį paskatino siekti permainų.

Per įtemptą rinkimų kampaniją B. Netanyahu naudojosi populistine retorika, pasak kritikų, demonizuojančią izraeliečius arabus ir kitus.

Likus vos trims dienoms iki balsavimo B. Netanyahu paskelbė itin kontroversišką pažadą savo pergalės atveju aneksuoti žydų nausėdijas okupuotame Vakarų Krante.

Jeigu Izraelis paskelbtų savo suverenitetą didelėse Vakarų Kranto teritorijose, tai gali tapti mirtinu smūgiu jau bebaigiančioms išblėsti viltims, kad konfliktas su palestiniečiais bus užbaigtas dviejų valstybių sprendiniu.

Nausėdijų prijungimo Izraelio kraštutinė dešinioji stovykla siekia jau seniai.

„Permainų poreikis“

B. Netanyahu taip pat stengėsi pabrėžti esąs nepamainomas Izraelio valstybės veikėjas.

Prieš rinkimus jis susitiko su savo artimu sąjungininku JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Brazilijos vadovu Jairu Bolsonaro (Žairu Bolsonaru).

Jis atkreipė dėmesį į D. Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir izraeliečių suverenitetą aneksuotose Golano Aukštumose. B. Netanyahu taip pat teigė, kad JAV lyderis yra informuotas apie jo planus dėl teritorijų Vakarų Krante perėmimo.

„Kas kitas galėtų tai padaryti? Kas gali tai padaryti? Nagi, pasakykit – nuoširdžiai“, – sekmadienį B. Netanyahu sakė duodamas interviu vietos naujienų portalui „Arutz Sheva“.

„Kas gali stovėti priešais pasaulį? Kas gali stovėti priešais Amerikos Kongresą? Kas gali kreipti visuomenės nuomonę šia linkme?“ – tęsė jis.

Tuo pat metu premjeras pasitelkė taktiką, panašią į naudojamą D. Trumpo: B. Netanyahu tvirtino, kad prieš jį nukreipti tyrimai dėl korupcijos yra „raganų medžioklė“, taip pat smerkė šį reikalą nušviečiančius žurnalistus.

Pirmadienį vakare premjeras užsuko pasimelsti prie žydams šventos Raudų (Vakarų) sienos Jeruzalėje.

59 metų B. Gantzas, buvęs oro desantininkas, suformavęs centristų aljansą, kad mestų iššūkį B. Netanyahu, savo ruožtu pabrėždavo premjerui metamus kaltinimus korupcija, kad įtikintų, jog atėjo laikas pokyčiams.

Jis sakė, kad B. Netanyahu pažadas aneksuoti nausėdijas yra „neatsakingas“ žingsnis, siekiant pritraukti ultradešiniosios stovyklos balsų.

Pats B. Gantzas sakė palaikantis „tarptautiniu lygiu remiamą taikos sutartį“, pagal kurią Izraelis išlaikytų didelius nausėdijų blokus Vakarų Krante ir toliau rūpintųsi šios teritorijos saugumu.

Jis teigė nepritariantis jokiems vienašališkiems žingsniams.

„Reikalingi pokyčiai ir galimybė pokyčiams, – Izraelio kariuomenės radijui pirmadienį sakė B. Gantzas. - Izraeliui reikia rinktis susivienijimo, ryšio ir vilties kryptį – arba kraštutinumą.“

Kad atsvertų B. Netanyahu patirtį ir pasiekimus, B. Gantzas susivienijo su dviem kitais buvusiais kariuomenės vadais ir buvusiu finansų ministru Yairu Lapidu (Jairu Lapidu), kad suformuotų aljansą „Mėlyna ir balta“.

„Petys į petį“

Apklausos rodo, kad B. Netanyahu „Likud“ ir B. Gantzo aljansas parlamente gaus maždaug po 30 mandatų, tad neįgis absoliučios daugumos ir turės ieškotis koalicijos partnerių.

Jeigu šios prognozės pasitvirtintų, B. Netanyahu turėtų geresnes galimybes formuoti koaliciją, nes jam palankios daugelis mažesnių dešiniųjų partijų.

Vis dėlto apklausų rezultatai anksčiau ne kartą pasirodė esantys nepatikimi. Be to, didelė dalis respondentų sakė dar nesantys apsisprendę, už ką balsuos.

Jeigu B. Netanyahu laimėtų, jis vėliau šiais metais gali tapti ilgiausiai premjero poste dirbusiu veikėju ir šiuo atžvilgiu pranokti Izraelio valstybės kūrėją Davidą Ben-Gurioną.

Vyriausybės vadovo poste jis dirbo ilgiau kaip 13 metų ir yra taip smarkiai įsitvirtinęs Izraelio politikos viršūnėje, kad kai kurie jį vadina „karaliumi Bibi“, vartodami nuo vaikystės B. Netanyahu prilipusią pravardę.

Kita vertus, B. Netanyahu taip pat gali tapti pirmuoju pareigas einančiu Izraelio premjeru, kuriam bus pateikti oficialūs kaltinimai.

Generalinis prokuroras paskelbė ketinantis per artėjantį teismo posėdį apkaltinti B. Netanyahu kyšininkavimu, sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu.

Net ir apkaltintas premjeras neprivalėtų atsistatyti. B. Netanyahu būtų priverstas trauktis tik tuo atveju, jeigu jo kaltė būtų pripažinta ir jeigu būtų išnaudotos visos galimybės teikti apeliaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS