Izraelyje prieš kovo rinkimus paleistas parlamentas | kl.lt

IZRAELYJE PRIEŠ KOVO RINKIMUS PALEISTAS PARLAMENTAS

  • 0

Izraelio parlamentarai pirmadienį nubalsavo už parlamento paleidimą ir patvirtino pirmalaikių visuotinių rinkimų datą – kovo 17-ąją.

Baigiantis debatams, kuriuos transliavo televizija, Kneseto nariai 93 balsais pritarė projektui dėl paleidimo, kurį rėmė opozicinės partijos. Prieš pasiūlymą nebalsavo niekas.

„Izraelio premjeras padarė dvi klaidas“, – sakė buvęs finansų ministras Yairas Lapidas (Jairas Lapidas), kuris praėjusią savaitę, atleistas premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus), su savo partija „Yesh Atid“ pasitraukė į opoziciją.

„Jo pirmoji klaida buvo, kai jis nuvedė Izraelį į visiškai nereikalingus rinkimus, – nuo pakylos Knesete sakė Y.Lapidas. – Antra klaida yra ta, kad jis pralaimės“.

Y.Lapidas ir kita centristė, partijos „HaTnuah“ vadovė ir teisingumo ministrė Tzipi Livni (Cipi Livni), buvo atleisti praėjusį antradienį.

Praėjusį kartą visuotiniai rinkimai Izraelyje vyko 2013 metų sausį, o kiti rinkimai turėjo įvykti 2017 metų lapkritį.

Skilimai B.Netanyahu dešiniosios pakraipos koalicijoje atsirado dėl 2015 metų biudžeto ir ginčijamo įstatymo projekto, kuriuo siekiama įstatymu įtvirtinti Izraelio, kaip žydų valstybės, statusą, nors kritikai sako, kad tokiu žingsniu būtų oficialiai nustatyta mažumų, tarp jų – arabų, diskriminacija.

Kaip rodo naujausios apklausos, B.Netanyahu partija „Likud“ turėtų laimėti 22-24 vietas parlamente, kur dabar turi 18 vietų.

Stebėtojai sako, kad kita dešiniojo sparno vyriausybė sumažintų šansus atnaujinti Artimųjų Rytų taikos procesą po to, kai JAV remiamos derybos balandį žlugo, ypač – dėl Izraelio gyvenviečių statybų palestiniečių teritorijoje.

Griežtosios linijos ministrai B.Netanyahu koalicijoje spaudė intensyvinti žydų naujakurių namų statybas okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, tuo provokuodami tarptautinį pasmerkimą ir piktindami palestiniečius, kurie tų žemių nori savo valstybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS