Izraelyje prisaikdinta nepaprastosios padėties vienybės vyriausybė | kl.lt

IZRAELYJE PRISAIKDINTA NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES VIENYBĖS VYRIAUSYBĖ

  • 0

Izraelio įstatymų leidėjai ketvirtadienį patvirtino vienybės vyriausybę, pranešė parlamentas.

Tai įvyko kitą dieną po to, kai ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė apie su politiniu varžovu pasiektą susitarimą dėl nepaprastosios padėties vyriausybės karo su „Hamas“ metu.

Benny Gantzas (Benis Gancas) ir keturi jo partijos nariai buvo prisaikdinti ministrais be portfelio, parlamente netrukus po balsavimo 66 balsais prieš keturis.

Prieš balsavimą juodai apsirengęs B. Netanyahu sakė parlamentui, kad „mūsų kuriama vienybė siunčia didžiulę žinią“, ir pažadėjo sunaikinti „Hamas“.

Opozicijos lyderis Yairas Lapidas (Jairas Lapidas), buvęs B. Gantzo sąjungininkas, anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad neprisijungs prie vyriausybės.

Per televiziją transliuotame kreipimesi Y. Lapidas apkaltino Izraelio vadovus, jo žodžiais tariant, neatleistina nesėkme, nes jie nesugebėjo užkirsti kelio netikėtam savaitgalio „Hamas“ kovotojų išpuoliui.

Nuo šeštadienio vykstančios Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančių „Hamas“ kovotojų kovos pareikalavo daugiau kaip 1,2 tūkst. gyvybių Izraelyje ir 1,35 tūkst. gyvybių blokuotame palestiniečių anklave.

B. Netanyahu ir B. Gantzas trečiadienį bendrame pareiškime paskelbė, kad jie susitarė suvienyti jėgas kovos veiksmų laikotarpiui ir sudaryti trijų narių karo meto kabinetą, į kurį įeis ir gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas).

B. Netanyahu kraštutinių dešiniųjų ir ultraortodoksų žydų sąjungininkai lieka vyriausybėje.

Pagal susitarimą su B. Gantzu premjeras sutiko įšaldyti griežtosios linijos vyriausybės vykdomą teismų sistemos pertvarką, kuri sukėlė masinius gatvių protestus – didžiausius šalies istorijoje.

„Karo metu nebus svarstomi jokie su karu nesusiję įstatymų projektai ar vyriausybės remiami pasiūlymai“, – sakoma pareiškime.

Pastarąjį kartą B. Gantzas dirbo B. Netanyahu administracijoje 2020–2021 metais. Pagal rotacijos susitarimą jis turėjo perimti vyriausybės vairą antrąją kadencijos pusę, tačiau prieš jam tampant premjeru buvo paskelbti pirmalaikiai rinkimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS