J. Bidenas apklaustas atliekant tyrimą dėl slaptų dokumentų tvarkymo | kl.lt

J. BIDENAS APKLAUSTAS ATLIEKANT TYRIMĄ DĖL SLAPTŲ DOKUMENTŲ TVARKYMO

  • 1

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo apklaustas atliekant tyrimą dėl įslaptintų dokumentų, rastų jo namuose ir buvusiame privačiame biure, tvarkymo, pirmadienį pranešė Baltieji rūmai.

80-metis demokratas savanoriškai atsakė į klausimus sekmadienį ir pirmadienį – tuo metu, kai taip pat teko spręsti palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ įvykdyto išpuolio prieš Izraelį padarinius.

Sausį JAV generalinis prokuroras paskyrė specialųjį patarėją ištirti, kaip buvo tvarkomasi su slaptomis bylomis iš laikų, kai J. Bidenas ėjo tuometinio šalies lyderio Baracko Obamos (Barako Obamos) viceprezidento pareigas, ir iškart po to.

„Prezidentas buvo apklaustas atliekant tyrimą, kuriam vadovauja specialusis patarėjas Robertas Huras, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo Iano Samso (Ijano Samso) pareiškime. – Savanoriškas pokalbis vyko Baltuosiuose rūmuose dvi dienas, sekmadienį ir pirmadienį, ir baigėsi pirmadienį.“

Jis pridūrė: „Kaip sakėme nuo pat pradžių, prezidentas ir Baltieji rūmai bendradarbiauja šiame tyrime.“

JAV žiniasklaidos teigimu, tai, jog buvo apklaustas pats J. Bidenas, rodo, kad tyrimas greičiausiai artėja prie pabaigos. R. Huro komanda anksčiau atliko išsamias prezidento personalo apklausas, teigė „ABC News“.

Tyrimai abiejose pusėse

2022-ųjų lapkričio pradžioje dokumentų rasta privačiame J. Bideno vieno analitinio centro Vašingtone biure. Daugiau dokumentų aptikta jo rezidencijos Vilmingtone, Delavero valstijoje, garaže gruodžio 20-ąją ir namų bibliotekoje sausio 12-ąją. Vėliau prezidento namuose Delavere Teisingumo departamento pareigūnai rado dar šešis įslaptintus dokumentus.

Sausį J. Bidenas atmetė šį tyrimą, sakydamas, kad „ten nieko nėra“.

Tačiau su slaptų bylų tvarkymu susiję skandalai netikėtai tapo daug dėmesio sulaukiančia tema 2024-aisiais įvyksiančių JAV prezidento rinkimų fone.

Buvusiam šalies vadovui respublikonui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), tikėtinam J. Bideno varžovui juose, gresia teismas dėl taip pat įtariamo netinkamo įslaptintų dokumentų tvarkymo pasitraukus iš pareigų.

Tos bylos specialusis patarėjas Jackas Smithas (Džekas Smitas) teigia, kad D. Trumpas, kaip įtariama, išsivežė slaptus dokumentus į savo „Mar-A-Lago“ valdas Floridoje ir atsisakė juos grąžinti.

77 metų verslininkas eksprezidentas birželį nepripažino savo kaltės dėl kaltinimų neteisėtu nacionalinio saugumo informacijos saugojimu, sąmokslu trukdyti teisingumui ir melagingais pareiškimais.

Kaip sakėme nuo pat pradžių, prezidentas ir Baltieji rūmai bendradarbiauja šiame tyrime.

Šios bylos prokuroras paprašė 2024 metais surengti teismo procesą, kuris taptų vienu iš keleto, kuriuose D. Trumpui teks atremti įvairius pateiktus kaltinimus, įskaitant bandymą panaikinti 2020-ųjų rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo J. Bidenui, rezultatus.

Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), dar vienas respublikonų kandidatas dalyvauti artėjančiuose rinkimuose, D. Trumpo administracijoje buvęs viceprezidentu, sausį atskleidė, kad ir jis savo namuose aptiko slaptumo žyma pažymėtų dokumentų.

Respublikonai bando ieškoti paralelių tarp su dokumentų tvarkymu susijusių D. Trumpo ir J. Bideno bylų ir skundžiasi dėl, jų teigimu, ypatingo elgesio su dabartiniu prezidentu.

J. Bideną ir jo šeimą persekioja ir kitos teisinės problemos, galinčios dar labiau – šalia žemų jo reitingų ir demokrato amžiaus – susilpninti prezidento pozicijas naujoje kovoje dėl posto.

Respublikonai pradėjo apkaltos tyrimą dėl jo sūnaus Hunterio (Hanterio) verslo sandorių su Ukraina ir Kinija, teigdami, kad J. Bidenas iš jų gavo naudos, tačiau kol kas nepateikė jokių įrodymų. Tuo tarpu H. Bidenas susiduria su dar vienu specialiojo patarėjo tyrimu dėl mokestinio sukčiavimo ir ginklų laikymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

gal laikas atejo rusiuot visus /artistus/ ir pa skirstyt visus vietomis pppz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS