J. Bidenas: dar per anksti daryti galutines išvadas dėl nutraukto „Wagner“ maišto | kl.lt

J. BIDENAS: DAR PER ANKSTI DARYTI GALUTINES IŠVADAS DĖL NUTRAUKTO „WAGNER“ MAIŠTO

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pareiškė, kad dar per anksti daryti galutines išvadas po privačios samdinių bendrovės „Wagner“ boso surengto, bet galiausiai nutraukto žygio į Maskvą, ir pabrėžė savo pastangas išlaikyti Vakarų vienybę dėl Ukrainos.

„Toliau vertinsime šio savaitgalio įvykių padarinius ir pasekmes Rusijai ir Ukrainai, – Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas. – Dar per anksti daryti galutinę išvadą, kur link viskas krypsta.“

Tačiau J. Bidenas pabrėžė, kad jis ir pagrindiniai Vakarų sąjungininkai palaiko glaudžius ryšius ir kad Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui taip pat pasakė, jog JAV ir toliau teiks tvirtą paramą Kyjivui.

„Nesvarbu, kas atsitiks Rusijoje, mes, Jungtinės Valstijos, ir toliau remsime Ukrainos gynybą, suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakė J. Bidenas V. Zelenskiui savaitgalį, kai „Wagner“ samdinių pajėgos trumpam užėmė svarbų pietinį Rusijos miestą ir grasino įžengti į Maskvą.

„Taip pat sukviečiau pagrindinius mūsų sąjungininkus pasikalbėti per „Zoom“, – žurnalistams sakė J. Bidenas. – Jie sutarė, kad turime užtikrinti, jog (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui nesuteiksime jokio preteksto... dėl to kaltinti Vakarus ir NATO.“

Pasak J. Bideno, šie neramumai atskleidė vidinę kovą Rusijos sistemoje.

JAV prezidentas pridūrė, kad pirmadienį vėl paskambins pagrindiniams sąjungininkams. Jis nenurodė, su kuriais lyderiais kalbėsis, tačiau šeštadienį apie padėtį Rusijoje konsultavosi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu), Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Rishi Sunaku (Rišiu Sunaku).

J. Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės. Neramumai prasidėjo po to, kai J. Prigožinas penktadienį apkaltino Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

Gairės: Jevgenijus Prigožinas, karas Ukrainoje, Wagner maištas, Joe Bidenas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS