J. Bidenas pasiuntė Amerikai vilties žinią dėl pandemijos, bet perspėjo dėl iššūkių | kl.lt

J. BIDENAS PASIUNTĖ AMERIKAI VILTIES ŽINIĄ DĖL PANDEMIJOS, BET PERSPĖJO DĖL IŠŠŪKIŲ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį kreipdamasis į tautą pareiškė nuo COVID-19 pandemijos pavargusiems amerikiečiams, kad Nepriklausomybės diena liepos 4-ąją tikriausiai jau galės būti švenčiama beveik įprastomis sąlygomis, taip pat pažymėjo, kad šalis gali įveikti koronavirusą, jeigu žmonės vieningai laikysis prevencijos priemonių ir skiepysis.

„Ši kova toli gražu nebaigta“, – J. Bidenas sakė pirmąkart nuo savo kadencijos pradžios kreipdamasis į amerikiečius geriausiu televizijos eterio laiku, minint vienų metų sukaktį nuo koronaviruso protrūkio paskelbimo pandemija.

Prezidentas emocingai pagerbė daugiau kaip 530 tūkst. amerikiečių, mirusių nuo COVID-19 per pastaruosius 12 mėnesių, ir pridūrė: „Nors kiekvienam buvo vis kitaip, mes vis kai ką praradome. Tai – kolektyvinė kančia, kolektyvinė auka.“

Vis dėlto jis išreiškė viltį, kad smarkiausiai nuo pandemijos nukentėjusi šalis gali įveikti virusą, jeigu amerikiečiai darbuosis kartu ir laikysis medicinos ekspertų nurodymų dėl kaukių dėvėjimo ir skiepijimosi.

„Dabar, kai išeiname iš tamsios žiemos į viltingą pavasarį ir vasarą, tai nėra laikas nesilaikyti taisyklių“, – pabrėžė J. Bidenas.

Anot jo, jeigu amerikiečiai laikysis šio kurso, galbūt jie galės branginamą Liepos 4-osios šventę sutikti daugmaž įprastomis sąlygomis.

„Jeigu darysime tai kartu, didelė tikimybė, kad iki Liepos 4-osios jūsų artimieji ir draugai galės susirinkti jūsų kieme arba jūsų rajone, gaminti maistą lauke arba kepti kepsnius ir švęsti Nepriklausomybės dieną“, – sakė J. Bidenas.

„Tai padarys Nepriklausomybės dieną išties ypatingą, kai ne vien minėsime savo nepriklausomybę kaip tauta, bet ir pradėsime minėti savo nepriklausomybę nuo šio viruso“, – pabrėžė prezidentas.

Jungtinės Valstijos pirmauja pasaulyje pagal COVID-19 pacientų mirčių skaičių, bet dabar taip pat lenkia Europos šalis ir Kanadą pagal vakcinų gamybą ir platinimą.

J. Bidenas sakė, kad jo pirminis tikslas – jog kiekvieną dieną būtų suleidžiama 1 mln. vakcinos dozių – jau buvo lengvai viršytas. Jis pridūrė planuojantis, kad tarnybos „palaikys ir viršys dabartinį mūsų tempą dviem milijonais injekcijų per dieną“.

Kad sustiprintų šias milžiniškas pastangas, J. Bidenas sakė nurodęs kiekvienai valstijai iki gegužės 1-osios panaikinti pirmumo grupių taisykles ir leisti skiepytis bet kokio amžiaus ir sveikatos būklės suaugusiems.

Demokrato prezidento pastangos atgaivinti šalį šią savaitę sulaukė didelės paspirties, Kongresui priėmus 1,9 trln. dolerių (1,59 trln. eurų) vertės ekonomikos gaivinimo paketą, pavadintą „Amerikos gelbėjimo planu“.

J. Bidenas sakė, kad tai suteiks neturtingesnėms šeimoms „galimybę kovoti“ ir padės išjudinti didžiausią ekonomiką pasaulyje. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ketvirtadienį savo ruožtu pareiškė, kad JAV planas gali padėti atgaivinti viso pasaulio ekonomiką.

Prezidentas savo kalboje pareiškė, kad naujasis planas „atitinka dabartinį poreikį“, o „jeigu jis kuriuo momentu liausis veikęs – pripažinsime, kad jis neveikia. Tačiau taip nebus.“

„Priešakyje laukia šviesa ir geresnės dienos“, – pabrėžė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS