J. Bidenas pasmerkė D. Trumpo komentarus apie NATO | kl.lt

J. BIDENAS PASMERKĖ D. TRUMPO KOMENTARUS APIE NATO

  • 0

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasibaisėtinais ir pavojingais pavadino respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) komentarus, kuriais jis sumenkino savo įsipareigojimus NATO, ir sekmadienį perspėjo, kad buvęs prezidentas ketina suteikti Rusijos vadovui Vladimirui Putinui „žalią šviesą dar didesniam karui ir smurtui“.

J. Bidenas kalbėjo po to, kai D. Trumpas šeštadienį sakydamas kalbą pareiškė, kad skatintų Rusiją pulti finansinių įsipareigojimų neįvykdžiusias NATO nares. Tai buvo radikaliausias jo išpuolis prieš karinį aljansą, kurį jis jau seniai vertina skeptiškai.

Po rinkimų kampanijos mitingo Pietų Karolinoje, kai buvo išsakyti šie komentarai, šalyje ir užsienyje pasigirdo griežtų perspėjimų, kad D. Trumpas stato Aljansą į pavojų, ir atsinaujino abejonės dėl JAV įsipareigojimo laikytis savitarpio gynybos sutarties, jei buvęs prezidentas ir dabartinis Respublikonų partijos favoritas laimės lapkričio rinkimus.

„Donaldo Trumpo prisipažinimas, kad jis ketina uždegti Putinui žalią šviesą dar didesniam karui ir smurtui, brutaliam išpuoliui prieš laisvą Ukrainą tęsti ir agresijai išplėsti prieš Lenkijos ir Baltijos šalių gyventojus, yra pasibaisėtinas ir pavojingas“, – pareiškime sakė J. Bidenas.

D. Trumpas per minėtą atpasakojo, anot jo, pokalbį su kitu valstybės vadovu kažkuriame NATO susitikime.

„Vienas iš didelių šalių prezidentų atsistojo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nemokėsime ir jei mus užpuls Rusija, ar jūs ginsite mus?“ Aš pasakiau: „Jūs nemokėjote, jūs nesumokėję? Ne, aš jūsų neginčiau. Iš tiesų aš skatinčiau juos daryti viską, ką jie, po velnių, nori. Turite sumokėti. Turite apmokėti savo sąskaitas“, – kalbėjo eksprezidentas.

D. Trumpas nuolat kritikuoja Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos sąjungininkes už tai, kad jos nesilaiko tikslo gynybai skirti bent du procentus BVP.

Jis beveik neabejotinai taps respublikonų kandidatu lapkritį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Šie D. Trumpo komentarai nuskambėjo po to, kai Senato respublikonai trečiadienį atmetė abiejų partijų įstatymo projektą, į kurį būtų buvęs įtrauktas labai reikalingas finansavimas Ukrainai, pagalba sąjungininkui Izraeliui ir reformos, skirtos JAV ir Meksikos pasienio krizei spręsti.

Užsienio pagalbos paketas, kuriuo pagalba visiškai atsiejama nuo sienos klausimo, sekmadienį atlaikė svarbų procedūrinį balsavimą JAV Senate, nors respublikonai dar gali sutrukdyti jam įsigalioti.

Negalime leisti nugalėti žmogui, kuris sėdi ir tyčiojasi iš mūsų vyrų ir moterų, bandančių apsaugoti Ameriką.

Į 95 mlrd. dolerių (88 mlrd. eurų) paketą įtrauktas finansavimas Izraeliui ir Taivanui, tačiau didžioji dalis lėšų bus skirta padėti Ukrainai apsiginkluoti, jai žengiant į trečiuosius karo metus.

Baltieji rūmai jau anksčiau šeštadienį pareiškė, kad „žudikiškų režimų invazijų į mūsų artimiausias sąjungininkes skatinimas yra pasibaisėtinas ir pamišėliškas“.

Kenkimas saugumui

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sekmadienį perspėjo, kad „bet kokia užuomina, kad sąjungininkai negins vieni kitų, kenkia visų mūsų, įskaitant JAV, saugumui“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) taip pat pasmerkė šiuos komentarus kaip neapgalvotus ir teigė, kad jie „tarnauja tik Putino interesams“.

Respublikonų senatorius Marco Rubio (Markas Rubijas), kuris yra parėmęs D. Trumpą kovoje dėl partijos nominacijos, sekmadienį gynė buvusį prezidentą ir sakė, kad jis „pasakojo istoriją“ apie tai, kas įvyko praeityje.

„Jis nekalba kaip tradicinis politikas“, – sakė Floridai atstovaujantis senatorius televizijos CNN laidoje „State of the Union“.

„Beje, Donaldas Trumpas buvo prezidentas, ir jis mūsų neišvedė iš NATO. Tiesą sakant, [jo kadencijos metu] amerikiečių kariai buvo dislokuoti visame NATO“, – teigė M. Rubio.

J. Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad tikisi, jog „nepriklausomai nuo to, kas laimės prezidento rinkimus, JAV išliks stipri ir atsidavusi NATO sąjungininkė“.

Per kampanijos renginį Pietų Karolinoje D. Trumpas taip pat įgėlė buvusiai ambasadorei Jungtinėse Tautose Nikki Haley (Niki Heili), kuri meta jam iššūkį dėl respublikonų kandidato nominacijos, bet smarkiai atsilieka šiose lenktynėse.

Sekmadienį paklausta apie D. Trumpo pasisakymus dėl NATO, N. Haley teigė, kad jos buvęs bosas stojo V. Putino pusėn.

„Nereikia stoti į bandito, kuris žudo savo oponentus, pusę. Nebūkite pusėje žmogaus, kuris įsiveržė į šalį, o pusė milijono žmonių žuvo arba buvo sužeisti“, – N. Haley sakė televizijos CBS naujienų laidai „Face the Nation“.

Ji taip pat gynė savo vyrą Michaelą Haley (Maiklą Heilį), kuris yra dislokuotas karinėje misijoje Afrikoje, D. Trumpui pasišaipius iš jo nedalyvavimo rinkimų kampanijoje.

„Negalime leisti nugalėti žmogui, kuris sėdi ir tyčiojasi iš mūsų vyrų ir moterų, bandančių apsaugoti Ameriką“, – teigė buvusi Pietų Karolinos gubernatorė.

Gairės: Joe Bidenas, Donaldas Trumpas, NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS