J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu | kl.lt

J. BIDENAS PRISAIKDINTAS 46-UOJU JAV PREZIDENTU

Demokratas Johnas Bidenas (Džonas Baidenas) trečiadienį buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu per iškilmingą ceremoniją ant Kapitolijaus laiptų.

 

Prieš savo inauguraciją J. Bidenas žadėjo „naują dieną“ Jungtinėms Valstijoms po ketverių audringų Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), priėmusio neįtikėtiną sprendimą nedalyvauti inauguracijoje, prezidentavimo metų.

Prieš vidurdienį vietos (19 val. Lietuvos) laiku 78 metų J. Bidenas ištarė prezidento priesaiką padėjęs ranką ant Biblijos, kurią laikė jo žmona Jill (Džil), Aukščiausiojo Teismo pirmininko Johno Robertso (Džono Robertso) akivaizdoje. Jis pasižadėjo „išlaikyti, saugoti ir ginti Jungtinių Valstijų konstituciją“.

Kiek anksčiau priesaiką davė viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris). 56 metų K. Harris tapo pirmąja moterimi, juodaode ir pirmuoju azijiečių kilmes asmeniu, užėmusiu JAV viceprezidento postą.

„Amerikoje prasidėjo nauja diena“, – prieš inauguraciją socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Bidenas, norėdamas pademonstruoti siekį suvienyti suskaldytą šalį,  pasimeldęs kartu su Kongreso lyderiais vienoje katalikų bažnyčioje.

J. Bidenas yra seniausias prezidentas JAV istorijoje ir tik antras katalikas valstybės vadovas pradėjo eiti pareigas šaliai susidūrus su virtine didžiulių iššūkių – visu pirma, tebesiaučiančia COVID-19 pandemija, pareikalavusia 400 tūkst. žmonių gyvybių Jungtinėse Valstijose.

Vašingtono centras pavirto distopine tvirtove, kur buvo dislokuota apie 25 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių, kuriems buvo pavesta neleisti pasikartoti sausio 6-ąją įvykdytai atakai, per kurią žuvo penki žmonės. Aukščiausiasis Teismas trečiadienio rytą pranešė, kad buvo gautas grasinimas susprogdinti bombą.

K. Harris – imigrantų iš Indijos ir Jamaikos duktė – tapo aukščiausias pareigas einančia moterimi JAV istorijoje, taip pat pirmąja tamsiaode viceprezidente.

Ją ir jos vyrą Dougą Emhoffą (Dagą Emhofą) – pirmąjį Amerikos „antrąjį poną“ – į inauguraciją palydėjo juodaodis Kapitolijaus policijos pareigūnas Eugene'as Goodmanas (Judžinas Gudmanas), kuris, pelnęs pagarbą už savo veiksmus, kai prieš dvi savaites nuviliojo riaušininkų minios nuo Senato rūmų, kaip matoma žaibiškai išpopuliarėjusiame vaizdo įraše.

J. Bidenas: tai – demokratijos diena

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį po savo prisaikdinimo paragino šalį užtikrinti vienybę ir perspėjo, kad Amerikos laukia daug iššūkių, jam perimant vadovavimą daugialypės krizės apimtai valstybei.

„Tai – Amerikos diena, tai – demokratijos diena. Istorijos ir vilties diena“, – naujasis valstybės vadovas sakė ant JAV Kapitolijaus laiptų Vašingtone.

Inauguracijos ceremonija buvo surengta praėjus lygiai dviem savaitėms po gyvybių pareikalavusio Kapitolijaus šturmo, surengto buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įtūžusių šalininkų, bandžiusių sutrukdyti Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę lapkritį įvykusiuose rinkimuose.

„Šiandien, šią sausio dieną, mano visa siela – kad Amerika būtų sutelkta, mūsų žmonės – suvienyti, suvienyta mūsų valstybė. Ir prašau kiekvieno amerikiečio prisidėti prie manęs siekiant šio tikslo“, – ragino 46-asis JAV prezidentas.

„Tai – mūsų istorinis krizės ir iššūkio momentas, ir kelias į priekį yra vienybė, – sakė jis. – Ir turime prilygti šiam momentui kaip Jungtinės Amerikos Valstijose.“

JAV kovojant su tūkstančių žmonių gyvybių nusinešusia koronaviruso pandemija ir tvyrant giliam politiniam susiskaldymui J. Bidenas savo 21 minutę trukusioje inauguracinėje kalboje perspėjo, kad iššūkiams įveikti reikės „daug daugiau nei žodžių. Tam reikės visų sunkiausiai pagaunamo dalyko demokratijoje – vienybės.“

„Ginsiu Konstituciją. Ginsiu mūsų demokratiją. Ginsiu Ameriką. Ir viską duosiu jums – viską, ką darau jums tarnaudamas, galvodamas ne apie galią, o apie galimybes. Ne dėl asmeninių interesų, o dėl visuomenės gerovės. Ir kartu mes rašysime Amerikos vilties, o ne baimės, vienybės, o nes susiskaldymo istoriją. Šviesos, o ne tamsos. Padorumo ir orumo, meilės ir susitaikymo, didybės ir gerumo“ istoriją“, kalbėjo J. Bidenas.

Prezidentas taip pat pažadėjo bendradarbiauti su kitomis šalimis sprendžiant dabartines ir būsimas pasaulio problemas.

„Dirbsiu su visu pasauliu, kad spręstume problemas, likusias praeityje, o problemas, su kuriomis susiduriame šiandien, taip pat iškilsiančias rytoj“, – sakė jis.

„Štai mano žinia esantiems už mūsų sienų. Amerika patyrė išbandymą, ir mes po jo tapome stipresni. Atkursime savo aljansus ir vėl užmegsime ryšius su pasauliu“, – pabrėžė J. Bidenas.

Ši žinia labai skyrėsi nuo jo pirmtako D. Trumpo izoliacionistinės politikos, kurios šūkis buvo „Pirmiausiai – Amerika“.

„Vadovausime ne vien savo jėgos pavyzdžiu, bet ir savo pavyzdžio jėga. Būsime stiprūs ir patikimi partneriai dėl taikos, pažangos ir saugumo“, – pridūrė J. Bidenas.

Prezidentas taip pat pažadėjo įveikti Jungtinėse Valstijose pastaruoju metu paaštrėjusį politinį ekstremizmą ir vidaus terorą.

Jungtinės Valstijose susiduria su „politinio ekstremizmo, baltųjų viršenybės šalininkų judėjimo, vidaus terorizmo iškilimu, kuriam turime duoti atkirtį ir kurį mes įveiksime“, pabrėžė jis.

J. Bidenas kalbėjo toje pačioje vietoje, kur porą savaičių anksčiau vystėsi precedento per JAV naujausių laikų istoriją neturintis D. Trumpo paakintų protestuotojų puolimas prieš Kongresą, pareikalavęs penkių žmonių gyvybių ir iki pamatų supurtęs JAV demokratiją.

„Stovime čia praėjus suskaičiuotoms dienoms po to, kai riaušininkų minia galvojo galinti... išvyti mus iš šios šventos vietos, – sakė prezidentas. – To nenutiko; tai nenutiks – nei šiandien, nei rytoj, nei kada nors.“

Naujasis prezidentas taip pat paragino šalį „atmesti kultūrą, kurioje manipuliuojama pačiais faktais“.

Sakydamas inauguracijos kalbą J. Bidenas taip pat pagerbė tylos minute 400 tūkst. amerikiečių, tapusių koronaviruso aukomis, ir perspėjo, kad šalis galbūt žengia į pražūtingiausią pandemijos etapą.

„Mums reikia visų misų stiprybės, kad atlaikytume šią tamsią žiemą. Žengiame galbūt į patį sunkiausią ir pražūtingiausią viruso [epidemijos] laikotarpį“, – pabrėžė naujasis lyderis.

Pasaulio lyderiai pasveikino naująjį JAV prezidentą J. Bideną

Pasaulio lyderiai trečiadienį sakė nekantraujantys pradėti dirbti su naujuoju JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu), prisaikdintu po ketverių neramių Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vadovavimo metų.

Europos Sąjunga

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino tiek J. Bideną, tiek naująją viceprezidentę Kamalą Harris (Kamalą Haris) ir pridūrė: „Atėjo laikas sugrąžinti tikrumą ir sveiką protą bei pagyvinti mūsų ES ir JAV santykius.“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) savo ruožtu sakė: „Europa yra pasirengusi naujai pradžiai.“

Iranas

Prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) pasveikino „tirono“ D. Trumpo pasitraukimą. Teheranas ne kartą ragino Vašingtoną atšaukti sankcijas, įvestas dėl jo branduolinių ambicijų.

„Tikimės, kad (J. Bideno administracija) grįš prie teisės ir įsipareigojimų, ir bandys per ateinančius ketverius metus, jei galės, pašalinti pastarųjų ketverių metų dėmes“, – sakė H. Rouhani.

J. Bideno administracija nori, kad Jungtinės Valstijos grįžtų į svarbų Irano branduolinį susitarimą, iš kurio D. Trumpas pasitraukė, bet pabrėžia, kad Teheranas turėtų įsipareigoti griežtai laikytis sutarties sąlygų.

Izraelis

Premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paragino J. Bideną „stiprinti“ ilgalaikį abiejų šalių aljansą.

„Tikiuosi, kad galėsiu kartu su jumis toliau stiprinti JAV ir Izraelio aljansą, toliau plėsti taiką tarp Izraelio ir arabiškojo pasaulio ir kovoti su bendrais iššūkiais, iš kurių svarbiausia yra Irano keliama grėsmė“, – vaizdo įraše sakė B. Netanyahu.

NATO

„Šiaurės Amerikos ir Europos ryšys yra mūsų saugumo pagrindas, o stipri NATO yra naudinga tiek Šiaurės Amerikai, tiek Europai“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„NATO sąjungininkai turi drauge spręsti saugumo pasekmes dėl Kinijos iškilimo, terorizmo grėsmės, taip pat ir Afganistane bei Irake, ir atkaklesnės Rusijos“, – pridūrė jis.

Vatikanas

Popiežius Pranciškus paragino J. Bideną skatinti pasaulyje „susitaikymą ir taiką“.

„Tuo metu, kai mūsų žmogiškosios šeimos patiriamos pragaištingos krizės reikalauja toliaregiško ir vieningo atsako, meldžiuosi, kad jūsų sprendimai būtų kreipiami rūpesčio kurti visuomenę, pažymėtą tikro teisingumo ir laisvės“, – sakoma pontifiko pranešime.

Rusija

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusija sieks „gerų santykių su Jungtinėmis Valstijomis“, o Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad ji tikisi „konstruktyvesnio“ požiūrio į artėjančias derybas dėl ginkluotės kontrolės.

JAV ir Rusija netrukus po J. Bideno prisaikdinimo ketina aptarti naujosios Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutarties pratęsimą.

2010 metais sudaryta naujoji START sutartis riboja Rusijos ir JAV branduolinius arsenalus ir turi liautis galioti vasario 5 dieną. Tai yra paskutinis tebegaliojantis branduolinių arsenalų ribojimo paktas tarp abiejų šalių.

Vokietija

Didžiausios Europos ekonomikos, Vokietijos, prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) sakė, jog jam „labai palengvėjo“, kad J. Bidenas pakeitė D. Trumpą JAV prezidento poste, pavadindamas tai „gera diena demokratijai“.

Jis teigė, jog Vokietija nekantriai laukia „žinojimo, kad mes vėl turime JAV kaip būtiną partnerę“ sprendžiant su „koronaviruso pandemija, klimato kaita, saugumo problemomis, ginklų kontrole ir nusiginklavimu bei daugeliu vykstančių konfliktų visame pasaulyje“ susijusius klausimus.

Prancūzija

Vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) sakė, kad J. Bideno įsipareigojimai vėl prisijungti prie Pasaulio sveikatos organizacijos, vadovaujančios pasaulinei reakcijai į COVID-19 pandemiją, ir Paryžiaus klimato susitarimą, iš kurių nusprendė pasitraukti D. Trumpas, yra „nepaprastai svarbūs“.

Jungtinė Karalystė

Premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), sulaukęs kritikos dėl savo glaudžių santykių su D. Trumpu, teigė nekantriai laukiantis „artimo bendradarbiavimo“ su J. Bidenu.

„Kovojant su COVID-19 ir klimato kaita, [sprendžiant] gynybos, saugumo [klausimus] ir skatinant bei ginant demokratiją, mūsų tikslai yra tie patys, ir mūsų šalys dirbs ranka rankon, kad jų pasiektų“, – sakė jis.

Airija

„Šiandien tikras Airijos draugas @JoeBiden tapo 46-uoju JAV prezidentu“, – tviteryje parašė ministras pirmininkas Michealas Martinas (Mikalas Martinas).

„Tai istorijos ir vilties diena, ir aš tikiuosi užmegzti vis glaudesnius ryšius tarp mūsų dviejų puikių šalių“, – pridūrė jis.

Kanada

„Mūsų dvi šalys yra daugiau nei kaimynės – esame artimi draugai, partneriai ir sąjungininkai“, – sakė ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo), pažadėjęs Kanados bendradarbiavimą kovojant su koronaviruso pandemija, su klimato kaita ir siekiant tvaraus ekonomikos atsigavimo.

Indija

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) tviteryje parašė: „Nuoširdžiausiai sveikinu @JoeBiden jam pradėjus eiti Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento pareigas. Tikiuosi bendradarbiauti su juo stiprinant Indijos ir JAV strateginę partnerystę.“

 

 

 

GALERIJA

  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
  • J. Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu
Scanpix, ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

1

sankcijas jam nuo lietuvos

sakes

na kiek galima! kodel vardai lietuviu kalba rasomi skliausteliuose? kodel ne anglu kalba skliausteliuose? kur pagarba gimtajai kalbai? ar zurnalistams liztelt amerikonu subine yra svarbiau?

Anonimas

Paloskime: Kiek ilgai trauks sitas Amerikos Breznevas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS