J. Bidenas pristatė būsimą JAV nacionalinio saugumo komandą | kl.lt

J. BIDENAS PRISTATĖ BŪSIMĄ JAV NACIONALINIO SAUGUMO KOMANDĄ

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pristatė savo būsimąją nacionalinio saugumo komandą, suburtą iš patyrusių veikėjų, anot jo, pasiruošusių tęsti Amerikos lyderystę pasaulyje, kai baigsis prezidento Donaldo Trumpo kadencija.

78 metų J. Bidenas pristatė savo pasirinktus kandidatus užimti valstybės sekretoriaus, nacionalinio saugumo patarėjo, krašto saugumo sekretoriaus, žvalgybos vadovo, ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų ir specialiojo pasiuntinio klimato reikalams postus.

„Šie valstybės tarnautojai atkurs Amerikos pasaulinę lyderystę ir moralinę lyderystę“, – sakė išrinktasis prezidentas, greta stovint šešiems vyrams ir moterims su kaukėmis.

J. Bidenas sakė, kad po sausio 20-osios, kai įvyks jo inauguracija ir Donaldas Trumpas paliks Baltuosius rūmus, Jungtinės Valstijos „vėl sėdės garbingoje vietoje prie stalo, pasirengusios stoti į akistatą su mūsų priešininkais ir neatstumti mūsų sąjungininkų“.

„Ši komanda atspindi faktą, kad Amerika sugrįžo. Pasiruošusi vesti pasaulį, o ne nuo jo trauktis“, – kalbėjo demokratas, atmesdamas D. Trumpo propaguotą politiką, kuri buvo grindžiama principu „Pirmiausia – Amerika“.

Išrinktasis prezidentas savo būsimos komandos narius pristatė D. Trumpui patyrus naujų nesėkmių savo atkakliose pastangose užginčyti J. Bideno pergalę nepagrįstais kaltinimais apie sukčiavimą per rinkimus.

Pensilvanija ir Nevada antradienį patvirtino lapkričio 3-iosios rinkimų rezultatus. Pirmadienį tą patį padarius Mičiganui, Bendrųjų paslaugų administracija (BPA) oficialiai pradėjo valdžios perdavimo procesą.

Grupei įtakingų respublikonų griežtai pareikalavus užbaigti politinę aklavietę, D. Trumpas sutiko, kad BPA pradėtų valdžios perdavimo procesą, faktiškai pripažindamas savo pralaimėjimą.

Tačiau antradienį jis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė savo nuotrauką iš Ovalinio kabineto su prierašu „NIEKO nepripažįstu!!!“

Vėliau 74 metų D. Trumpas dalyvavo tradicinėje Padėkos dienos ceremonijoje Baltųjų rūmų Rožyne, per kurią suteikė malonę kalakutui.

Žurnalistai gaudė kiekvieną žodį norėdami sužinoti, ar D. Trumpas pagaliau pripažins pralaimėjimą rinkimuose, tačiau jis tik netiesiogiai palietė šią temą, pareiškęs: „Sakau: Pirmiausia – Amerika. Nereikėtų to atsisakyti.“

„Koalicijų formuotoja“

BPA sprendimas pradėti valdžios perdavimo procesą atveria kelią išrinktajam prezidentui naudotis finansavimu ir kitais ištekliais, įskaitant prieigą prie žvalgybinės informacijos, o jo patarėjai galės koordinuoti savo veiksmus su administracijos pareigūnais dėl atsako į koronaviruso pandemiją.

„Jau planuojame susitikimą su COVID komanda Baltuosiuose rūmuose... Kontaktai buvo nuoširdūs“, – sakė J. Bidenas NBC, duodamas savo pirmąjį interviu televizijai po pergalės prezidento rinkimuose.

Pasak demokrato, per savo pirmąsias 100 dienų prezidento poste jis spręs koronaviruso krizę, atšauks aplinkai „žalingą“ D. Trumpo politiką ir inicijuos teisės aktų, atversiančių kelią milijonams dokumentų neturinčių šalies gyventojų gauti pilietybę, priėmimą.

J. Bidenas sakė norįs, kad visi mokiniai sugrįžtų į klases, nepaisant fakto, kad saugios aplinkos mokyklose užtikrinimas reikalauja didžiulių išlaidų.

Tarp antradienį J. Bideno pristatytų būsimos nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komandos narių yra ankstesnio prezidento Baracko Obamos administracijos veteranų. Šis faktas liudija išrinktojo prezidento nusiteikimą grįžti prie tradicinės JAV diplomatijos ir daugiašališkumo.

J. Bidenas sakė, kad „Amerika vėl patvirtins savo vaidmenį pasaulyje ir bus koalicijų formuotoja“. Tačiau jis pabrėžė, jog tai nebus panašu į trečią B. Obamos, kurio administracijoje jis ėjo viceprezidento pareigas, kadenciją.

„Susiduriame su visiškai kitokiu pasauliu, – sakė išrinktasis prezidentas. – Prezidentas D. Trumpas pakeitė aplinką. Ji tapo „Pirmiausia – Amerika“, o tai reiškia: Amerika – viena.“

J. Bideno pasirinktas kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Antony Blinkenas sakė, kad Jungtinės Valstijos negali vienos spręsti pasaulio problemų.

„Turime dirbti su kitomis šalimis“, – sakė buvęs Valstybės departamento pareigūnas.

Tačiau kadenciją baigiantis valstybės sekretorius Mike'as Pompeo griežtai sukritikavo J. Bideno raginimą siekti glaudesnio tarptautinio bendradarbiavimo, pareiškęs, kad D. Trumpas buvo sutelkęs dėmesį į „realius rezultatus“ ir „realią padėtį“.

„Daugiau multilateralizmo vardan smagaus laiko su draugeliais kokteilių vakarėlyje? Tai neatitinka Jungtinių Valstijų interesų“, – sakė jis televizijai „Fox News“.

Anot M. Pompeo, jis nesikalbėjo su A. Blinkenu, tačiau „padarys viską, kas numatyta įstatymų“ dėl valdžios perdavimo.

Buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry, kurį J. Bidenas ketina skirti specialiuoju pasiuntiniu klimato kaitos klausimais, patvirtino, kad Jungtinės Valstijos vėl prisijungs prie Paryžiaus klimato susitarimo, iš kurio 2015-aisiais pasitraukė D. Trumpas.

Kuboje gimęs Alejandro Mayorkasas turėtų stoti prie Krašto saugumo departamento vairo. Šios institucijos vykdyta griežta imigracijos politika pastaraisiais metais dažnai išprovokuodavo kontroversijas.

Į Nacionalinės žvalgybos direktoriaus postą J. Bidenas planuoja paskirti pirmąją moterį – buvusią Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo pavaduotoją Avril Haines, o nacionalinio saugumo patarėju turėtų tapti Jake'as Sullivanas.

Janet Yellen turėtų patekti į istoriją kaip pirmoji moteris, paskirta iždo sekretore. 74 metų J. Yellen 2014-aisiais buvo paskirta JAV Federalinės rezervų sistemos vadove, tačiau po ketverių metų buvo D. Trumpo pakeista.

„Atidėti, kas neišvengiama“

J. Bidenui iškovojus tvirtą pergalę, D. Trumpas griebėsi šiaudo, bandydamas sutrikdyti įprastai rutininę balsavimo rezultatų tvirtinimo valstijose procedūrą ir ginčydamas rezultatus teismuose dėl tariamų pažeidimų.

Skundai teismams kol kas buvo nesėkmingi, kaip ir bandymai atidėti rezultatų tvirtinimą.

„Trumpo kampanijos teisinės pastangos iš tiesų neturi jokio pagrindo, jokio teisinio pagrindo, – sakė J. Bideno rinkimų štabo teisininkas Bobas Baueris. – Vienintelis jų tikslas yra atidėti, kas neišvengiama.“

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

chm...

Renkasi ta pati šutvė .. klinton, kerry, biden ir t.t. - vėl prasidės karai ir "bombokratines" revoliucijos ...

geros naujienos

pakanka pasiskiepyti ir tampi protingu ir intelektualiu, va čia tai proto guzas

ezys

>>>>Soroso. Breznevas 75 metu mire, o pvz. Adamkui 95 greit ir labiau igalus atrodo, nei 60 metu Breznevas ;) Nereikia lyginti nesulyginamu dalyku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS