J. Bidenas susitiko su Afganistano prezidentu | kl.lt

J. BIDENAS SUSITIKO SU AFGANISTANO PREZIDENTU

Penktadienį JAV prezidentas Joe Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghaniu ir pažadėjo tvirtą paramą, nors JAV ir neplanuoja lėtinti pajėgų išvedimo iš Afganistano po beveik du dešimtmečius trukusio karo, informuoja AFP.

Likus mažiau nei trims mėnesiams iki numatyto pajėgų išvedimo termino, J. Bidenas sakė A. Ghaniui, kad afganai turi patys spręsti savo likimą, nors jie ir susiduria su Talibano puolimu.

„Partnerystė tarp Jungtinių Valstijų ir Afganistano nesibaigia. Mūsų kariai gal ir išvyksta, tačiau parama Afganistanui nesibaigia“, – pareiškė J. Bidenas.

Nepaisant to, JAV prezidentas sakė, kad afganai turės patys spręsti dėl savo ateities, dėl to, ko jie nori, o beprasmis smurtas turės liautis, tačiau bus labai sunku.

A. Ghanis Vašingtone lankosi kartu su Abdullah Abdullah, Afganistano atstovu atsakingu už derybas su Talibanu. Talibai Afganistaną valdė 1996-2001 m. ir buvo įvedę griežtą Islamo versiją. Šiuo metu baiminamasi, kad jie gali grįžti į valdžią.

Afganistano prezidentas pripažino, kad J. Bidenas nepakeis balandį paskelbto sprendimo užbaigti ilgiausiai trukusį JAV karą.

„Prezidento J. Bideno sprendimas buvo istorinis, jis privertė visus viską perskaičiuoti ir permąstyti. Mes jį gerbiame ir remiame“, – sakė A. Ghanis.

Tačiau jis ragino nenurašyti Afganistano vyriausybės po to, kai buvo išplatintas JAV žvalgybos vertinimas, kad talibai gali užimti Kabulą per 6 mėnesius po JAV pajėgų atitraukimo.

Afganistano prezidentas pabrėžė, kad saugumo pajėgos penktadienį iš talibų atkovojo šešis rajonus šalies šiaurėje ir pietuose.

Afganistano lyderis dvi dienas trukusio vizito Vašingtone metu taip pat susitiko su aukšto rango Kongreso nariais, Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) atstovais ir JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

JAV vykdomas 2 500 karių ir 16 000 civilių atitraukimas gali būti baigtas liepos mėnesį.

„Naratyvas, kad mes paliekami likimo valiai, neatitinka tikrovės“, – A. Ghanis sakė prieš susitikimą su JAV gynybos sekretoriumi.

Pasak prezidento, prognozės, kad talibai gali užimti valdžią taip pat netikslios.

Tikimasi, kad J. Bidenas patvirtins milijardų JAV dolerių vertės paramą Afganistanui ir kad JAV civiliai liks šalyje ir užtikrins Afganistano karinių oro pajėgų veikimą.

JAV prezidento administracija taip pat planuoja evakuoti 18 000 afganų vertėjų ir kitų asmenų, kurie padėjo JAV pajėgoms, ir kuriems talibai kelia grėsmę.

Dar viena problema yra JAV diplomatų saugumo užtikrinimas. Todėl Afganistane turėtų likti ir didelis JAV jūrų pėstininkų kontingentas, kuris saugotų ambasadą.

Be to, Vašingtonas derasi su Turkija dėl Kabulo oro uosto apsaugos.

 

GALERIJA

  • J. Bidenas susitiko su Afganistano prezidentu
  • Ashrafas Ghanis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ogo pogi

Talibanas eina i Tadžikistana. Narkota visiems PX

ogi

kam tas pa jegas isvenst jei jos saugo lau.kus aguonu ir kt gerio nuo talibu ir si preke nekainuoja kaip meks ikietiska lieka perdirbt ir atsivezt stai ir eilinis biznis zmoniu sveikatos saskaita ir populiacija mazinama is karto 2 /zuikiai/?;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS