J. Bidenas Šv. Patriko dieną priima Airijos ministrą pirmininką | kl.lt

J. BIDENAS ŠV. PATRIKO DIENĄ PRIIMA AIRIJOS MINISTRĄ PIRMININKĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį Baltuosiuose rūmuose priima Airijos ministrą pirmininką, pratęsdamas COVID-19 pandemijos sutrikdytą tradiciją šalių lyderiams susitikti Šv. Patriko dieną.

Airių premjeras Leo Varadkaras (Lio Varadkaras) ir jo partneris Matthew Barrettas (Metjus Baretas) dalyvaus pusryčiuose su JAV viceprezidente Kamala Harris (Kamala Haris) ir jos vyru Dougu Emhoffu (Dagu Emhofu), vėliau JAV Kapitolijuje pietaus su Kongreso lyderiais ir J. Bidenu, o tada įvyks lyderių susitikimas.

Kitą mėnesį J. Bidenas ketina apsilankyti Airijoje ir Jungtinės Karalystės Šiaurės Airijos provincijoje.

L. Varadkaras, kuris gruodį antrą kartą tapo ministru pirmininku, ir J. Bidenas turi aptarti tolesnę paramą su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai.

Airijos lyderis turėtų įteikti J. Bidenui krištolinį dubenį su dobilais – ši tradicija buvo pradėta 1952-aisiais. Dobilai į Ovalųjį kabinetą atkeliavo ir pernai, nors tuometinis airių ministras pirmininkas Michealas Martinas (Mikalas Martinas) pats atvykti negalėjo – jis susirgo COVID-19 ir turėjo susitikime dalyvauti virtualiai, izoliuodamasis netoli Baltųjų rūmų esančiame Blairo (Blero) name – oficialiuose JAV prezidento svečių namuose.

Pirmasis metinis jų susitikimas dėl pandemijos taip pat buvo virtualus.

Vėliau penktadienį J. Bidenas surengs priėmimą L. Varadkarui Baltuosiuose rūmuose, kuriuos suprojektavo ir pastatė Airijoje gimęs Jamesas Hobanas (Džeimsas Hobanas).

J. Bidenas, kuris dažnai kalba apie savo airiškąjį paveldą ir mėgsta cituoti airių poetus, paskelbė kovą airių kilmės amerikiečių paveldo mėnesiu. Maždaug 31,5 mln. JAV gyventojų nurodo turintys airiškų šaknų – ši bendruomenė dydžiu nusileidžia tik vokiškų šaknų turintiems amerikiečiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

??????

???????oooo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS