J. Bidenas: Vakarai statys grūdų silosus, kad padėtų eksportuoti blokuojamus Ukrainos kviečius | kl.lt

J. BIDENAS: VAKARAI STATYS GRŪDŲ SILOSUS, KAD PADĖTŲ EKSPORTUOTI BLOKUOJAMUS UKRAINOS KVIEČIUS

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį atskleidė Vakarų planą statyti silosus prie Ukrainos sienų, kad būtų palengvintas grūdų eksportas, stabdomas Rusijos Juodosios jūros uostų blokados, sukėlusios pasaulinę maisto tiekimo krizę.

J. Bidenas kaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl aukštų maisto kainų Jungtinėse Valstijose ir perspėjo, kad naujos infrastruktūros planas, kad daugiau Ukrainos kviečių patektų į pasaulio rinkas, „reikalauja laiko“.

„Glaudžiai bendradarbiauju su mūsų Europos partneriais, kad 20 milijonų tonų Ukrainoje užblokuotų grūdų patektų į rinką ir padėtų sumažinti maisto kainas“, – sakė J. Bidenas per profesinių sąjungų suvažiavimą Filadelfijoje. „Tai, ką padarė Putino karas, yra ne tik bandymas ištrinti ukrainiečių kultūrą, naikinti žmones, įvykdyti daugybę karo nusikaltimų, bet jis taip pat užkirto kelią grūdams, tūkstančiams tonų grūdų, kurie yra blokuojami“, – kalbėjo J. Bidenas.

J. Bideno teigimu, alternatyvų eksportą sausuma apsunkina tai, kad Ukrainos geležinkelio bėgių vėžė skiriasi nuo kaimyninių šalių. Siekdami pašalinti kliūtis, „statysime laikinus silosus Ukrainos pasienyje, taip pat ir Lenkijoje, kad galėtume perkelti juos iš vagonų į tuos silosus, į vagonus Europoje ir nuvežti iki vandenyno bei toliau visame pasaulyje“, – sakė J. Bidenas.

 

Gairės: Joe Bidenas, karas Ukrainoje, Ukraina, grūdų eksportas, Vakarai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS