J. Borrellis: Izraelio ir palestiniečių diplomatai pakviesti į skubų ES susitikimą | kl.lt

J. BORRELLIS: IZRAELIO IR PALESTINIEČIŲ DIPLOMATAI PAKVIESTI Į SKUBŲ ES SUSITIKIMĄ

  • 2

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) antradienį pranešė, kad pakvietė Izraelio ir Palestinos autonomijos aukščiausio rango diplomatus į antradienį įvyksiantį skubų bloko užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Jis nurodė, kad Izraelio diplomatijos vadovas Eli Cohenas (Elis Koenas) ir jo kolega palestinietis Riyadas al Maliki (Rijadas Malikis) buvo paprašyti dalyvauti nuotoliniu būdu ir gyvai organizuojame susitikime po netikėto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

ES griežtai pasmerkė išpuolį prieš Izraelį, tačiau išreiškė dviprasmišką nuomonę dėl tolesnio paramos, skirtos vystymuisi, teikimo palestiniečiams.

Pirmadienį Briuselis paneigė plėtros eurokomisaro Oliverio Varhelyi (Oliverio Varhelijaus) pareiškimą, kad 27 šalių blokas nedelsiant sustabdys visus mokėjimus iš palestiniečių programos, skirtos vystymuisi.

Europos Komisija pareiškė, kad peržiūri šimtus milijonų eurų paramos, skirtos vystymuisi, tačiau mokėjimai nėra sustabdyti.

Europos Komisija teigė tikrinanti, ar šis finansavimas netiesiogiai nesudarė sąlygų „kokiai nors teroristinei organizacijai vykdyti išpuolius prieš Izraelį“.

Blokas pranešė, kad palestiniečiams toliau teikiama skubi humanitarinė pagalba.

ES šalių nuomonės dėl paramos palestiniečiams, skirtos vystymuisi, išsiskyrė.

Ekonomiškai stipri Vokietija jau pareiškė, kad laikinai sustabdė savo paramos, skirtos vystymuisi, teikimą palestiniečiams, o Prancūzija teigė nepritarianti ES paramos sustabdymui.

J. Borrellis šiuo metu dalyvauja Omano sostinėje Maskate vykstančiame ES-Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos šalių ministrų susitikime.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

patetiškam borreliozei

Ir ką pasiūlys Izraeliui ir koloniniams arabams/ palestiniečiams? Šiaudų, ar kovoti "žaliai :plykomis rankomis arba susikrautis ir atiduoti žemės kaip buvo pries 100 metų Britanijai ,kaip Palestinos mandatą. britiškos žiurkės sutiktu, nes mėgsta kolonijas.

tai

dar gerai kad nepasod ino kaip palecki pz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS