J. Borrellis: Lenkijoje prasidėjo Ukrainos pilotų apmokymai valdyti naikintuvus F-16 | kl.lt

J. BORRELLIS: LENKIJOJE PRASIDĖJO UKRAINOS PILOTŲ APMOKYMAI VALDYTI NAIKINTUVUS F-16

  • 0

Lenkijoje pradėtas Ukrainos pilotų mokymas valdyti naikintuvus F-16, antradienį pareiškė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Ši pažanga Vakarų pagalbos Ukrainai kontekste buvo pasiekta po Jungtinių Valstijų sutikimo.

„Džiaugiuosi, kad pagaliau keliose šalyse prasidėjo F-16 pilotų mokymai. Tai užtruks, bet kuo greičiau, tuo geriau“, – sakė J. Borrellis Briuselyje vykusiame ES gynybos ministrų susitikime.

Paprašius patikslinti, kur tai prasidėjo, jis paminėjo Lenkiją. Tai naujienų agentūrai AFP patvirtino ir vienas su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Europos diplomatas.

Džiaugiuosi, kad pagaliau keliose šalyse prasidėjo F-16 pilotų mokymai. Tai užtruks, bet kuo greičiau, tuo geriau.

Gynybos ministerija Varšuvoje atsisakė komentuoti.

Mokymai pradėti po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) praėjusią savaitę leido apmokyti ukrainiečių pilotus skraidyti šiais amerikiečių gamybos lėktuvais, kurių, pasak Ukrainos, jai reikia norint atremti Rusijos invaziją.

Tuo metu Lenkija, viena iš ištikimiausių Ukrainos rėmėjų, jau kelis mėnesius teigė esanti pasirengusi tokius mokymus surengti.

Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren (Kaisa Olongren) susitikime sakė, kad Kyjivo rėmėjų iš Vakarų Europos koalicija siekia kuo greičiau pradėti Ukrainos pilotų mokymus valdyti naikintuvus F-16.

„Šiuo metu rengiame konkretų mokymų pradžios tvarkaraštį ir manome, kad tai svarbu padaryti kuo greičiau, – teigė ji. – Tai bendros pastangos su Danija, Belgija, Jungtine Karalyste ir kitais sąjungininkais, taigi koordinuotos pastangos. Tačiau dabar, kai žinome, kad [Vašingtonas] mums uždegė žalią šviesą, mes paspartinsime šį procesą.“

Jungtinės Valstijos derybas dėl pažangiųjų naikintuvų suteikimo buvo sustabdžiusios, nes nerimavo dėl ilgo termino, didelės kainos ir galimybės padidinti įtampą su Rusija.

K. Ollongren teigimu, mokymai bus pirmas žingsnis siekiant, kad galiausiai ukrainiečiams būtų pradėta tiekti vakarietiškus naikintuvus.

„Toliau diskutuosime su savo sąjungininkais ir šalimis, kurios gali turėti F-16, apie tą kitą žingsnį, bet dabar apie tai nekalbama, – sakė ji. – Tai bus kitame etape.“

Apie pagalbą teigia svarstanti ir Vokietija, tačiau įspėjo, kad jos galimybės prisidėti yra labai ribotos, nes šalis neturi F-16 naikintuvų.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) sakė, kad Berlyno dalyvavimas „nėra svarbus, nes mes paprasčiausiai neturime F-16 lėktuvų ir negalėtume padėti apmokyti pilotų“.

Gairės: naikintuvai, F-16, Lenkija, karas Ukrainoje, Ukrainos pilotų apmokymai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS