J. Borrellis: nuo vasario pabaigos ES misija Raudonojoje jūroje atrėmė 11 išpuolių | kl.lt

J. BORRELLIS: NUO VASARIO PABAIGOS ES MISIJA RAUDONOJOJE JŪROJE ATRĖMĖ 11 IŠPUOLIŲ

  • 0

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį pareiškė, kad Bendrijos karinių jūrų pajėgų misija Raudonojoje jūroje nuo vasario pabaigos atrėmė 11 civilių laivų užpuolimų.

Irano remiami husiai, kontroliuojantys didelę karo draskomo Jemeno dalį, nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio taikosi į gyvybiškai svarbų laivybos kelią. Sukilėlių teigimu, tokiais išpuoliais jie remia palestiniečius Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su islamistų grupuote „Hamas“.

Dėl husių išpuolių sutriko laivyba Raudonojoje jūroje ir kai kurios bendrovės yra priverstos rinktis kitus maršrutus, tarp jų – beveik dviejų savaičių kelionę aplink pietinį Afrikos pakraštį.

„Per mažiau nei du mėnesius nuo operacijos pradžios buvo palydėti 68 laivai ir atremta 11 atakų“, – žurnalistams sakė J. Borrellis.

ES karinių jūrų pajėgų misijos Raudonojoje jūroje operacijos vadas Vasilis Gryparis (Vasileios Gryparis) sakė, kad buvo numušti devyni bepiločiai orlaiviai, vienas jūrinis dronas ir keturios priešlaivinės balistinės raketos.

ES misija, kurią šiuo metu sudaro keturios fregatos, turi tik gynybinius įgaliojimus ir negali pulti husių Jemeno teritorijoje.

JAV šiame regione vadovauja savo jūrų koalicijai ir kartu su Jungtine Karalyste rengia atakas prieš husius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS