J. Borrellis: V. Putinas ir S. Lavrovas įtraukti į ES sankcijų sąrašą | kl.lt

J. BORRELLIS: V. PUTINAS IR S. LAVROVAS ĮTRAUKTI Į ES SANKCIJŲ SĄRAŠĄ

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) penktadienį pranešė, kad bloko užsienio reikalų ministrai įtraukė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą į ES sankcijų sąrašą dėl Maskvos įsiveržimo į Ukrainą.

„Prezidentas Putinas ir užsienio reikalų ministras Lavrovas yra asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąraše, kartu su kitais [Valstybės] Dūmos nariais, palaikiusiais šią agresiją“, – po ES ministrų susitikimo Briuselyje sakė J. Borrellis.

ES neatmeta galimybės vėliau atsieti Rusiją nuo SWIFT

Briuselis neatmeta galimybės atsieti Rusiją nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT – viskas priklausys nuo to, kaip klostysis įvykiai Maskvos užpultoje Ukrainoje, penktadienį pareiškė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis.

„Dabartinis [sankcijų] paketas yra galingas, bet galbūt galime padaryti dar kai ką. SWIFT, dar kažkas, ko į paketą neįtraukėme – nieko neatmetame“, – per spaudos konferenciją kalbėjo J. Borrellis.

ES vyriausiasis diplomatas paaiškino, kad šiuo metu Rusijos atjungimui nuo sistemos pritaria ne visos valstybės narės.

„Gali būti, kad tokį sprendimą bus galima priimti ateityje“, – pridūrė jis.

Anot J. Borrellio, Bendrija neatmeta jokių baudžiamųjų priemonių variantų – viskas priklausys nuo Rusijos tolesnio elgesio, tęsiantis invazijai į Ukrainą.

Maskva: sankcijos V. Putinui ir S. Lavrovui – Vakarų „bejėgiškumo“ ženklas

Vakarų sankcijos, įvestos Rusijos prezidentui ir jo užsienio reikalų ministrui už Maskvos karą prieš Ukrainą, yra Vakarų „bejėgiškumo“ ženklas, penktadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Sankcijos šalies prezidentui, užsienio reikalų ministrui – tai jau visiško bejėgiškumo vykdyti užsienio politiką ir realizuoti tarptautinius santykius pavyzdys ir demonstravimas“, – sakė URM atstovė Marija Zacharova.

Penktadienį Jungtinė Karalystė, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos paskelbė nutarusios įtraukti V. Putiną ir S. Lavrovą į asmenų, kuriems taikomas turto įšaldymas, sąrašus.

„Su kuo jūs kalbėsitės? Šeštadalis sausumos, branduolinė valstybė, didžioji šalis – su kuo jūs nusprendėte pažaisti, kokius žaidimus?“ – klausė M. Zacharova.

Ji pridūrė, kad Rusijos ir Vakarų santykiai yra priartėję prie „negrįžtamo“ taško.

„Pasiekėme liniją, kur prasideda negrįžtamas taškas“, – kalbėdama per Rusijos televiziją sakė M. Zacharova.

JAV jungiasi prie ES ir Britanijos sankcijų V. Putinui ir S. Lavrovui

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija penktadienį paskelbė, kad įšaldys Rusijos prezidento V. Putino ir užsienio reikalų ministro S. Lavrovo aktyvus, prisidėdama prie ES ir Jungtinės Karalystės analogiškų žingsnių.

JAV Iždo departamentas paskelbė šias sankcijas tuojau po to, kai ES irgi nurodė patvirtinusi sprendimą įšaldyti V. Putino ir S. Lavrovo turtą, esantį Bendrijos jurisdikcijoje. Šis ES žingsnis yra dalis platesnio sankcijų paketo prieš Rusiją, pradėjusią karinį puolimą prieš Ukrainą.

JK Iždas taip pat paskelbė pranešimą apie finansines sankcijas V. Putinui ir S. Lavrovui. Jie buvo įrašyti prie Rusijos oligarchų, kurių turtas ir bankų sąskaitos Jungtinėje Karalystėje jau anksčiau buvo įšaldytas.

Kol kas neaišku, kokį realų poveikį turės šis aktyvų įšaldymas, bet tiesiogiai prieš Rusijos vadovybę nukreipti veiksmai laikomi aiškiu perspėjimu, kad V. Putinas gali tapti atstumtuoju tarptautinėje bendrijoje, jeigu nesustabdys karo prieš Ukrainą.

Gairės: Josepas Borrellis, sankcijos, Rusija, karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, Sergejus Lavrovas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS