J. Carteris: rasinė neteisybė pakerta JAV demokratiją | kl.lt

J. CARTERIS: RASINĖ NETEISYBĖ PAKERTA JAV DEMOKRATIJĄ

Buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris (Džimis Karteris) trečiadienį sakė, kad jį įskaudino praėjusios savaitės incidentas, kai policininkas nužudė areštuojamą neginkluotą afroamerikietį, ir paragino valdžią nutraukti diskriminacinį teisėtvarkos palaikymą bei kitas sistemines neteisybes, „pakertančias“ Amerikos demokratiją.

Antrankiais surakintas George'as Floydas (Džordžas Floidas) mirė gegužės 25 dieną, policininkui Mineapolio gatvėje kelias minutes keliu spaudus jam kaklą. Incidentas išprovokavo kelias dienas trukusius, dažnai smurtinius protestus visoje šalyje.

„Galios, privilegijų ir moralinės sąžinės žmonės privalo atsistoti ir pasakyti „gana“ rasiškai diskriminacinei policijai ir teisingumo sistemai, amoraliems ekonominiams skirtumams tarp baltųjų ir juodųjų, ir vyriausybės veiksmams, pakertantiems mūsų suvienytą demokratiją“, – sakoma J. Carterio pareiškime, kurį paskelbė jo įsteigta nevyriausybinė, ne pelno organizacija „Carter Center“.

Smurtas, spontaniškas ar sąmoningai kurstomas, nėra sprendimas.

95 metų J. Carteris paskutinis iš keturių dar gyvenančių eksprezidentų pakomentavo G. Floydo nužudymą, neramumus ir smurtinius policijos veiksmus prieš protestuotojus.

Pasak J. Carterio, jis ir jo žmona nuoširdžiai užjaučia G. Floydą ir kitas smurto aukas, bet, taip pat, ir „visus tuos, kurie jaučia neviltį susidūrę su išplitusia rasine diskriminacija ir atviru žiaurumu“.

„Visi privalome atkreipti dėmesį į rasinės diskriminacijos amoralumą. Tačiau smurtas, spontaniškas ar sąmoningai kurstomas, nėra sprendimas, – sakė jis. – Mums reikia vyriausybės, kuri būtų tokia gera kaip jos žmonės, ir mes geresni už tai.“

Ketverius metus trukęs J. Carterio prezidentavimas baigėsi 1981 metais. Vėlesnius dešimtmečius jis kovojo už žmogaus teises, o 2002-aisiais už šias pastangas gavo Nobelio taikos premiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pasakų sekėjas

JAV niekada nebuvo demokratijos. JAV demokratija tai autokratija, rasizmas ir sadizmas.

...

JAV demokratija?.. ar - demonkratija?.. negi galima pakirst tai ko nėra?

...,labai TINKAMAI vertina SITUACIJA ir APLINKYBES...,

neVELTUI buvo AMERIKOS PREZIDENTAS... TASKAS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS