J. Milei: Argentina planuoja perkelti ambasadą į Jeruzalę | kl.lt

J. MILEI: ARGENTINA PLANUOJA PERKELTI AMBASADĄ Į JERUZALĘ

  • 1

Į Izraelį antradienį atvykęs Argentinos prezidentas Javieras Milei (Chavjeras Milejus) iš karto paskelbė apie planą perkelti savo šalies ambasadą į Jeruzalę.

„Mano planas – perkelti ambasadą į Vakarų Jeruzalę“, – Izraelio užsienio reikalų ministrui Israeliui Katzui (Israeliui Kacui) ant netoli Tel Avivo esančio oro uosto kilimo ir tūpimo tako sakė libertaras valstybės vadovas.

J. Milei save pristato kaip Izraelio politinį sąjungininką ir jau anksčiau yra prakalbęs apie siekį perkelti ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ antradienį pareiškė, kad griežtai smerkia J. Milei planus perkelti savo šalies ambasadą į Jeruzalę.

„Hamas“ sakė, kad šį žingsnį laiko „mūsų palestiniečių tautos teisių į savo žemę pažeidimu ir tarptautinės teisės normų, laikančių Jeruzalę okupuota palestiniečių žeme, pažeidimu“.

Beveik visų diplomatinius santykius su Izraeliu palaikančių šalių diplomatinės atstovybės yra Tel Avive, išskyrus Jungtines Valstijas, kurios, Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos laikais, 2018 metais perkėlė savo ambasadą į Jeruzalę.

Į Jeruzalę pretenzijas reiškia ir izraeliečiai, ir palestiniečiai.

Dauguma užsienio valstybių vengia steigti ambasadas šiame mieste, nes baiminasi, kad tai gali pakenkti taikos deryboms dėl galutinio miesto statuso.

1967 metais per Šešių dienų karą Izraelis okupavo arabiškąją Rytų Jeruzalę, o vėliau ją aneksavo ir paskelbė visą miestą savo „amžina ir nedaloma sostine“.

Palestiniečiai nori, kad rytinė miesto dalis būtų jų būsimos valstybės sostinė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cha .. gerai kad tas argentinos asilas neperkele

ambasados tiesiai y menuly ...na argentinieciai ir dalbajobai toky pridurka issirinke y prezidentus bukesni net uz lietuvius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS