J. Stoltenbergas: Kinija nėra NATO priešininkė, tačiau jos elgesys kelia grėsmę saugumui | kl.lt

J. STOLTENBERGAS: KINIJA NĖRA NATO PRIEŠININKĖ, TAČIAU JOS ELGESYS KELIA GRĖSMĘ SAUGUMUI

Kinija nėra NATO priešininkė, tačiau jos elgesys tarptautinėje erdvėje kelia grėsmę saugumui, sako Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Turėtume ir toliau bendradarbiauti, tačiau didėjantis Pekino aktyvumas turi įtakos mūsų saugumui“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė NATO generalinis sekretorius.

Jis teigė, kad Kinija priešinasi taisyklėmis grįstai tarptautinei tvarkai, grasina Taivanui, vykdo sparčią branduolinę modernizaciją.

„Sąjungininkės susitarė toliau dirbti kartu, kad apsisaugotų nuo Kinijos prievartinio elgesio“, – sakė J. Stoltenbergas.

NATO lyderiu komunikate nurodoma, kad Kinijos „deklaruojami siekiai ir prievartinė politika kelia grėsmę mūsų interesams, saugumui ir vertybėms“.

Aljanso lyderiai pabrėžia, kad Kinijos kenkėjiškos hibridinės ir kibernetinės operacijos, konfrontacinė retorika ir dezinformacija yra nukreiptos „prieš sąjungininkus ir kenkia Aljanso saugumui“.

„Esame atviri konstruktyviam bendradarbiavimui su Kinija, įskaitant abipusio skaidrumo didinimą, siekiant apsaugoti Aljanso saugumo interesus“, – nurodoma dokumente.

„Kinija naudoja įvairias politines, ekonomines ir karines priemones, kad padidintų savo įtaką ir galią pasaulyje, tačiau savo strategiją, ketinimus ir karinių pajėgų stiprinimą pateikia neskaidriai“, – priduriama jame.

Dokumente nurodoma, jog Kinija siekia kontroliuoti pagrindinius technologijų ir pramonės sektorius, ypatingos svarbos infrastruktūrą ir strategines medžiagas bei tiekimo grandines, taip pat naudojasi savo ekonominiais svertais, kad sukurtų strategines priklausomybes ir sustiprintų savo įtaką.

Šiuos klausimus NATO ketina aptarti susitikime su Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono parteriais trečiadienį vyksiančiame susitikime.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Mano manymu

Nato blokas su jankiais priešaky yra pats agresyviausias pasaulyje ,šitiek sukeltu karų, subombarduotu miestu,pražudytų moterų, vaiku, senelių, prisiminkime Vietnama, Libija, Sirija, Iraka ,Jugoslavija

nuomonė

Kinijai ir Rusijai priklauso ateitis. USA ir Geiropos saulelė jau leidžias. Pasispardys, pasitampys ir nudvės kartu su savo NATO...po 100 metų jų jau ir kauleliai bus sutrūniję...

kinija

ateities valdove ,karine ir ekonomine gale! Tik bisiskas kvailyd uz kelis eurus galejo perkelt pramone i kinija .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS